„Prințesa de cartier”, o premieră de succes la Teatrul „Satiricus”

254
0
Scene din „Prințesa de cartier” de Andrei Ivanov, montată de Sandu Grecu la „Satiricus”

Prințesa de cartier” la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” e un spectacol puternic, cu o structură precisă, amintindu-ne că esența teatrului este să ne arate clocotul vieții, al pasiunilor, al unor sentimente între care nu se poate întâmpla o conciliere. Eroii își doresc fericirea, o urmăresc ca pe o pasăre rară, vor s-o prindă, însă ea le scapă mereu.

Sunt nemulțumiți de condiția lor socială, de țara în care trăiesc, de relațiile cu semenii, iar nemulțumirea aceasta îi împinge spre violență. „Prințesa” Tania (Tanika, Taniuha) e înconjurată de violență, destinul îi oferă doar un moment de strălucire – atunci când se îndrăgostește, dar pentru aspirația ei spre iubire și libertate, plătește cu viața.

Amintim că „Prințesa de cartier” a dramaturgului Andrei Ivanov din Belarus, scrisă în 2017, e o piesă premiată la mai multe concursuri, pusă în scenă frecvent.

Piesa lui Andrei Ivanov, montată de Sandu Grecu la „Satiricus”, ține publicul conectat la zbuciumul personajelor, îl emoționează, îl face părtaș la drama eroinei. Apreciem fervoarea, forța de expresie a Alexandrinei Grecu în rolul Taniei, transfigurarea ei este spectaculoasă, ardența trăirii developează calitățile sale de actriță tragediană.

Gheorghe Gușan în rolul lui Serioja e foarte credibil, jocul său nu e de suprafață, ci atinge profunzimi, este nuanțat, stările variază între tandrețe și cruzime.

Un spectacol de calitate, cu o distribuție remarcabilă din care mai fac parte Daniel Ciobanu, Andrei Suveică, Irina Rusu, Ion Grosu, Ira Cazac, Doina Gopsa, Roman Gopsa, Nicolae Racoviță. Un spirit tineresc traversează această nouă producție scenică, la crearea ei și-au adus contribuția și Roman Malai, asistent regie, Ecaterina Salimova, costume, Dumitru Tanmoșan, coregrafie.

Fără a folosi cine știe ce efecte scenice, optând pentru o formulă concisă, electrizantă, trupa de la „Satiricus” ne-a făcut să simțim, după lunga pauză pandemică, gustul teatrului adevărat.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here