Lansarea unei ascensiuni la o lansare de carte

941
0
Bianca Rusu

Lucrarea „Taekwondo în Moldova. Istoria unei ascensiuni” a fost lansată pe 4 iunie curent la Chișinău. Evenimentul festiv cu pronunțată tentă cultural-sportivă s-a desfășurat în incinta Muzeului Național de Artă al Moldovei și a avut drept oaspeți mai multe personalități de vază și invitați de onoare din lumea taekwondo-ului autohton, dar și al celui internațional.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Un produs academic

Ținem să remarcăm în mod expres că această carte este un produs al Academiei Internaționale de Taekwondo (AIT) cu sediul la Chișinău, întrunind eforturile unor persoane ce promovează și impulsionează în mod nemijlocit evoluția acestei arte marțiale la noi în republică. Astfel, autor al conceptului este Igor Iuzefovici, președintele Federației de Taekwondo WT (versiunea olimpică) din R. Moldova, iar coordonatoarea generală a lucrării este Loretta Handrabura, directoarea Centrului de formare continuă din cadrul AIT.

Este o carte-album, ediție bilingvă (română și engleză), care vine să povestească despre taekwondo prin destinul unor personaje. În paginile lucrării găsim reflectată o porțiune importantă a istoriei acestui sport în Republica Moldova”, a menționat Loretta Handrabura.

Să învingem neantul uitării”

La rândul său, Igor Iuzefovici a subliniat că „această lucrare este una de publicistică, una despre istoria taekwondo-ului la noi în țară, de la începuturi, până în prezent. Și cuprinde niște evenimente care, dacă nu erau publicate acum, riscau să se piardă în neantul uitării”.

Consultant istoric al cărții este Eduard Ciobanu, președintele Asociației Presei Sportive din Moldova, din echipa redacțională mai făcând parte secretarul general al Federației de Taekwondo WT din R. Moldova, Dmitri Bordeniuc (autor foto), Inga Druță (traducere), Daniela Muncă-Aftenev (traducere, corectură), Iulian Bogatu (stilizarea, redactarea și traducerea textelor) și alții.

Acest proiect de promovare a sportului, în general, și a taekwondo-ului, în special, este unul inovator pentru R. Moldova, într-un format de-a dreptul inedit. Veți avea posibilitatea să faceți cunoștință cu 25 de personalități marcante în domeniu, cu relatări captivante, de real interes”, a specificat Eduard Ciobanu.

Această carte era mult așteptată, ieșind de sub tipar încă în primăvara anului trecut, însă pandemia a prelungit procesul de accedere la cititor. Ea vorbește despre trecutul acestui sport în republica noastră, trecut fără cunoașterea căruia nu putem să construim un viitor onorabil în domeniul respectiv”, a declarat Dmitri Bordeniuc.

În încheiere, reprezentanta noii generații de tineri sportivi, Bianca Rusu, premiantă cu bronz la Campionatul European de taekwondo, a afirmat că „lucrarea a devenit din start una de referință, fiind extrem de utilă atât pentru începători, cât și pentru atleții consacrați, ca model de reflectare a unor realități din sportul autohton”.

Nu ne rămâne decât să subscriem la cuvintele tinerei speranțe a taekwondo-ului moldovenesc, adăugând că poveștile relatate în această carte de către figurile importante din domeniu sunt purtătoare de speranță și entuziasm, calități absolut necesare unei adevărate evoluții, unei veritabile ascensiuni.

Autor: Cristi DINU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE