Primarii, intimidați cu dosare penale în prag de alegeri

2962
0

Mai mulți primari, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), acuză instituțiile de control, MAI, PG, CNA, că au inițiat controale inopinate și exercită presiuni asupra lor în prag de alegeri, la indicația unor deputați socialiști. Acest lucru are loc, spun primarii, pentru a-i determina pe unii aleși locali să renunțe la campania electorală sau să treacă de partea altor partide.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cele mai multe sesizări pe numele primarilor au fost depuse la instituțiile de control din raionul Leova, unde sunt vizate circa zece primării, dar și la Cahul, Cantemir și Ștefan-Vodă.

Unde-i pietrișul?” – Primăria Filipeni asaltată de CNA, PG, MAI

Unul din cei mai tineri primari din Moldova, Tudor Camerzan, primar de Filipeni, Leova, ne-a informat că, la începutul lunii iunie, pe numele său au fost depuse trei interpelări în aceeași zi, semnate de deputatul Vasile Bolea. O interpelare a fost depusă la Inspectoratul de Poliție Leova, alta – la Procuratură și a treia la CNA, Cahul.

În primul denunț, se spune că aș fi utilizat trei mașini de pietriș în alte scopuri decât cele indicate în acte, în cadrul programului „Drumuri bune”. Nici măcar nu s-au interesat că Administrația de Stat a Drumurilor se ocupă de implementarea acestui program, nu primăria. Noi doar decidem porțiunea de drum care urmează a fi reparată. Nicidecum nu puteam să iau trei mașini cu pietriș și să le utilizez în altă parte”, ne spune primarul.

Inspecția Financiară nu a depistat abateri

În cea de-a doua interpelare, depusă la poliție, Tudor Camerzan este acuzat că ar fi utilizat defectuos 356 de mii de lei din Fondul rutier, din care au fost construiți 500 m de drum în așa-numita variantă albă și 300 de metri de trotuare acoperite cu pavaj. În cea de-a treia interpelare primarul este acuzat că ar fi deturnat fonduri la reparația unui monument ridicat în cinstea a trei locuitori ai satului care și-au pierdut viața în războiul din Afganistan. Toate cele trei interpelări sunt semnate de Vasile Bolea, care anunță că ar fi fost informat despre aceste delapidări în cadrul întâlnirilor cu locuitorii din această localitate.

Tudor Camerzan, primar de Filipeni, Leova. Sursa: agora.md

El nici măcar nu a fost la noi în sat. E important însă că Primăria Filipeni a fost verificată anul trecut de Inspecția Financiară care nu a depistat nicio derogare. Acum MAI, CNA, PG îmi cer să le prezint toate documentele acumulate timp de un an și care au fost verificate deja. În loc să ne concentrăm la proiectul apeductului, suntem nevoiți să pregătim pachetul de acte. Consider că sunt presiuni exercitate înainte de alegeri. Sunt de la PLDM, iar acest partid a anunțat că susține PAS. Cerem să fie stopate aceste intimidări”, a spus primarul.

Poliția a descins în zece primării

Denunțuri similare au fost depuse pe numele a 10 primari din raionului Leova, membri PD, PLDM, PAS, Platforma DA, Partidul Nostru și un primar independent. Și primarul de Leova, Alexandru Bujorean, s-a pomenit cu un denunț semnat de Vasile Bolea, depus la Inspectoratul de Poliție din Leova, în care se invocă deturnarea mijloacelor din Fondul Rutier.

Sunt diferite tipuri de sesizări. Cele care vizează reparația drumurilor sunt texte copy-paste, în care se schimbă doar denumirea localității și suma care ar fi fost delapidată. Se invocă încălcarea standardelor naționale și internaționale la efectuarea reparațiilor. Sesizările sunt puse în sarcina ofițerilor de poliție, deși aceștia nu au cum să se pronunțe pe marginea calității unui drum. Sunt sigur că aceste contestații au legătură cu campania electorală și solicităm, inclusiv în apelul dat publicității de CALM, ca în legislație să fie introduse modificări încât în perioada electorală să fie declarat moratoriu la orice tip de control, în cazul dat aceste controale să înceapă de la 12 iulie”, a declarat primarul.

Potrivit lui Alexandru Bujorean, socialiștii, în încercarea de a se menține la putere, au început intimidarea primarilor incomozi din partidele de opoziție imitându-i pe predecesorii lor, Vladimir Plahotniuc și Vladimir Voronin.

Cei din urmă, la fel, au exercitat presiuni asupra aleșilor locali și au fost taxați dur de alegători și partenerii externi. Noi nu vom tolera aceste atacuri, nu vom tăcea și vom dovedi oricărui organ de control că acțiunile noastre au fost corecte și legale”, a mai spus Alexandru Bujorean.

Și primarul de Feștelița, Ștefan-Vodă, Nicolae Tudoreanu, s-a pomenit cu trei asemenea interpelări pe numele său, semnate de Vasile Bolea.

Deputatul a solicitat poliției verificarea cheltuirii sumei de 447 de mii de lei, alocați pentru reparația casei de cultură din satul Feștelița, menționând că acoperișul acesteia e în continuare spart.

De asemenea, a solicitat verificarea cheltuirii sumei de 25 de mii de lei, alocată de Consiliul Raional pentru reparația monumentului eroilor căzuți în cel de al Doilea Război Mondial, precum și a sumei de 150 de mii de lei, alocate prin Legea Bugetului de Stat 2020, pentru reparația clădirii filialei Școlii de Arte din Feștelița.

Îl invit personal să viziteze aceste obiective. În Casa de cultură, renovată cu bani europeni încă în anul 2009, acoperișul e întreg, iar sala de spectacole cu 450 de locuri, precum și spațiile adiacente sunt în stare excelentă după 12 ani de la renovare și dotare. În 2020, nici un leu de nicăieri nu a fost alocat pentru Casa de cultură”, a menționat primarul.

Referitor la banii alocați pentru renovarea monumentului, primarul precizează că a mai adăugat 15 mii și a pavat curtea unde se află monumentul.

Iar clădirea filialei Școlii de Arte arată „ca o bijuterie în aer liber”.

La ce bun aceste intimidări? Să știți că primarii au și ei universități, sunt responsabili. Dacă azi mai răsuflă câte un sat binișor este meritul primarilor, cu siguranță. Nu mă sperie asemenea lucruri, dar oare un deputat care se mai vrea deputat nu crede instituțiile statului cu competențe în domeniul controlului cheltuielilor publice? Nu cred că prin intimidări vor strânge mai multe voturi la 11 iulie”, a spus Nicolae Tudoreanu.

Sunt acțiuni de sorginte penală”

O reacție în legătură cu intimidarea primarilor a avut și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. El a prezentat un denunț la adresa primarului de Cupcui, Leova, semnat de Vasile Bolea, în care acesta a solicitat Inspectoratului de Poliție „investigarea administrării defectuoase a bugetului local și a irosirii neconforme a banului public” de către primar.

Schema este foarte simplă: Vasile Bolea trimite „interpelare” la poliție, iar poliția, pe baza acestei hârtii, se apucă de hărțuit primarii. Conform legii, poliția nu are nici măcar competențe să verifice modul de administrare a bugetului local. Aceasta ține de cu totul alte instituții ale statului. Scopul este unul evident – de a intimida toți aleșii locali în contextul alegerilor parlamentare. Apropierea de momentul când PSRM va pierde puterea îi face pe exponenții acestui partid să-și piardă mințile și să întreprindă acțiuni nesăbuite de sorginte penală”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Viorel Furdui: „Vom solicita revizuirea legislației”

Congresul autorităților publice locale (CALM), instituție neguvernamentală care întrunește reprezentanți ai autorităților publice locale, a emis săptămâna trecută o declarație în care a cerut stoparea presiunilor asupra primarilor și neimplicarea organelor de control ale statului în campania electorală.

Aleșii locali și-au exprimat profunda îngrijorare și indignare față de acțiunile unor autorități ale statului din domeniul ordinii de drept și al controlului financiar care, în perioada electorală, au inițiat și realizează o serie de controale la indicația concurenților electorali. În special, reprezentanții CALM s-au referit la acțiunile din partea organelor din subordinea MAI, CNA și a Inspecției Financiare.

APL nu le este în niciun caz teamă și întotdeauna au fost deschise pentru colaborare cu organele de control ale statului. Însă acest control trebuie să fie realizat în termenele și limitele legii, cu un scop bine stabilit, conform unor proceduri prestabilite și foarte clar reglementate. Nicidecum controlul respectiv nu trebuie să fie unul selectiv, abuziv și să urmărească scopul de a intimida sau bloca activitatea primăriilor. Cu atât mai mult cu cât astfel de controale nu pot avea loc în perioada electorală și la indicația unor concurenți electorali”, se menționează în Apelul CALM.

Denunțând aceste derapaje, CALM a solicitat includerea subiectului în cauză pe agenda Consiliului Suprem de Securitate. „Solicităm stoparea tuturor acțiunilor de intimidare și presiune asupra primarilor și a tuturor controalelor până la finalizarea campaniei electorale, inclusiv a celor inițiate la indicația unor concurenți electorali. Noi vom solicita revizuirea de către viitorul Guvern și Parlament a cadrului legal respectiv, în vederea excluderii posibilităților de a crea premise pentru astfel de abuzuri și presiuni asupra APL, inclusiv în campania electorală”, a menționat, pentru GAZETA de Chișinău, Viorel Furdui, director executiv al CALM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE