Moscova și Dodon acuză din nou UE și SUA de amestec în R.Moldova. Externele de la Chișinău dau, de această dată, o replică

991
1
Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse

Moscova acuză din nou Uniunea Europeană și Statele Unite de amestec în afacerile interne ale R.Moldova, de această dată în legătură cu alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, vorbește despre „tentative în creștere” din partea Occidentului de a exercita influența asupra autorităților de la Chișinău, în particular asupra Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceste învinuiri sunt, ca de obicei, preluate de liderul PSRM, Igor Dodon. De această dată, însă, Ministerul de Externe de la Chișinău a reacționat, accentuând că „nu a fost informat de către instituțiile din Republica Moldova despre eventuale presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Este regretabil amestecul în creștere din partea SUA și a țărilor Uniunii Europene în procesele politice interne ale Republicii Moldova, ceea ce noi condamnăm cu fermitate. Ambasadori ai acestor state la Chișinău, fără niciun fel de scrupule, încearcă să exercite o influență directă asupra conducerii moldovene, asupra principalelor organe ale puterii de stat, inclusiv asupra CEC din R.Moldova”, a declarat joi, 13 mai, Maria Zaharova.

Ea a adăugat că Rusia intenționează să participe la observarea procesului de vot din R.Moldova, pe linie bilaterală și în componența misiunilor unor organizații internaționale din cadrul CSI și OSCE.

La scurt timp după aceasta, Igor Dodon a acuzat Occidentul de „intervenție directă” în ceea ce se întâmplă acum în R.Moldova.

„Ambasadorii din UE îi consultă pe reprezentanții CEC, iar ambasadorul SUA, Dereck Hogan, se întâlnește cu procurorul general. Eu nu am văzut ca ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, în plină campanie electorală, să fi făcut un tur al instituțiilor de stat, care se ocupă de organizarea alegerilor. Asta se numește amestec”, a afirmat liderul PSRM în seara zilei de joi, într-o emisiune televizată.

Pe de altă parte, într-o notă emisă de Ministerul de Externe de la Chișinău se arată că procesul de pregătire a scrutinului se desfășoară conform normelor legale, inclusiv în ceea ce privește modul de informare, înregistrare și participare a observatorilor internaționali. Ministerul reiterează și pe această cale invitația către partenerii străini de a participa în cadru bilateral și multilateral la misiunile de monitorizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU