„Dreptatea” unui primar șorist

1100
0
Primarul localității, Victor Coniuc, reprezentant al Partidului Șor

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) Orhei, Vladimir Rotaru, tot el lider agricol din satul Clișova, raionul Orhei, îl acuză pe primarul localității, Victor Coniuc, reprezentant al Partidului Șor, că nu i-ar permite construcția unui drum spre iazul și terenurile agricole care-i aparțin. Conflictul dintre primărie și liderul agricol durează de mai bine de un an, de când Elena Rotaru, soția liderului, directoare a SRL „Rotor”, a scris o cerere către primărie, prin care solicita să i se permită construcția drumului pe o distanță de 2.2 km, de la Valea Bozului până la iazul „Fishing Park”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cererea a fost respinsă de către consiliul local pe motiv că liderul nu deține acte pentru construcțiile de pe malul iazului. Un avocat din Orhei, specializat în drept administrativ, care își păstrează anonimatul, este de părere că analfabetismul juridic bântuie printre primarii Partidului Șor.

Familia Rotaru a mai făcut câteva cereri către Consiliul Local Clișova, dar s-a ales cu citații de la Inspectoratul de Poliție Orhei și Inspecția Ecologică Orhei.

Recent, am nivelat drumul de acces către iaz, am instalat țevi, am săpat șanțuri pentru scurgerea apei, pe o distanță de 2,2 km. Am scris un demers către primărie, pe 2 aprilie, dar nu am primit răspuns. Anul trecut, la fel, am primit refuz pe motiv că denumirea „Fishing Park” nu este înregistrată oficial. Anul acesta, după ce am depus demers, am fost chemat la poliție și am fost informat că primarul de Clișova mă învinuiește că aș fi pornit în mod neautorizat reparația drumului, prin instalarea țevilor”, ne-a mărturisit Vladimir Rotaru.

Potrivit lui, țevile au fost instalate pentru evacuarea apei adunate după ploaie, care face drumul impracticabil pentru mai mulți fermieri. Poliția l-a anunțat pe Rotaru că demersul primarului de Clișova va fi transmis în judecată.

O altă declarație a fost adresată Inspecției Ecologice Orhei, unde mi se incriminează că aș fi tăiat pomii din fâșia forestieră. Am dovedit contrariul. Copacii au fost dați cu var și curățiți cu scopul de a lărgi carosabilul. Apropo, repar drumul mereu. Nu știam că reparația drumului este un delict”, ne-a spus agentul economic.

Război între fostul și actualul primar de Clișova

Menționăm că soția lui Vladimir Rotaru, Elena Rotaru, este director la SRL „Rotor”. Ea a fost primar la Clișova pe parcursul a trei mandate din partea PLDM. Iar Vladimir Rotaru este unul din cei patru consilieri în opoziție din consiliul local, ceilalți cinci consilieri reprezintă Partidul Șor. Iar Vladimir Rotaru deține de un an funcția de director regional la AIPA Orhei.

Într-un comunicat, Primăria Clișova „condamnă tentativele obraznice de a intimida APL”, precizând că iazul Fishing Park, precum și hotelul construit pe malul acestuia sunt ridicate neautorizat.

Intervențiile provocatoare și tendențioase ale familiei Rotaru de a atrage APL în scandaluri au la origine refuzul primăriei Clișova de a participa alături de familia Rotaru la acapararea ilegală a proprietății publice, așa cum li s-a permis de-a lungul anilor, în special, la construcția unui drum către un lac construit ilegal, parțial pe proprietate publică și parțial pe cotele de teren ale localnicilor, în lipsa oricăror autorizații”, mai scrie în comunicat.

Victor Coniuc ne-a comunicat că „iazul este construit ilegal. Vladimir Rotaru nu deține acte pentru iaz, mai mult, pământurile au fost achiziționate ilegal și nu există nicio autorizație de construcție pentru hotelul ridicat pe teritoriul de lângă lac. Vom permite construcția drumului, în cazul când familia Rotaru perfectează documentele care ar legifera toate proprietățile. Vrem să se facă dreptate”, ne-a declarat primarul localității.

Întreprindere agricolă cu 12 angajați

Ion Rotaru, fiul soților Rotaru, ne-a spus că de fapt toate proprietățile sunt cu actele în regulă și că ei dețin titluri de proprietate asupra terenurilor agricole. Clădirea nefinalizată de pe malul iazului nu este hotel.

O numim „Casa Fermierului”, unde trebuie să fie oficiu, cantină, dușuri pentru mecanizatori. Din 1997 aici se află parcul pentru mașini agricole. Alături cu iazul se află cele 80 de hectare de pământ care ne aparțin legal. Este o întreprindere agricolă cu 12 angajați oficial. „Fishing Park” este parte a afacerii noastre. Totul este înregistrat la Camera Înregistrării de Stat, pentru că suntem întreprindere funcțională, cu aparat de casă care eliberează bonuri pentru pescarii amatori. Iazul este autorizat. Avem un act de îndeplinire a lucrărilor semnat de 12 persoane care reprezintă autorități precum Agenția „Apele Moldovei”, Inspectoratul Ecologic de Stat etc. Apropo, SRL „Rotor” este specializat pe edificarea construcțiilor hidrotehnice. În 20 de ani de activitate, avem construite circa 100 de iazuri ”, ne relatează Ion Rotaru.

Primăria trebuie să încurajeze oamenii cu inițiative”

Olga Cazacu, o locuitoare a satului, a remarcat că primarul tratează lumea corect și nu are favoriți în sat. De cealaltă parte, Constantin Munteanu, băștinaș, autorul cărții „Clișova, istoria și memoria unui sat de pe Răut”, este de părere că situația este una atipică pentru baștina sa.

Comunicatul primăriei m-a nedumerit. Primăria trebuie să încurajeze oamenii cu inițiative. Agenții economici trebuie susținuți să construiască drumuri, pensiuni rurale etc. Vladimir Rotaru este șeful AIPA, iar asta înseamnă subvenționare de proiecte rurale la care trebuie să participe tot satul”, susține localnicul.

Și Viorel Gherciu, proprietar a 70 de hectare de pământ la Clișova, președinte al ONG „ProRuralInvest” din Chișinău, a remarcat că poziția primăriei este lipsită de logică.

Activitatea lui Vladimir Rotaru trebuia promovată ca un exemplu de succes. Primarul propune să lăsăm totul baltă și să așteptăm kulioace cu pomeni electorale. Cine, dacă nu noi, cei care au pământuri în zona respectivă, trebuie să întrețină drumurile în stare bună?”, se întreabă fermierul.

Un avocat din Orhei, specializat în drept administrativ, care își păstrează anonimatul, este de părere că analfabetismul juridic bântuie printre primarii Partidului Șor. Acesta vine cu o recomandare către președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, să organizeze seminare pentru primarii din raion unde să fie familiarizați cu informații juridice elementare. Avocatul mai susține că familia Rotaru deține acte asupra proprietăților care le aparțin.

Autor: Ion Cernei

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE