Apartamentul discordiei de pe Alba Iulia (VIDEO)

2194
0

Moartea a trecut pe lângă el de două ori. Mai întâi, o femeie a comandat să fie ucis contra unei remunerări de o sută de mii de lei. Peste câteva luni, a încercat singur să-şi pună capăt zilelor şi a sărit de la nivelul patru al blocului în care locuia. Deşi cu sechele, a rămas viu. În acelaşi timp, s-a ales şi cu o condamnare de 7 ani la închisoare. Este istoria lui Pavel Datii, un bărbat de 40 de ani din Chişinău, până nu demult consumator de alcool. Iar o bună parte din problemele cu care se confruntă în ultimii ani se trage de la apartamentul cu două camere, de peste 50 de metri pătraţi, dintr-un bloc de pe strada Alba Iulia din Chişinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 

La cei 40 de ani ai săi, Pavel Datii (foto) se deplasează cu greu în cârje. Medicii consideră cazul lui Datii un miracol – nu doar că a supravieţuit, dar că se mişcă şi chiar a început să meargă.

Pavel Datii a lucrat în construcţii şi câştiga bani buni. În apartamentul în care locuieşte se mai păstrează urmele unei reparaţii costisitoare, făcută de Pavel cu mâinile sale și pe banii săi.

Alungat din locuinţă de cea pe care a angajat-o

Când era adolescent, Pavel a rămas fără tată. A fost crescut de mama sa, Maria, care nu s-a mai recăsătorit. Pe când Pavel avea 30 de ani, Maria Datii a fost diagnosticată cu boala Parkinson.

Femeia nu a mai putut să muncească, iar singurul său fiu a ajuns, pe lângă singurul moştenitor, şi singurul întreţinător al familiei. Ca mulţi alţi moldoveni, a plecat după un câştig mai bun peste hotare.

Nu a reușit să-şi întemeieze o familie. În schimb, nici nu a observat când a ajuns să nu treacă o zi fără de alcool. În urma consumului de spirtoase, Pavel pierdea controlul. Din această cauză se afla în relaţii ostile cu vecinii care l-au învinuit de violare de domiciliu, a furat un robot de bucătărie şi a ajuns să împroaşte cu roşii într-o biserică. Când era beat, Pavel făcea scandal şi acasă, din care cauză maică-sa l-a denunţat la poliţie.

O perioadă, Pavel Datii a lucrat la construcţii în România, de unde a revenit la începutul verii lui 2018 cu o sumă frumuşică la el. În acest timp starea de sănătate a Mariei Datii se agravase şi Pavel a decis să-i angajeze o îngrijitoare: „Îmi găsisem de lucru în Germania, voiam să plec, dar nu puteam să o las pe mama singură”.

Pavel a plasat un anunţ pe reţelele de socializare. În scurt timp, i-a telefonat o femeie din Basarabeasca, Marina N. (foto). Aceasta i-a spus lui Pavel că este medic şi psiholog şi are experienţă. Cei doi au ajuns la o înţelegere şi, începând cu luna iulie 2018, Marina N. a fost angajată să aibă grijă de Maria Datii, pentru o remunerare de trei mii de lei pe lună, bani pe care urma să-i achite Pavel.

După ce a angajat-o pe Marina, Pavel s-a dedat petrecerilor în timpul care i-a mai rămas până la plecarea în Germania. Când a revenit însă în cele din urmă acasă, Pavel nu a mai fost lăsat să intre în apartament. Iar în luna septembrie Marina a instalat o uşă din metal la apartament, îngrădind şi mai mult accesul lui Pavel în casă.

„Nu ştiu unde este mormântul mamei”

Pavel Datii nu a mai plecat în Germania. A închiriat un apartament în Chişinău şi s-a angajat să muncească în construcţii. Timpul liber îl dedica prietenilor de pahar. „După ce mi-a blocat accesul în apartament, nu-i mai plăteam Marinei, dar ea continua să locuiască acolo cu mama. Îi sunam mamei să văd care este situaţia, dar auzeam un mârâit. Am întrebat de vecini şi am aflat că demult nu au mai văzut-o pe mama pe afară”, îşi aminteşte Datii.

Pavel Datii era proprietar la jumătate din apartament şi avea acolo şi viză de reşedinţă. La 25 noiembrie 2019, acesta depune o plângere în instanţă pe numele Marinei N. că nu-i permite accesul

în locuinţă. Peste 10 zile însă un notar din Chişinău a perfectat un contract de donaţie prin care Maria Datii îi oferă Marinei N. cu titlu gratuit partea sa din locuinţă. În document se precizează că tranzacţia a avut loc în biroul notarial, iar din partea Mariei Datii a semnat un oarecare Igor Sprânceană, la rugămintea donatoarei care era bolnavă.

Este curios faptul că Maria Datii era atunci imobilizată la pat şi nu se putea deplasa, iar în document nu se precizează cum a parvenit rugămintea din partea Mariei Datii ca Sprânceană să semneze în locul ei şi nici cine este acesta pentru ea. „Nu avem nicio rudă, vecin sau prieten cu aşa un nume. Nu cunosc cine este”, ne-a declarat Pavel Datii.

După ce s-a ales cu contractul de donaţie, Marina a dus bătrâna la Basarabeasca. La 19 iunie 2020, Maria Datii, în vârstă de 74 de ani, a decedat la Basarabeasca, unde a şi fost înmormântată.

Pavel nu a fost la înmormântare şi susţine că a aflat că mama sa nu mai este în viaţă aproape peste două luni, la o şedinţă de judecată.

„Urma să se decidă ca să mi se permită accesul în imobilul care îmi aparţinea pe jumătate. Atunci Marina a anunţat instanţa că mama a murit. Ea ştia numărul meu de telefon, dar nu m-a anunţat. Nu a vrut să-mi spună nici cum a murit, nici cauza decesului, nici unde a fost înmormântată. Până acum încă nu ştiu unde este mormântul mamei. Am fost la Basarabeasca, am căutat, dar nu am găsit locul de veci al mamei”, ne-a declarat bărbatul.

Într-un certificat eliberat de Asociaţia medicilor de familie din sectorul Buiucani al Capitalei se arată că ultima dată Maria Datii a fost consultată de medici la data de 18 iulie 2019.

Tentativa de omor

Ajutat de oamenii legii, Pavel Datii a reuşit să intre în cele din urmă în apartamentul de pe strada Albă Iulia. La data de 25 august 2020, Pavel Datii a depus o cerere în instanţă prin care solicita anularea Contractului de donaţie pe numele Marinei N. A doua zi, Marina l-a denunţat pe Pavel la poliţie că i-ar fi furat 5 mii de euro pe care îi păstra în apartament. Poliţiştii au făcut percheziţii în imobil, dar nu a fost găsit niciun euro.

Peste vreo două săptămâni, conflictul pentru apartament dintre Pavel şi Marina ajunge la apogeu. „Mă duceam dimineaţa la serviciu şi am fost oprit de un bărbat care mi-a prezentat legitimaţia de la SIS. Mi-a spus că Marina a comandat omorul meu şi eu trebuie să-i ajut cu probele. M-au dus la un teatru, m-au grimat, apoi mi-au arătat cum să mă culc, au improvizat o baltă de sânge lângă capul meu, chipurile am fost împuşcat, apoi m-au fotografiat. A fost un şoc pentru mine”, ne-a spus Pavel.

Marina ar fi căutat un killer care a luptat în Donbas. Informaţia a ajuns la Serviciul de Informaţii şi Securitate, unde s-a decis să fie trimis un agent sub acoperire. Marina ar fi comandat omorul lui Pavel Datii contra sumei de o sută de mii de lei. „Eu vreau ca totul să fie executat la o sută de procente. E bine aşa, dintr-o singură lovitură, apoi ai urcat în maşină şi ai plecat. Dar trebuie să te convingi că este mort, că nu e în viaţă. Şi mie să-mi aduceţi dovada că e mort”, i-ar fi spus Marina N. agentului sub acoperire atunci când i-a dat prima tranşă de bani. Discuţia a fost înregistrată.

Marina a fost reţinută când i-a adus restul banilor presupusului asasin, iar acesta i-a prezentat poze cu Pavel care ar fi fost împuşcat în cap. Procurorii au intentat un dosar penal pentru omor premeditat, iar în scurt timp dosarul a fost trimis în judecată. Cauza penală a ajuns în gestiunea magistratei Aurelia Cazacliu de la Judecătoria Chişinău. Aceasta a eliberat-o pe Marina din arest preventiv. Pavel Datii spune că îi este frică şi că Marina a venit la el acasă, dar nu i-a deschis uşa. Pentru a fi în siguranţă, bărbatul a luat doi chiriaşi în cea de a doua odaie.

Şapte ani de închisoare şi tentativa de suicid

Peste două luni, în noiembrie 2020, Pavel Datii a fost condamnat de Judecătoria Chişinău la 7 ani cu executare. Instanţa l-a găsit vinovat de violenţă în familie (ar fi bătut-o pe mama), încălcarea ordonanţei de protecţie, violare de domiciliu, ameninţare cu moartea, huliganism, furt şi jaf. Sentinţa a fost atacată în instanţa ierarhic superioară, iar până la pronunţarea unei decizii definitive, acesta rămâne în libertate.

De menţionat că aproape pe toate capetele de acuzare figurează numele Marinei N., fie în calitate de martor, fie de parte vătămată. Ea este victima în cazul ameninţării cu moartea şi martor principal în partea legată de huliganism, violenţă în familie şi încălcarea ordonanţei de protecţie. Cât privește violarea de domiciliu, în calitate de victimă figurează soţia vecinului cu care se află de mai mulţi ani în relaţii ostile.

După cele întâmplate, Pavel Datii şi-a găsit refugiul doar în alcool. La începutul lunii februarie, fiind în stare de ebrietate şi cuprins de depresie, a sărit de la balcon. „Cred că nici nu realizam ce fac. Dacă am scăpat viu pentru a doua oară, înseamnă că Dumnezeu vrea ca să trăiesc”, ne-a spus bărbatul.

Ce spune Marina N.

Am contactat-o la telefon pe Marina. Aceasta ne-a spus că la cei 55 de ani ai săi are probleme cardiace severe şi încearcă să se trateze. Femeia a respins acuzaţiile că ar fi comandat omorul lui Pavel, chiar dacă a fost reţinută în timp ce îi dădea banii presupusului killer. „Totul este o făcătură, mi-au organizat totul, dar nu ştiu cine şi nu ştiu cu ce scop”, ne-a declarat Marina fără ca să ne ofere alte detalii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE