Pușcăriași în locul gastarbeiterilor. Cum vrea Rusia să reînființeze GULAG-ul pentru a-i înlocui inclusiv pe moldoveni

1201
0
Muncitori din CSI stau la coadă în fața Centrului unic de migrație a Regiunii Moscova / Sursa FOTO: TASS

Rusia nu mai are nevoie de gastarbeiteri, străinii urmând să fie înlocuiți cu deținuții care vor fi obligați să presteze munci forțate. Aceasta este esența unei inițiative a directorului Serviciului Federal pentru Ispășirea Pedepselor (FSIN), Aleksandr Kalașnikov, potrivit căruia în locul migranțiilor din așa-numita „străinătate apropiată” a Rusiei, adică din fosta URSS, în construcții, bunăoară, sau la munci necalificate, ar putea fi folosiți pușcăriașii. În perfectă concordanță cu noua politică a Kremlinului de a justifica represiunile staliniste, șeful administrației rusești a instituțiilor penitenciare a invocat experiența predecesorilor săi KGB-iști, afirmând, ce-i drept, că „nu va fi un GULAG”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai puține menajamente au demonstrat însă propagandiștii Kremlinului, care s-au grăbit să justifice această inițiativă afirmând că în lagărele staliniste condițiile de detenție nu erau atât de „parșive” și că acolo țăranii ruși s-au salvat de foame.

„Da, pentru reprezentanții elitei, GULAG-ul era într-un contrast neplăcut cu «Astoria» sau «Metropol» (hoteluri faimoase din Sankt Petersburg și, respectiv, Moscova – n.red.), dar pentru sute de mii de oameni el a devenit, oricât de paradoxal sună asta, un lift social. Cel mai important mijloc de resocializare a acestora, după ce își ispășeau pedeapsa, era tocmai faptul că obțineau o specializare. Era un adevărat «bilet în viață». Acesta îi permitea fostului element criminal să revină în rândurile cetățenilor supuși legii – să nu uităm că anume penalii, și nu deținuții politici, constituiau grosul contingentului din GULAG”, susține editorialista de la RIA „Novosti”, Viktoria Nikiforova.

Comentariul acesteia a avut însă efectul unei bombe cu efect întârziat pe rețelele de socializare, unde rușii au observat că spusele propagandistei prefigurează un nou val de represiuni din partea autorităților moscovite.

„Dacă e să ne gândim, ce mesaj au trimis autorii acestei „capodopere” oamenilor? Ce va rămâne până la urmă în capul lor? Uite ce: Oameni, pe voi vă așteaptă GULAG-ul, dar voi nu vă faceți griji: viața voastră în libertate va fi atât de insuportabilă încât GULAG-ul vă va părea raiul de pe pământ”, comentează Abbas Gallyamov, citat de Radio Svoboda.

„Alte „ascensoare sociale”, cu excepția GULAG-ului, această putere nu are. Remarcabil ar mai fi că asemenea materiale, difuzate de cele mai importante instituții de presă ale statului, îl corectează pe șeful FSIN, care consideră că propunerea de a folosi munca forțată la marile șantiere ale putinismului nu ar avea nicio legătură cu GULAG-ul sovietic. Are, cum să nu aibă – țipă propagandiștii, descriindu-ne plăcerile vieții într-un lagăr”, notează Nikolai Podosorski, citat de aceeași sursă.

Menționăm că inițiativa șefului FSIN, Aleksandr Kalașnikov, vine în contextul unui deficit de muncitori angajați masiv în trecut de antreprenorii ruși pentru munci necalificate sau prea puțin plătite. Lipsa acestora s-a făcut deosebit de resimțită în contextul restricțiilor de circulație impuse de pandemia de COVID-19. Autoritățile de la Moscova nu au ezitat niciodată să facă propagandă pe seama lor, învinuindu-i că ar fi ocupat locuri de muncă destinate cetățenilor ruși, pe care aceștia însă nu se grăbesc să le ocupe. Piața de muncă necalificată sau prost plătită din Rusia este dominată de uzbeci și tadjici, dar o bună parte dintre gastarbeiteri este formată și din moldoveni sau ucraineni.

Conform datelor vehiculate la nivel oficial, numărul migranților care muncesc în Rusia s-a redus în anul pandemic 2020 de 1,5 ori – de la 9-11 milioane de persoane, până la 6 milioane.

În prezent, în Rusia s-ar afla ilegal, potrivit datelor oficiale ale serviciilor de migrație rusești, aproximativ 56 de mii de cetățeni ai R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE