Reglările de conturi și diamantele (VIDEO)

4332
0
Sergiu Rafiev şi fiica sa, Mihaela

Copil de doi ani lăsat în grija unei bătrâne imobilizate la pat, mamă amenințată că va fi lipsită de drepturile părinteşti, discriminare pe criterii etnice, bătrân pus la pământ şi bătut, dosare interminabile şi arestări repetate, minori bătuţi în timp ce dormeau… Prin toate acestea, care par a fi secvenţe dintr-un triller rusesc, a trecut o familie de origine romă din Chişinău. Cei care au comis ororile nu sunt bandiţi şi nu fac parte din grupuri criminale organizate. Este vorba de ofiţeri de poliţie şi procurori, oameni ai legii, plătiţi din banii contribuabililor pentru a le apăra drepturile. Mărul discordiei ar fi două pretinse diamante, despre care capul familiei, un giuvaiergiu, a spus că sunt false. Familia a reclamat în zeci de plângeri acţiunile abuzive ale poliţiştilor şi procurilor, dar fie că aceştia au fost considerați nevinovați, fie că petiţionarilor nu li s-a dat niciun răspuns.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Sergiu Rafiev este capul unei familii înstărite de romi. Bărbatul este giuvaiergiu şi până nu demult reuşea să asigure familiei sale un trai fără de griji. Bărbatul susţine că problemele au început în anul 2018, când finul său de cununie i l-a prezentat pe Vitalie Postu şi l-a rugat să-l ajute. Ultimul i-a arătat două pietre care ar fi fost diamante în valoare de 300 de mii de euro şi i-a cerut să le facă o expertiză pentru că intenţiona să le ducă în Belgia.

Giuvaiergiul a luat pretinsele diamante, le-a studiat şi i le-a restituit în scurt timp lui Postu. „Pietrele erau nişte falsuri sintetice. I-am zis că nu-s bune, nu au nicio valoare”, îşi aminteşte Sergiu Rafiev.

Rafiev spune că nu s-a mai văzut cu Postu timp de un an. Apoi i s-a adresat iarăşi finul său: „M-a rugat să-l ajut, să vorbesc cu Postu ca să-l lase în pace. Finul îi era dator şi nu avea bani atunci. Mi-a spus că un copil făcuse o boală oncologică şi avea nevoie de mulţi bani pentru a-l trata. L-am rugat pe Postu să-l lase în pace şi i-am semnat şi o recipisă pentru 80 de mii de euro pentru a-l convinge că îşi va primi banii înapoi. Pe urmă am înţeles că am făcut o mare greşeală”.

Descinderi cu mascaţi

Sergiu Rafiev a fost reţinut la 11 iulie 2019. Pe la ora 6 dimineaţa, în casa lor au descins ofiţeri de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii (INI) şi mascaţi din Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială. „Au căutat diamante, aur, droguri, sume mari de bani. Au răscolit peste tot, dar nu au găsit nimic. Doar sume neînsemnate pentru necesităţi cotidiene”, susţine Rafiev.

Ulterior, la Procuratură au fost depuse două plângeri pe marginea acţiunilor poliţiştilor din dimineaţa de 11 iulie 2019. Una a fost semnată de către părinţii lui Serghei. Aceştia au reclamat că poliţiştii l-au agresat fizic pe bătrân, l-au lovit, l-au pus cu faţa la pământ, l-au lovit şi „a fost zgâriat pe faţă până la sânge”. O altă plângere a fost semnată de nepotul lui Rafiev, un minor care pe atunci avea 13 ani. Acesta s-a plâns că dormea atunci când oamenii legii au intrat în casă. Aceştia l-ar fi confundat cu unchiul său şi l-au lovit peste cap. Cele două plângeri au rămas fără finalitate.

Extorcare de bani, umilinţe şi reţineri repetate

Sergiu Rafiev ne-a povestit că investigaţiile erau conduse de ofiţerul INI, Serghei Rudenco, şi că acesta l-ar fi interogat în lipsa unui avocat, cerându-i să recunoască infracţiuni pe care nu le-a comis. De la Rudenco a aflat că pe numele său a fost intentat un dosar penal pentru escrocherie în proporţii deosebit de mari şi că a fost reclamat de către Vitalie Postu care pretinde că i-ar fi schimbat două diamante preţioase. Rudenco i-ar fi organizat şi o confruntare neprotocolară cu pretinsa victimă. „Am fost dus în parcarea INI, erau mai multe maşini. Acolo era şi Postu. Acesta mi-a spus râzând că a reuşit să mă pună la punct. El mi-a zis că dacă vreau să scap, trebuie să-i dau 130 de mii de euro, 80 de mii pentru care eu am semnat în locul finului, iar alte 50 de mii, pentru „băieţii care au lucrat”.

Rafiev susţine că a fost ameninţat şi umilit de Rudenco: „Mi-a zis că dacă nu dau 130 de mii de euro va avea de suferit toată familia mea. Deseori eram numit „ţigan borât”. Au spus că voi fi condamnat la ani grei dacă nu voi da banii”.

Pe numele lui Rafiev, la solicitarea procurorilor, a fost eliberat mandat de arestare pe un termen de 30 de zile. După ce a stat în arest preventiv câteva luni, judecătorii au decis că nu sunt argumente ca să-l mai ţină după gratii.

Când a ieşit din penitenciar, la poartă îl aştepta ofiţerul Rudenco, care l-a anunţat că este reţinut într-un alt dosar penal intentat pentru escrocherie. „Mi-au incriminat că am falsificat un inel scump”, ne-a spus Rafiev.

Au urmat din nou câteva luni de arest preventiv, după care judecătorii refuză să-i prelungească mandatul de arestare şi, în iunie 2020, este pus în libertate. Dar, şi de această dată, la uşa penitenciarului este întâmpinat de Sergiu Rudenco, care îi pune cătuşele pe mâini. De această dată, Rafiev este învinuit că, în decembrie 2017, în complicitate cu soţia Liuba şi fiica Mihaela, a spart un magazin din Portugalia şi au sustras obiecte de anticariat şi bijuterii preţioase în valoare de 300 de mii de euro, pe care le-au adus în Chişinău cu o maşină de model Skoda. „Putea să verifice uşor la poliţia de frontieră. Eu eram atunci în ţară, nu eram dus peste hotare, mai ales în Portugalia”, se justifică bărbatul.

Diamantul de 25 de mii de euro, vioara Stradivarius şi gruparea Borman

Mihaela Rafiev a fost reţinută pe data de 7 iulie 2020, în casa bunicii din satul Cojuşna, raionul Străşeni. Tânăra se afla acolo împreună cu fiica sa de doi anişori pentru a avea grijă de bătrâna ţintuită la pat care fusese externată în urma unei intervenţii chirurgicale la genunchi.

Grupul de poliţişti care au efectuat percheziţia era condus şi de această dată de Sergiu Rudenco. După ce au cotrobăit prin casă, acesta i-a comunicat Mihaelei că trebuie să meargă cu ei. Tânăra mămică a vrut să-şi ia şi fiica, însă poliţistul nu i-a permis.

M-au amenințat că dacă iau fata cu mine mă vor lipsi de drepturile părinteşti şi o vor duce la orfelinat. Tata şi mama erau în arest, eu sunt mamă singură. Nu au permis măcar să sun cuiva din rude ca să vină să aibă grijă de copil şi de bunica mea. Am fost nevoită să las copilul în grija unei bătrâne ţintuite la pat. Nici acum nu-mi pot reveni”, îşi aminteşte printre lacrimi tânăra.

Mihaela susţine că ar fi fost obligată de Rudenco să-l convingă pe tatăl ei să-i dea lui Postu 130 de mii de euro, altfel va sta în închisoare cel puţin 15 ani.

Dosarul intentat pe numele Mihaelei Rafiev a fost gestionat de procurorul Pavel Viniţchi, subiect al mai multor investigaţii jurnalistice. Mihaelei i se incriminează că ar fi vândut cu 25 de mii de euro un inel cu diamant fals şi furtul din Portugalia. În acelaşi dosar, figurează ca parte vătămată Vitalie Postu. Acesta a denunţat-o pe Mihaela că i-ar fi vândut cu aproape 60 de mii de euro o vioară, înşelându-l că ar fi fost confecţionată de către renumitul maestru italian Antonio Stradivari.

Viniţchi o mai acuză pe tânără că ar face parte din aşa-numita grupare Borman, condusă de Oleg Prutean. „Am auzit despre Borman din presă. Nu-l cunosc şi nici nu am comunicat cu el”, a precizat tânăra.

Pentru a-şi proba nevinovăţia, tânăra ne-a prezentat şi o fișă de observație medicală, care confirmă că în decembrie 2017 era însărcinată în luna a opta, iar în perioada când ar fi fost dată spargerea în Portugalia, a fost în vizită la medic, fapt confirmat prin ştampilă şi semnătură.

Dosarul drogurilor

La Judecătoria Chişinău se află pe rol un dosar penal, în care soţii Sergiu şi Liuba Rafiev sunt învinuiţi că fac parte dintr-un grup criminal organizat, specializat în traficul de droguri. Procesul a început încă în decembrie 2019. Nu putem spune nimic dacă sunt sau nu vinovaţi cei doi. Însă pare curios că principalul martor în dosar este Radu Musteaţă, finul lui Rafiev, cel care l-a prezentat pe Vitalie Postu şi l-a rugat să-l ajute cu diamantele. Musteaţă mai figurează în dosar şi ca agent sub acoperire al poliţiei.

Numele lui Serghei şi Liuba Rafiev se regăsesc şi într-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, din martie 2021. În învinuirile aduse de procurori unui bărbat că a vândut unui agent sub acoperire cinci pastile de amfetamină, este scris că acesta face parte dintr-un grup criminal organizat, specializat în traficul de droguri, din care ar face parte Sergiu şi Liuba Rafiev.

Instanţa a anulat sentinţa de condamnare a tânărul învinuit de trafic de droguri şi a trimis dosarul la rejudecare.

Sergiu Rafiev pledează nevinovat şi spune că este gata să meargă până în pânzele albe ca să-şi găsească dreptatea: „Până la urmă nu am mai înţeles ce mi se întâmplă, de ce m-a expus astfel finul meu. Ştiu că a păţit ceva în România, că a pierdut foarte mulţi bani care nu erau ai lui. Probabil că a fost constrâns. Dar dacă au ceva cu mine, să se descurce cu mine. Dar să nu-mi hărţuiască familia. Voi merge la proteste, voi face greva foamei, doar ca să-mi lase familia în pace”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE