Ambasadorul UE: În justiție nu s-au făcut progrese și viitorul Parlament trebuie să poată susține un Guvern care va implementa reforme

451
0
Peter Michalko, ambasadorul UE în RM

Parlamentul care va fi ales în urma scrutinului din 11 iulie trebuie să fie unul credibil și să fie în stare să susțină un Guvern care va implementa reforme, inclusiv în sistemul justiției, afirmă șeful Misiunii Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Iar asta mai ales pentru că, în opinia sa, Justiția este domeniul în care nu s-au făcut progrese și rămâne influențată de sistemul care a capturat Republica Moldova. Mai mult, cei care au participat la capturarea statului sunt promovați, iar persoane fără probleme de integritate nu sunt acceptate în funcții, a accentuat ambasadorul european, într-o emisiune la Jurnal TV.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Dacă se vorbește despre oameni care au participat la anularea rezultatelor alegerilor și ei revin și sunt puși în funcții și mai înalte, în acest caz nu cred că oamenii au încredere în sistem”, spune el.

Potrivit diplomatului, la alegerile prezidențiale s-a văzut că cetățenii vor schimbări și reforme, care să facă ordine în sistemul justiției și să impulsioneze lupta împotriva corupției și investigarea unor dosare răsunătoare, cum ar fi cel al fraudei bancare.

„Sigur că nu Parlamentul este cel care investighează, dar Parlamentul nou trebuie să fie unul credibil care va fi în stare să susțină un Guvern care va face aceste reforme posibile”, a adăugat Peter Michalko.

Amintim în acest context că, săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe, deopotrivă cu liderul PSRM, Igor Dodon, au lansat un nou atac la adresa ambasadorilor occidentali, pe care îi acuză de amestec în afacerile interne ale R.Moldova, în contextul alegerilor anticipate din 11 iulie. De această dată, însă, Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat, accentuând că „nu a fost informat de către instituțiile din R.Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT