Desemnarea oamenilor anului 2020 în cadrul unei petreceri de fiţe organizată de către revista „VIP Magazin” a Rodicăi Ciorănică a bulversat Chișinăul. Alături de personalităţi proeminente, care s-au remarcat cu adevărat în domeniile lor, printre laureaţi au ajuns şi personaje controversate, cu un trecut dubios sau fără merite relevante pentru a fi desemnate la categoria Omul anului.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINECea mai scandaloasă a fost desemnarea comunistului Vladimir Voronin drept „om al secolului”, alături de maeştrii Nicolae Botgros şi Valentina Rusu-Ciobanu. Desemnarea lui Voronin a provocat o avalanşă de indignare, în special din partea generaţiei 7 aprilie 2009.
Prin ce s-a remarcat Voronin ca om al secolului? Fost general sovietic de miliţie, ultimul ministru de interne de la Chişinău înainte de destrămarea URSS-ului, acesta a muncit din greu ca să readucă comuniştii la putere.
Relansat la doi ani după declararea independenţei şi scoaterea în afara legii a PC, Partidul Comuniştilor este înregistrat oficial în 1994.
„Omul secolului” care ne-a lăsat cu gura căscată
Iniţial, formaţiunea lui Voronin este constituită din vechi nomenclaturişti şi adepţi ai Interfrontului care s-au opus mişcării de eliberare naţională. Odată cu consolidarea formaţiunii, partidul s-a îmbogăţit cu cadre tinere care nu împărtăşeau neapărat doctrina comunistă, însă erau dornice de a-şi face o carieră cu orice preţ.
La alegerile parlamentare din martie 1998, PCRM a obținut 30,1% din voturi și 40 de mandate în Parlament, devenind partidul cu cei mai mulți membri în legislativ. Cu toate acestea, PCRM a rămas în opoziție datorită formării unei coaliții de guvernare de centru-dreapta.
Lupta pentru putere dintre speakerul Dumitru Diacov şi şeful statului, Petru Lucinschi, se soldează cu trecerea RM la sistemul de republică parlamentară, fapt care îl apropie şi mai mult pe fruntaşul comunist de prima funcţie în stat.
În urma alegerilor parlamentare din 2001, PCRM câştigă 71 de mandate în Parlament, iar Vladimir Voronin este ales de majoritatea parlamentară în funcţia de preşedinte al republicii.
Urmează mai apoi opt ani de „stabilitate” şi îndoctrinare neo-comunistă, o îndepărtare a R. Moldova de valorile democratice. La frontiera de la Prut este instalată o cortină de fier ca pe timpurile Uniunii Sovietice. Moldovenii au nevoie de vize ca să poată călători în România, iar o viză pentru Uniunea Europeană ajunge aproape un vis irealizabil. Anume în perioada guvernării lui Voronin moldovenii plătesc sume exorbitante, între 4000 şi 5000 de euro, ca să ajungă ilegal în Europa, la câştig.
În schimb, creştea bunăstarea familiei şi a celor din anturajul lui Voronin, iar Oleg Voronin, fiul liderului comunist, ajunge cel mai prosper businessman din RM.
Anume în perioada comunistă îşi consolidează afacerile Vladimir Plahotniuc şi este format şi crescut ca politician Igor Dodon.
La sfârşitul celui de al doilea mandat de preşedinte al lui Voronin, în aprilie 2009, are loc cea mai mare răscoală din Republica Moldova după declararea independenţei. Sute de tineri sunt vânaţi şi torturaţi de poliţişti în comisariatele de poliţie, trei tineri mor în circumstanțe misterioase, câteva fete sunt umilite şi chiar violate de oamenii legii. Mulţi tineri sunt trecuţi prin „coridorul morţii” şi se aleg cu sechele pe viaţă. Dezmăţul putea fi oprit doar printr-un ordin verbal al generalului de miliţie Voronin, care, în calitatea sa de şef al statului, era comandant suprem al forţelor armate, iar miniştrii îi executau fără crâcnire orice ordin.
PCRM ajunge în cele din urmă în opoziţie, după ce nu-i ajunge un vot ca să aleagă preşedintele. În cele din urmă, electoratul lui Voronin este acaparat de socialişti, formaţiune condusă de creatura sa, Igor Dodon.
După ce nu a mai reuşit să acceadă în Parlament, Vladimir Voronin s-a remarcat prin lansarea de declaraţii necioplite şi expresii bădărane pe la posturile de televiziune. Acum bătrânul general este făcut cap de listă de către Dodon care vrea să-şi ia cu orice preţ revanşa după noiembrie 2020, când imaginea şi credibilitatea PSRM-lui au început să scârțâie.
Cam acestea sunt „meritele” lui Vladimir Voronin ca „om al secolului”. Se vehiculează că titlul respectiv nu i-a fost oferit întâmplător lui Voronin şi că ar fi fost cumpărat cu bani mulţi de către Dodon pentru a-i da greutate candidatului nr. 1 de pe lista PSRM-PCRM.
Frumuseţea ca proiect comunitar
Secţiunea proiecte comunitare a fost câştigată de trei femei. Una din ele este Svetlana Sainsus care cu vreo doi ani în urmă a fost subiectul unei investigaţii RISE. Chiar dacă şi există dubii privind gestionarea fondurilor strânse de la donatori, Svetlana a ajutat zeci de copii afectaţi de maladii aproape incurabile să se trateze în spitale prestigioase de peste hotare, fiindu-le oferită o şansă la viaţă.
La aceeaşi categorie, om al anului a fost desemnată şi Mila Cuptor. Meritul principal al tinerei pare să fie faptul că a ocupat locul 2 la un concurs de frumuseţe din Seul.
Unsul de la SEBO
Sergiu Sobuleac este administratorul companiei de microfinanţare bancară SEBO-credit şi este cofondator cu o cotă de 3 la sută a întreprinderii. Tânărul antreprenor se învredniceşte de titlul de la VIP magazin pentru al doilea an consecutiv.
Doar la doi ani după înfiinţarea companiei, în anul 2017, care a ocupat cu o repeziciune uimitoare un segment important din piaţa de creditare nebancară din R. Moldova, Sergiu Sobuleac a fost numit om al anului 2019.
Businessmanul este partener de afaceri cu avocata Aelita Orhei, care activează în cadrul baroului de avocaţi Roger şi partenerii, condus de avocatul Roger Gladei, preşedintele juriului la concursul Omul anului 2020.
Meritul de a-ţi părăsi electoratul pentru şeful de partid
Primarul socialist al Chişinăului, Ion Ceban, s-a remarcat anul trecut prin faptul că a lăsat baltă Primăria şi alegătorii săi în prag de iarnă şi în plină pandemie pentru a-l ajuta pe Igor Dodon să câştige cel de al doilea mandat de preşedinte. „Astăzi, împreună cu Igor Dodon, anunț că, timp de o săptămână, îmi iau concediu din cont propriu și mă alătur echipei pentru a-l susține pe candidatul independent Igor Dodon în campania electorală”, a scris Ion Ceban pe reţelele de socializare.
După primul tur al alegerilor, când Dodon a obţinut un număr mai mic de voturi, Ceban abandonează din nou Primăria şi pleacă să-l ajute pe Dodon.
Precizăm că Ceban a promis la preluarea mandatului de primar că nu se va implica în politică.
Probabil, ca să scape de stres după ce Dodon a predat puterea Maiei Sandu, la începutul anului curent Ion Ceban şi-a luat din nou concediu din cont propriu şi a plecat cu familia într-o excursie în Egipt.
Ion Ceban a postat pe pagina sa de Facebook o poză cu diploma de „om al anului”, iar în comentariul alăturat se declară „om al oamenilor”.
Afaceriştii, preferaţii concursului
Cei mai mulţi laureaţi ai concursului Omul anului 2020 au fost cei incluşi la categoria business. Tocmai 20 la număr. Printre laureaţi se numără şi Olesea Diacov, fiica deputatului şi preşedintelui de onoare al PDM, Dumitru Diacov. Aceasta este fondatoarea şi administratoarea SRL DND Atlantic. Olesea Diacov şi sora sa mai mare, Natalia, au figurat în mai multe investigaţii jurnalistice după ce au fost ajutate de tatăl lor influent să intre în posesia conacului Inglezi de pe strada Mihai Eminescu, unde au deschis un restaurant cu bucătărie italiană. Într-un raport fiscal pentru anul 2019, public pe Internet, firma Olesei Diacov raporta un venit net de 80 de mii de lei, în jur de 6,6 mii de lei lunar.
În listă se mai regăseşte şi Vitalie Verejan, cofondator al Companiei de construcţii Inamstro. Firma a fost subiect al mai multor scandaluri şi investigaţii jurnalistice, fiind acuzată de afaceri nu prea oneste. Inamstro SRL figurează și în sentinţa prin care omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Inamstro se regăseşte şi în lista partenerilor „VIP Magazin”.
O altă laureată este Olesea Ghilaş. Aceasta este nora lui Anatol Ghilaş, şeful milionar de la cadastru şi deţinătoare a unei cote-părţi din afacerea familiei. Femeia mai administrează şi un salon de mobilă italiană. Olesea Ghilaş are de mai mulţi ani o relaţie de prietenie cu Natalia Botnari, soţia fostului director al SIS, Vasile Botnari.
O altă „gală”
Lista ar putea continua, inclusiv cu unele nume dintre laureaţii din presă, pe care, din motive etice, am decis să nu le atingem.
Totodată, a apărut o altă „listă”, a celor care renunţă la titlul acordat de „VIP Magazin”. Unii laureaţi au anunţat că renunţă la premiu, în mod special din cauza lui Voronin. „Vreau să refuz acest premiu, cu speranța ca, pe viitor, organizatorii acestor decernări să acorde mult mai multă atenție la tot ce înseamnă notorietate și verticalitate”, şi-a argumentat decizia artistul Pasha Parfeni.
Prezentatoarea TV, Stela Popa, a renunțat public la premiul pe care l-a primit din partea acestei reviste în anul 2014, din cauza „degradării morale la care s-a ajuns la ultima ediție a decernării premiilor revistei #VipMagazin”, iar gestul său a fost urmat de jurnalistul și scriitorul Val Butnaru.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE