„Clounel sau colonel?”: Marinuță întreabă de unde a luat pe 9 mai deputatul Gațcan o uniformă de gală și cere anchetă la Ministerul Apărării

3187
1
Doctorul ginecolog, deputatul PSRM Ștefan Gațcan, la 9 mai 2021, în uniformă de gală a Armatei Naționale a R.Moldova, chiar dacă nu a făcut nicio zi de serviciu militar

Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuță, cere demararea unei anchete interne în cadrul Armatei Naționale în legătură cu uniforma de gală pe care a purtat-o pe 9 mai, la complexul memorial „Eternitate”, deputatul socialist Ștefan Gațcan. Acesta nu a fost nicio zi în serviciul militar și nu are nici dreptul moral, nici cel legal de a purta această uniformă, accentuează Marinuță, într-o postare pe Facebook. El amintește că portul uniformei de gală este reglementat printr-un decret prezidențial din 2010, aceasta fiind destinată doar ofițerilor din serviciul activ. Mai mult, fostul ministru atrage atenția la mai multe neconcordanțe care trădează incompetența doctorului Gațcan, în calitate de pretins militar, și sugerează că uniforma ar putea fi sustrasă fraudulos din patrimoniul Armatei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„O bătaie de joc față de întreg corpul de ofițeri, față de Armata Națională și față de acest stat (dacă mai este stat). (…) Unii colonei și generali, care au dedicat întreaga carieră serviciului militar, la trecerea în rezervă au fost obligați să returneze această uniformă. Acum ea aparține, datorită unor factori de decizie din MA unui bădăran din PSRM, care probabil a uitat că dreptul la portul uniformei militare îl au cei care au făcut serviciul militar activ mai mult de 20 de ani sau au merite deosebite, apreciate de către stat. Pentru deputați se vede încă o dată că legislația în vigoare nu funcționează”, scrie Vitalie Marinuță.

În afară de aceasta, el califică drept „strigător la cer” și o insultă la adresa tuturor celor în uniformă faptul că gradul militar afișat pe epoleții uniformei în care s-a costumat Gațcan este după modelul celui purtat de militarii regimului separatist de la Tiraspol și al ofițerilor din armata Federației Ruse. La fel, cascheta pe care o ține în mână deputatul este de la un alt tip de uniformă, iar combinația lor este interzisă conform regulamentelor militare.

Marinuță se arată convins că această uniformă a ajuns la „modelul” Gațcan cu ajutorul celor din conducerea Armatei Naționale.

„Militarii mai cunosc o perioadă, când conducerea unui partid politic a fost îmbrăcată din cap până în picioare de către un ofițer de rang înalt în uniformă de câmp, iar aproape un pluton (30 de militari) se poate de spus că a rămas cu fundul gol. Ulterior la depozit a fost un mic incendiu. În schimb individul a devenit general și astăzi e persoană mare în armată”, amintește fostul ministru.

El face aluzie la generalul Igor Gorgan, datorită căruia se presupune că, în 2014, fruntașii PLDM au apărut în poze îmbrăcați în uniforme americane donate Armatei Naționale a R.Moldova, și la un incendiu care s-a produs în același an într-un depozit din Tabăra Militară 142 din Chişinău. Gorgan, pe atunci șef al Statului Major al Armatei, a revenit în această funcție în 2019, promovat de PSRM.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău”, Serviciul de presă al Ministerului Apărării a declarat că deocamdată nu are niciun răspuns la solicitarea lui Vitalie Marinuță.

Însuși Gațcan, care este medic ginecolog de profesie, le-a declarat jurnaliștilor de la Anticorupție.md că este colonel în rezervă al Armatei Naţionale „cu acte în regulă”. El spune că primul grad de ofițer, locotenent al forțelor armate ale Uniunii Sovietice, l-a obținut odată cu absolvirea Universității de Medicină, unde catedra militară era obligatorie, iar după absolvirea facultății ar fi făcut pregătire specială de două luni pentru a fi trimis în Afganistan, dar nu a mai ajuns acolo, pentru că, între timp, trupele sovietice au fost retrase din această țară. Gațcan mai pretinde că a făcut mai multe stagii militare, inclusiv în străinătate, și că este membru al unei organizații internaționale a militarilor în rezervă, acreditată pe lângă NATO.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE