Ministerul Apărării „regretă” faptul că Gațcan a îmbrăcat pe 9 mai o uniformă de gală, dar nu spune de unde acesta ar fi putut s-o ia

823
0
Doctorul ginecolog, deputatul PSRM Ștefan Gațcan, la 9 mai 2021, în uniformă de gală a Armatei Naționale a R.Moldova, chiar dacă nu a făcut nicio zi de serviciu militar

Ministerul Apărării declară că „regretă” faptul că deputatul socialist Ștefan Gațcan a îmbrăcat neregulamentar, pe 9 mai, o uniformă de gală a Armatei Naționale. Ministerul reacționează la mai bine de o săptămână după ce s-a produs incidentul, afirmând că a desfășurat o anchetă în cadrul instituției, la indicația ministrului în exercițiu, Victor Gaiciuc, și a constatat că toate uniformele de gală, incluse în registrele de evidentă ale Armatei Naționale, se află în depozitele de echipament. Rezultatele verificărilor mai arată că în documentele de evidență, distribuire sau asigurare cu echipament nu figurează numele Ștefan Gaţcan.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Prin urmare, „Armata Națională nu i-a distribuit uniforma de gală persoanei vizate”, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, în care se mai spune că astfel de incidente știrbesc din imaginea Armatei, deoarece în instituțiile militare se respectă cu strictețe Regulamentul cu privire la portul uniformei militare.

Instituția nu precizează însă de unde ar fi putut lua Gațcan echipamentele în care s-a costumat pe 9 mai, la complexul memorial „Eternitate”.

Amintim că o anchetă internă i-a fost cerută lui Gaiciuc de fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță. Acesta s-a arătat indignat că Gațcan a îmbrăcat fără niciun drept o uniformă, chiar dacă nu a făcut nicio zi de serviciu militar activ. De asemenea, el califică drept „strigătoare la cer” și o insultă la adresa tuturor celor în uniformă faptul că gradul militar afișat pe epoleții uniformei în care s-a costumat Gațcan este după modelul celui purtat de militarii regimului separatist de la Tiraspol și al ofițerilor din armata Federației Ruse. Totodată, cascheta pe care o ține în mână deputatul este de la un alt tip de uniformă, iar combinația lor este interzisă conform regulamentelor militare.

Marinuță a lăsat să se înțeleagă că uniforma ar fi putut ajunge la Gațcan cu concursul șefului Marelui Stat Major al Armatei, generalul Igor Gorgan.

Însuși Gațcan, care este medic ginecolog de profesie, s-a justificat afirmând că este colonel în rezervă al Armatei Naționale „cu acte în regulă”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here