Aprobat: Peste jumătate de miliard de euro, sprijin din UE pentru R.Moldova în următorii trei ani

1439
0

Uniunea Europeană va acorda 600 de milioane de euro R.Moldova, în următorii trei ani, pentru redresarea economică a țării în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Banii sunt destinați dezvoltării infrastructurii rutiere, digitale, a celei energetice, pentru sporirea competitivității economice și sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene, care a aprobat miercuri, 2 iunie, un plan de investiții în R.Moldova. Acestea vor fi însă strict condiționate de succesele înregistrate în domeniul reformelor din justiție și al luptei cu corupția.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta țara pe drumul său spre redresare și pentru a conduce o agendă ambițioasă de reformă, în interesul cetățenilor săi”, a declarat în acest context Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Decizia Executivului UE a fost fără întârziere salutată de oficialitățile de la Chișinău și înalt apreciată de susținătorii parcursului european al R.Moldova.

„Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan. Mulțumim, Uniunea Europeană!”, a scris pe Facebook președinta Maia Sandu.

Și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu al Externelor, a scris pe Twitter că ajutorul financiar al UE „vine într-un moment crucial” pentru R.Moldova.

Într-un mesaj publicat cu această ocazie, europarlamentarul român Siegfried Mureșan menționează că R.Moldova beneficiază de un plan de relansare economică la fel cum beneficiază toate țările membre ale UE și acesta este singurul astfel de pachet economic acordat unei țări din Vecinătatea Estică.

Iar Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, spune că prin intermediul acestui ambițios plan de redresare economică UE vrea să dezlănțuie potențialul economic neexploatat al R.Moldova, în beneficiul cetățenilor săi. „Vom investi în economie, în conectivitate, în educație și ocupabilitate. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiției și luptei împotriva corupției”, accentuează oficialul european.

Cele 600 de milioane de euro urmează să fie acordate sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții, dar și garanții financiare, în perioada 2021-2024, pentru a susține cinci piloni ai dezvoltării economice a R.Moldova:

  • managementul finanțelor publice și guvernanță economică;
  • economie competitivă;
  • comerț și IMM-uri;
  • infrastructură, educație și angajabilitate;
  • reforma statului de drept și a justiției.

Menționăm că, doar de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, UE a acordat R.Moldova sprijin de peste 127 de milioane de euro.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU