Mai multă infrastructură militară separatistă la Vadul lui Vodă

1084
0

Sub pretextul „modernizării” posturilor de la Vadul lui Vodă, trupele transnistrene intenționează să își consolideze infrastructura militară în zona controlată de Chișinău

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tiraspolul anunță că a ajuns la un compromis cu Chișinăul pentru „modernizarea” posturilor A și B de la Vadul lui Vodă, teritoriu controlat complet de autoritățile constituționale. Mai exact, trupele secesioniste planifică să blocheze, din nou, drumul cu blocuri de beton și să instaleze infrastructura militară necesară ridicată de localnici după omorârea lui Vadim Pisari de către un soldat rus în 2012.

Delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) anunță, potrivit oficiosului de la Tiraspol, novostipmr.com, că posturile nr. 9 A și B ale pacificatorilor urmează să fie „modernizate”. Este vorba de cele două posturi situate pe teritoriul controlat de Chișinău, la Vadul lui Vodă.

În 2012, acest post a suferit din cauza naționaliștilor Moldovei. De atunci, din cauza poziției Chișinăului oficial, nu s-a reușit îmbunătățirea infrastructurii – instalarea unui modul nou și a altor obiective necesare. Acum există un plan cum se va schimba totul”, a declarat președintele delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov.

Lucrările de „modernizare” la postul de pe malul stâng, controlat de Tiraspol, presupun, după spusele comandantului militar superior al forțelor pacificatoare din partea Transnistriei, Nikolai Nikonov, instalarea unui nou vagon pentru serviciul militar, blocuri de apărare pentru blocarea drumului conform deciziei Comandamentului Militar Unit.

De asemenea, regimul secesionist a anunțat că sunt planificate modificări și la Postul 9 de pacificatori de pe malul drept, controlat de Chișinău. „Aici vagonul pentru militari va fi mutat mai aproape de post, vor fi instalate bariere noi”, a detaliat Nikonov.

Ce presupune, de fapt, modernizarea posturilor

Toate aceste lucrări, potrivit președintelui delegației Tiraspolului la Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov, au menirea să asigure securitatea traficului rutier, să creeze condiții pentru deplasarea oamenilor, mijloacelor de transport și pentru securitatea militarilor în aceste posturi”.

Solicitarea Tiraspolului a fost anunțată la aproape o săptămână de la declarația amenințătoare a Dumei de Stat a Federației Ruse la adresa Republicii Moldova și Ucrainei.

Deputații ruși au acuzat Chișinăul și Kievul pentru intenția lor de a modifica actualul mecanism al operațiunii de menținere a păcii.

Tuturor trebuie să le fie clar că Federația Rusă, în calitatea sa de garant al reglementării conflictului transnistrean, păcii și liniștii pe malurile Nistrului, nu va permite ca cetățenii și compatrioții săi să fie puși în genunchi”, se menționează în declarația Camerei Inferioare a parlamentului Federației Ruse.

Parlamentarii ruși au acuzat forțele politice din Republica Moldova că „folosesc orice posibilități pentru a consolida blocada Transnistriei și procesul de negocieri și pentru a distruge mecanismul operațiunii de pacificare în regiune, care și-a demonstrat eficacitatea”.

Fostul membru al delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, colonelul Serviciului de Informații și Securitate Ion Leahu, afirmă că între cele două subiecte – „modernizarea porturilor de la Vadul lui Vodă și declarația Dumei de Stat – există o conexiune de 100%”.

Aici acționează Kremlinul, și nu Krasnoselski și banda lui. Acționează persoane de la Moscova bine versate în arta propagandei. Ele elaborează planul și, în baza acestuia, acționează. A fost adoptată declarația Dumei de Stat și au urmat imediat acțiunile”, a semnalat colonelul SIS.

Localnicii din zonă, nemulțumiți de lipsa de reacție a Chișinăului

Primarul de Pârâta, Iurie Soltan, și-a manifestat indignarea față de lipsa de reacție a Delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control.

De ce mai primesc bani cei de la Comisia Unificată de Control? Noi am fost cei care am scos blocurile de beton în urma omorului consăteanului nostru Vadim Pisari. Am organizat proteste. De ce sunt necesare aceste posturi într-o zonă aflată complet sub controlul Chișinăului?”, a întrebat indignat primarul de Pârâta.

Pe podul de la Vadul lui Vodă a fost împușcat la 1 ianuarie 2012 Vadim Pisari, 18 ani, originar din Pârâta, Dubăsari, de către un militar rus din forțele de menținere a păcii la același Post nr. 9.

Primarul de Coșnița, Alexei Gafeli, se pronunță de asemenea împotriva acestor posturi militare din cauza că afectează locuitorii din zona.

Este de neînțeles instalarea acestei tehnici militare în condițiile în care zona se află sub controlul Republicii Moldova. Localnicii sunt împotriva acestei tehnici militare”, a spus alesul local, relevând și piedicile pe care le creează pretinsele posturi vamale transnistrene care terorizează populația cu controalele lor.

Autoritățile moldovenești au solicitat în mai multe rânduri Comisiei Unificate de Control examinarea problemei lichidării posturilor Nr. 9 A (malul drept al Nistrului) și Nr. 9 B (malul stâng) de la Vadul lui Vodă.

Solicitat să își exprime poziția față de intențiile Tiraspolului, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au spus că vor veni cu un răspuns până la sfârșitul zilei.

Soldații ruși sunt pe teritoriul controlat de Chișinău

Problema constă în faptul că cele două posturi sunt amplasate adânc în teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău. Mai exact, sunt situate la o distanță de 13 kilometri de linia de demarcație între teritoriul controlat de Chișinău și cel aflat sub jurisdicția Tiraspolului.

La alte posturi pacificatoare – de exemplu, Nr. 8, la Dubăsari, Nr. 6, la Gura Bâcului –, soldații pacificatori sunt instalați pe linia de demarcație între forțele legale ale R. Moldova și cele nelegitime ale Transnistriei – șoseaua Râbnița–Tiraspol.

Ion Leahu consideră că perseverența Tiraspolul în problema acestor posturi dezvăluie, de fapt, vechea lor intenție – mai precis, a Moscovei – să își consolideze și să își sporească prezența militară pe teritoriul R. Moldova.

Ei încearcă să revină la efectivul pacificatorilor introdus în 1992 – 2.400 de soldați – pentru a asigura pacea la Postul Nr. 9”, ne-a declarat colonelul, precizând că, din punct de vedere tactic, aceste posturi militare – nr. 9 A și nr. 9 B – înconjoară podul de la Vadul lui Vodă.

Nu în zadar Tiraspolul susține că localitățile Coșnița, Pârâta, Doroțcaia și Pohrebea sunt ocupate temporar de Republica Moldova.”

Transnistria ignoră acordurile de la Odesa

Solicitările Chișinăului privind lichidarea celor două posturi se înscriu în prevederile Acordului de la Odesa, care stipulează suprimarea treptată a posturilor pacificatoare și înlocuirea lor cu patrularea mobilă.

Potrivit Asociației Promo-Lex, la aproape 30 de ani de la crearea actualei misiunii de pacificare, rolul său rămâne unul contestat deoarece nu a contribuit cu nimic la soluționarea conflictului și nici la rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă populația de pe cele două maluri ale Nistrului.

Discuțiile privind necesitatea transformării misiunii de menținere a păcii din Moldova într-o misiune civilă internațională de monitorizare au devenit fundamentale după împușcarea lui Vadim Pisari.

În 2015, Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Pisari vs. Moldovei și a Rusiei a constatat încălcarea dreptului la viață.

La 16 mai 2019, CEDO a comunicat guvernelor de la Chișinău și Moscova un alt caz – Manole și Postica vs. Moldova și Rusia – privind activitatea necorespunzătoare a misiunii de pacificare și abuzurile pe care le admit persoanele înarmate de la aceste posturi.

Cauza respectivă se referă la incidentul din 2005, când soldații ruși au reținut trei persoane și au deschis ilegal focul din arma automată Kalașnikov, fără avertisment, creând pericol real pentru viața și integritatea fizică a zeci de oameni pașnici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE