Şcoala republicană de hipism şi pentatlon din Chişinău, în cei peste 60 de ani de existenţă, nu a avut niciodată un grup sanitar. Şcoala este conectată la apeduct, dar nu este conectată la sistemul de canalizare care trece pe alături. Astfel, cei peste 230 de elevi şi peste 80 de angajaţi ai şcolii care nu au posibilitatea să se spele elementar pe mâini după antrenamente, mai sunt puşi în situaţia să se descurce cum pot atunci când au nevoi personale.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE
Unii se duc la staţia peco din apropiere, alţii în pădurea de alături, iar unii, în caz de urgenţă, îşi fac nevoile în grajd la cai. Pe teritoriul şcolii este doar un veceu vechi în curte, amplasat la vreo 300 de metri de locul pentru antrenamente, din cele care se găsesc în curţile din gospodăriile rurale. Lucrurile ar putea fi uşor schimbate dacă nu ar exista nişte bariere impuse de funcţionari care, cel mai probabil îşi urmăresc anumite interese, departe de ale celor care se antrenează la această şcoală.
Tentativa de conectare la reţeaua de canalizare
Şcoala republicană de hipism este amplasată în câteva clădiri vechi, de peste o sută de ani, cu statut de monument istoric, într-o zonă verde de pe strada Calea Orheiului din Chişinău. În 2016, administraţia şcolii a construit câteva grupuri sanitare pentru elevi şi angajaţi şi a depus o cerere la Regia „Apă-Canal” pentru conectarea la sistemul de canalizare.
Timp de doi ani au fost efectuate tot felul de proiecte şi lucrări adiţionale pentru a întruni condiţiile de conectare la rețeaua orăşenească de canalizare, chiar dacă aceasta trece pe alături. Toate lucrările au fost avizate pozitiv de către responsabilii de la Regia „Apă-Canal”.
Când au fost îndeplinite toate condiţiile şi urma să fie pusă ultima semnătură pentru conectarea la sistemul de canalizare, administraţia Şcolii de hipism se pomeneşte cu un inspector de la Regia „Apă-Canal” care întocmeşte un proces-verbal și aplică 20 de mii de lei amendă pentru… conectare ilegală la sistemul de canalizare.
„Nu eram conectaţi. A trebuit să invităm specialişti, să demonstrăm că nu ne foloseam de sistemul de canalizare, ne-am adresat în judecată. Am câştigat în cele din urmă procesul şi amenda a fost anulată. Dar s-a pierdut timp preţios şi resurse”, ne-a declarat Alexandru Timciuc, directorul Şcolii republicane de hipism.
Regia „Apă-Canal” impune noi condiţii
După încheierea procesului de judecată administraţia Şcolii de hipism a revenit din nou cu solicitarea de conectare la reţeaua de canalizare. Însă cei de la Regia Apă-Canal le-au impus o condiţie contractuală pe care administraţia Şcolii de hipism nu a putut s-o accepte.
„Mi-au spus că urmează să achit pentru evacuarea apelor uzate volumul echivalent cu cel al apei utilizate. La noi consumul de apă este mare. Apa se foloseşte pentru adăparea şi spălarea cailor, la stropirea terenurilor pentru antrenament, la irigare. Deşeurile biologice ale cailor sunt depozitate, prelucrate special şi vândute ca îngrăşământ pentru agricultură. Veniturile provenite din vânzarea îngrăşământului biologic sunt înregistrate la contabilitate. Deci deşeurile biologice ale animalelor nu sunt evacuate prin reţeaua de canalizare, acest lucru este imposibil. Dacă am fi acceptat această condiţie, ar fi trebuit să aruncăm în vânt sume considerabile din bugetul şi aşa mic de care dispunem”, ne-a explicat Alexandru Timciuc.
Poziţia administraţiei Şcolii de hipism şi pentatlon a fost susţinută şi de Agenţia Naţională pentru Reglementări în energetică (ANRE). Experţii instituţiei au elaborat şi un raport pe mai multe pagini, cu argumente că cei de la regia „Apă-Canal Chişinău” nu au dreptate.
Contor de sute de mii de lei
Regia „Apă-Canal Chişinău” „a mers în întâmpinarea” Şcolii republicane de hipism şi le-a propus să instaleze un contor pentru apele reziduale. Administraţia Şcolii de hipism a fost iniţial de acord, fără să ştie că le-a fost întinsă o altă capcană.
Responsabilii de la Regia „Apă-Canal Chişinău” le-au propus să se adreseze la Compania Techno-Test SRL, specializată în instalarea contoarelor de acest fel.
În scurt timp, Şcoala de hipism a primit şi oferta comercială din partea companiei, care s-a dovedit a fi una halucinantă. În oferta comercială au fost incluse: 25 de mii de lei, costul lucrărilor de proiectare, 160 de mii de lei pentru amenajarea unui rezervor cu capacitatea de 7,5 metri cubi, 80 de mii de lei pentru pompă, 150 de mii de lei pentru contor, 350 de mii de lei pentru lucrările de construcţie a reţelei de canalizare şi a rezervorului, precum şi pentru lucrările de amenajare a teritoriului. În total – 845 de mii de lei.
„Este o sumă foarte mare pentru noi în condiţiile când bugetul anual al şcolii este de puţin peste 5 milioane de lei. Din aceşti bani trebuie în primul rând să întreţinem animalele, 130 la număr, să achităm apa, resursele energetice, salariile angajaţilor, să efectuăm unele lucrări de reparaţie”, ne-a explicat directorul şcolii.
Mai mult, firma solicita achitarea plăţii totale în avans, fiind oferită garanţie pentru calitatea lucrărilor şi a utilajului pe un termen de doar un an.
Administraţia şcolii le-a explicat celor de la Techno-Test că este prea costisitor pentru instituţie şi că nu pot fi justificate cheltuielile pentru volumul de ape reziduale preconizat.
Atunci compania a venit cu o altă ofertă, de 174 de mii de lei, dintre care 25 de mii pentru lucrările de proiectare, iar 149 de mii, pentru contor. Din oferta comercială reiese că preţul total al serviciilor urmează să fie definitivat după efectuarea lucrărilor de proiectare „unde va fi dimensionat colectorul de ape uzate, în baza lui selectate pompele şi va fi stabilit volumul total de lucrări şi echipamentele necesare.
Legea îi obligă pe agenţii economici care au întreprinderi de producere să aibă staţii de pre-epurare proprii în cazul în care deşeurile de producţie conţin substanţe nocive. Acest lucru însă nu se referă şi la şcoli, când în sistemul de canalizare ajung aceleaşi ape menajere ca şi în cazul consumatorilor casnici.
Monopol sau abuz în serviciu?
Administraţia Şcolii de hipism a efectuat o investigaţie proprie în privinţa firmei Techno-Test, recomandată de funcţionarii de la Regia Apă-Canal Chişinău. „Am verificat din surse externe şi am constatat că administratorul şi fondatorul SRL Techno-Test, Gheorghe Burdilă, are acelaşi nume de familie cu fostul director economic al Regiei Apă-Canal, Ion Burdilă. Bănuiesc că ar fi în relaţii de rudenie, iar cei de la Regie fac lobby pentru această firmă. Un funcţionar chiar mi-a reproşat că lupt de parcă aş lua aceşti bani din propriul buzunar. Dar este vorba de bani publici, cine va răspunde pentru cheltuirea lor iraţională? Eu nu-mi permit acest lucru, nu mă pot implica în schemele lor”, ne-a declarat Alexandru Timciuc.
Directorul Şcolii republicane de hipism ne-a spus că a identificat încă trei firme prestatoare de servicii în domeniu, în care Gheorghe Burdilă apare în calitate de cofondator sau administrator şi că aceste firme deţin monopolul în domeniu.
Surse din cadrul Regiei „Apă-Canal Chişinău” ne-au comunicat, sub protecţia anonimatului, că Ion Burdilă deţine acum funcţia de şef al Direcţiei audit al întreprinderii şi că este verişor cu Gheorghe Burdilă, deşi primul infirmă acest lucru. „El spune colegilor că nu este adevărat, dar toţi ştiu că sunt rude. Ei locuiesc pe aceeaşi stradă, se întâlnesc cu diferite ocazii, sărbători. Ion Burdilă a încercat să promoveze în diferite proiecte firmele lui Gheorghe Burdilă”, ne-a declarat sursa de la „Apă-Canal Chişinău”.
Nu am reuşit să-l contactăm pe Ion Burdilă, deoarece nu a răspuns nimeni la telefoanele de serviciu ale Regiei.
Proces interminabil în instanţă
Administraţia Şcolii de hipism s-a adresat cu cerere în instanţa civilă, prin care a solicitat obligarea Regiei „Apă-Canal Chişinău” să-i conecteze la reţeaua de canalizare orăşenească. Dosarul se află în gestiunea Judecătoriei Chişinău din 2019, iar şedinţele de judecată sunt programate o dată la două luni. Anul trecut aproape că nu au avut loc şedinţe din cauza restricţiilor impuse de pandemie.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE