Înalte oficialități din România, responsabile de relația Uniunii Europene cu R.Moldova, salută decizia Consiliului Europei, care a aprobat miercuri, 2 iunie, un plan de redresare ce prevede că autoritățile de la Chișinău ar putea beneficia în următorii trei ani de un sprijin de 600 de milioane de euro. „Acesta reprezintă un sprijin puternic pentru reformele din Republica Moldova, un pas important pentru redresarea socio-economică pe termen lung și o dovadă puternică a solidarității UE cu cetățenii Republicii Moldova”, a scris cu această ocazie ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, pe Twitter.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEI welcome t/announcement by @EU_Commission of t/Economic Recovery Plan for #RMoldova. This represents a strong support for reforms in #RMoldova, an important step for long-term socio-economic recovery & a strong proof of EU’s solidarity w/ citizens of ??https://t.co/SYTrAVlFNB
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) June 2, 2021
La fel, și raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, spune că această decizie este „este extrem de încurajatoare”.
Totodată, el atrage atenția asupra faptului că există condiții pentru acordarea acestor bani, care rămân aceleași – reforma din justiție, cea din administrație și lupta cu corupția.
„Atâta vreme cât se înțelege foarte clar că sumele și condiționalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor nu văd niciun obstacol în accesarea integrală a ajutorului european. Istoricul negativ în accesarea fondurilor europene trebuie să funcționeze ca o lecție necesară în impulsionarea schimbărilor pe care le așteaptă toată lumea. Ajutorul european este concret și trebuie utilizat integral în perioada care urmează”, accentuează Dragoș Tudorache.
Amintim că miercuri, 2 iunie, executivul european a decis să acorde 600 de milioane de euro R.Moldova, în următorii trei ani, pentru redresarea economică a țării în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Banii sunt destinați dezvoltării infrastructurii rutiere, digitale, a celei energetice, pentru sporirea competitivității economice și sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.
„Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent”, a subliniat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, spune că prin intermediul acestui ambițios plan de redresare economică UE vrea să dezlănțuie potențialul economic neexploatat al R.Moldova, în beneficiul cetățenilor săi.
Iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a scris că acesta este singurul astfel de pachet economic acordat unei țări din Vecinătatea Estică.
Suportul fără precedent pentru R.Moldova a fost imediat salutat de președinta Maia Sandu și chiar de premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu la Externe, care a remarcat că ajutorul financiar al UE „vine într-un moment crucial” pentru R.Moldova.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE