Astăzi, în Republica Moldova se desfășoară cea de-a 17-a ediție a Zilei Internaționale a Muzeelor

1432
0

Anul 2020-2021 și-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor, afectând fiecare aspect al vieții noastre în urma pandemiei de Covid-19. Unele probleme presante au fost accentuate, punând sub semnul întrebării bunul mers al societății. Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate. Cu toate acestea, situația epidemiologică nu reprezintă un impediment pentru desfășurarea celei de-a 17-a ediții a Zilei Internaționale a Muzeelor în Republica Moldova, activitățile se vor desfășura cu respectarea măsurilor de precauție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Din anul 2014, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care și-a propus prin această acțiune extinderea evenimentului la nivel de republică şi cooptarea în organizarea şi desfăşurarea acestuia a diverselor instituţii de profil – teatre, biblioteci, alte instituții culturale.

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific. Expoziţia permanentă a muzeului este proiectată şi realizată de un grup de specialişti care au ales o prezentare pe baza unei tematici ştiinţifice, conform criteriului cronologic tematic, pe epoci istorice, susţinută de forţa evocatoare a exponatelor, a mărturiilor originale reprezentative din patrimoniul istoric şi arheologic muzeal. Spaţiul destinat expoziţiei are o suprafaţă de 1700 m.p. Astăzi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine peste 348 000 piese de patrimoniu a căror tipologie diversificată surprinde profilul Moldovei de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând habitatul uman, fapte, evenimente și portrete de personalităţi.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a pregătit un atelier de creație: „Magia vaselor cucuteniene” organizate gratuit pentru toți doritorii, de asemenea intrarea în muzeu va fi gratuită. Programul educațional este alcătuit dintr-o parte teoretică și una aplicativă.

Partea teoretică:

– o vizită ghidată în expoziția de istorie veche și antică în care va fi prezentată colecția de vase a Culturii Cucuteni-Tripolie;

– familiarizarea vizitatorilor cu noțiunile: cultură arheologică, motiv ornamental, decor pictat, formă și culoare;

Partea aplicativă:

– vizitatorii vor fi îndemnați să decoreze contururi de vase imprimate pe hârtie, folosind ornamente caracteristice culturii Cucuteni-Tripolie. Coordonatorul atelierului: Galina Mîrzac.

Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, amplasat în centrul oraşului Chişinău, este singura instituţie de acest profil din Republica Moldova. Muzeul are în gestiune trei edificii reprezentative, monumente de arhitectură de la cumpăna sec. XIX- XX. Actualmente, patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei numără peste 39 000  de opere şi reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XV-XXI.

„Noi nu avem un program special, deoarece în acest moment sunt foarte multe restricții și nu este nimic clar în privința muzeelor, care activități se admit și care nu. Cu permisiunea ministerului, vom organiza vernisajul începând cu ora 16:00, inaugurarea expoziției Pavel Șillingovski, ce are o importanță foarte mare pentru Muzeul Național de Artă al Moldovei. Făcându-și studiile la Sankt-Petersburg, născut aici, Șillingovski a venit în timpul studiilor de mai multe ori în Basarabia, a realizat mai multe lucrări, o serie întreagă, ce se numește „Basarabia”. Pe lângă lucrările pe care le-a realizat a donat și alte lucrări colecționate de el. De fapt, colecția lui pune baza Muzeului Național de Artă al Moldovei, pentru că a mai fost o colecție în 1943, care s-a pierdut. În 1947, după moartea sa, prin testament, a fost transmisă colecția sa, ce numără mai mult de 1000 de lucrări. Deci, pe lângă lucrările sale, în jur de 400, Pavel Șillingovski mai poseda și alte lucrări, realizate în secolul XIX și le-a donat muzeului. Este o personalitate foarte importantă, se împlinesc 140 de ani de la nașterea acestui artist plastic și, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, am decis să inaugurăm expoziția: „Pavel Șillingovski – 140 de ani de la naștere”, menționează Lucia Postica, director adjunct al Muzeului Național de Artă al Moldovei.

„Turnul de apă”, sau Muzeul oraşului Chişinău, a fost construit în 1892 după proiectul arhitectului A.I. Bernardazzi. Acesta reprezintă un monument de arhitectură de importanţă naţională. Chiar dacă de-a lungul anilor a fost parţial deteriorată, clădirea a fost reconstruită după imaginile de epocă în anii 1980-1983, cu excepţia foişorului de foc din partea superioară, construit iniţial din lemn, formele căruia au fost repetate în piatră. De asemenea, Muzeul oraşului Chişinău este primul monument istoric iluminat artistic pe timp de noapte, iluminatul artistic al edificiului fiind realizat în anul curent de către Primăria Municipiului Chişinău.

Programul evenimentelor Muzeului Turnul de apă în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor:

12:00-13:00 – Lansarea evenimentului de literatură „Orașul meu”, dedicat aniversării a 585-a de la prima atestare documentară a Chișinăului, desfășurat sub egida proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova” în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova. Prezentarea concursului: Elena Musteață, USM, cercetător științific.

13:00-13:30 – Expoziția-concurs de artă plastică „Arta și mitopoetica orașului”, organizată de Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău, Muzeul de istorie a orașului Chișinău în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat ,,Ion Creangă” – Facultatea de Arte Plastice și Design, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”, Centrul de Cercetări Umaniste al USM. Cuvânt de salut și decernarea premiilor și diplomelor: Valentina Volontir, șefa Direcției Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău. Valeria Suruceanu, directorul Muzeului de istorie a orașului Chișinău. Ana Simac, conferențiar doctor, UPS „Ion Creangă”.

14:00-15:00 – Concert de muzică clasică și populară susținut de elevii și profesorii Școlii de Muzică „Eugen Doga”, dedicat Zilei Internaționale a Muzeelor. Cuvânt de salut: Ala Țurcanu, director. 15:00-16:00 – Concert susținut de elevi și profesori ai Școlii de Arte „Alexei Stârcea”. Conducător: Irina Bogataia, director.

16:00-17:00 – Divertismentul coral prezentat de corul mixt al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice, conducător artistic – Ilona Stepan, Artist a poporului. Dirijori: Natalia Serediuc, Alina Paula Barbu, Marcel Busuioc, studenți ai anului IV.

17:00-18:00 – Arcan Grui, trio poetic de muzică ciobănească cu influențe urbane, Anatolie Juraveli, Sergiu Șîșkin, Anatolie Safroni.

18:00-20:00 – JAZZ LIVE cu Geta Burlacu,

Amintim că, în fiecare an, începând cu 1977, pe 18 mai, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), se sărbătorește Ziua Internațională a Muzeelor pentru a promova și a aduce la cunoștința publicului rolul acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății.

Autor: Ludmila Hițuc, Facultatea de Jurnalism, USM

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE