600 de milioane de euro din partea UE pentru R.Moldova: Reacții de la București

230
0

Înalte oficialități din România, responsabile de relația Uniunii Europene cu R.Moldova, salută decizia Consiliului Europei, care a aprobat miercuri, 2 iunie, un plan de redresare ce prevede că autoritățile de la Chișinău ar putea beneficia în următorii trei ani de un sprijin de 600 de milioane de euro. „Acesta reprezintă un sprijin puternic pentru reformele din Republica Moldova, un pas important pentru redresarea socio-economică pe termen lung și o dovadă puternică a solidarității UE cu cetățenii Republicii Moldova”, a scris cu această ocazie ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, pe Twitter.

La fel, și raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, spune că această decizie este „este extrem de încurajatoare”.

Totodată, el atrage atenția asupra faptului că există condiții pentru acordarea acestor bani, care rămân aceleași – reforma din justiție, cea din administrație și lupta cu corupția.

„Atâta vreme cât se înțelege foarte clar că sumele și condiționalitățile sunt coordonate în interesul cetățenilor nu văd niciun obstacol în accesarea integrală a ajutorului european. Istoricul negativ în accesarea fondurilor europene trebuie să funcționeze ca o lecție necesară în impulsionarea schimbărilor pe care le așteaptă toată lumea. Ajutorul european este concret și trebuie utilizat integral în perioada care urmează”, accentuează Dragoș Tudorache.

Amintim că miercuri, 2 iunie, executivul european a decis să acorde 600 de milioane de euro R.Moldova, în următorii trei ani, pentru redresarea economică a țării în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Banii sunt destinați dezvoltării infrastructurii rutiere, digitale, a celei energetice, pentru sporirea competitivității economice și sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, se menționează într-un comunicat al Comisiei Europene.

„Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent”, a subliniat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. Comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, spune că prin intermediul acestui ambițios plan de redresare economică UE vrea să dezlănțuie potențialul economic neexploatat al R.Moldova, în beneficiul cetățenilor săi.

Iar europarlamentarul român Siegfried Mureșan a scris că acesta este singurul astfel de pachet economic acordat unei țări din Vecinătatea Estică.

Suportul fără precedent pentru R.Moldova a fost imediat salutat de președinta Maia Sandu și chiar de premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot el ministru în exercițiu la Externe, care a remarcat că ajutorul financiar al UE „vine într-un moment crucial” pentru R.Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here