Drama unui „tutelat”: aruncat în stradă şi rămas fără picioare

1180
0

Victor Pahomis are peste 40 de ani şi este cu dizabilităţi severe de intelect din copilărie. Cu două luni în urmă lui Victor i-au fost amputate ambele picioare mai jos de genunchi din cauza hipotermiei. Recent, bărbatul a fost externat din spital şi dus la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost de pe strada Aleea Gării din Chişinău. Picioarele lui Victor au degerat pentru că nu a avut unde să se adăpostească de ger şi a fost nevoit să doarmă în stradă, unde a şi fost găsit de un echipaj de poliţie şi dus la spital.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Victor Pahomis a avut casă, pe strada Bulgară, intersecţie cu strada Bucureşti din Chişinău, dar i-a fost vândută de o femeie străină care, ajutată de autorităţi, a perfectat acte de tutelă asupra lui Victor Pahomis. De atunci, Victor a ajuns să hoinărească, trăind mai mult din cerşit. Deseori venea la locul unde a fost casa în care s-a născut şi a copilărit, pe locul căreia se află un imobil cu două niveluri. Şi dacă Victor putea să muncească înainte ca să-şi câştige o bucată de pâine (mătura sau ducea gunoiul), după amputarea membrelor nu va mai avea această posibilitate.

A găsit casa distrusă, iar în locul ei un şantier

Pe Victor Pahomis l-am cunoscut în luna august a anului 2018. Bărbatul a fost adus la redacţie de către o vecină de a sa, căreia i s-a făcut milă când l-a văzut că şi-a petrecut noaptea pe pragul unui magazin. Victor fusese externat din Spitalul de psihiatrie la 19 august, iar când a revenit, a găsit casa distrusă, iar în loc – un şantier la care lucrau câţiva muncitori. Victor nu a mai găsit nici urmă din puținul mobilier și lucrurile personale. O vecină i-a spus că imobilul a fost vândut.

Victor a povestit că a fost dus de o femeie pe numele Valea într-un sat, unde „a măturat și a săpat”, apoi nu mai ține minte cum a ajuns din nou în stradă, de unde a fost dus de poliție la Spitalul de psihiatrie. Bărbatul nu știe cât a stat acolo, dar într-o zi medicii i-au spus că poate să plece acasă.

Victor nu a putut să ne comunice nimic mai mult despre misterioasa pe nume Valea, atât doar că uneori îi zicea mamă.

Cum a fost lipsit Victor de locuinţă

Casa de pe strada Bulgară nr. 15/4 a aparținut inițial bunicii lui Victor, apoi a trecut prin moștenire în proprietatea mamei sale. În martie 2016, mama lui Victor, infirmieră la o policlinică din Chişinău, a decedat. La jumătate de an după decesul femeii, proprietari ai imobilului au devenit cei doi fii ai săi, Pahomis Victor și Culizmin Andrei. Ultimul, frate mai mic al lui Victor de pe mamă, a moştenit de la tatăl său un apartament cu trei odăi în sectorul Râşcani al Capitalei. Acesta nu-l vizita şi nici nu se interesa de soarta fratelui său mai mare.

Locatarii care l-au cunoscut pe Victor de mic spun că acesta îşi ducea traiul în mizerie şi consuma alcool. Cu toate acestea, vecinii îl agreau pe Victor pentru caracterul paşnic şi bunăvoinţa sa. Cei mai miloşi îi dădeau haine şi de mâncare.

Casa nr. 4 de pe strada Bulgară 15 a fost procurată de către Gheorghe Dombrovschi, un tânăr polițist din Orhei, în decembrie 2017. Bărbatul spune că a găsit pe un site de anunțuri informația că se vinde în Chișinău o casă cu 16 mii de euro, iar în urma negocierilor au convenit la 13 mii de euro.

Dombrovschi a precizat că a negociat tranzacția cu Valentina Vezetiu, care a semnat contractul în locul lui Victor Pahomis. Contractul a mai fost semnat și de către Andrei Culizmin, fratele lui Victor. Noul proprietar al casei ne-a mai comunicat că la tranzacție a asistat și Victor, însă semnătura lui n-a fost obligatorie, deoarece era declarat persoană fără discernământ. Totodată, Valentina Vezetiu a prezentat notarului documente de la Pretură că este tutorele lui Victor și că acesta acceptă vânzarea imobilului.

Casa era debranșată de la electricitate și apeduct. Dna Valentina mi-a spus că Victor nu mai poate să locuiască în așa condiții și urmează să-i procure o altă locuință”, ne-a comunicat tânărul.

Gheorghe Dombrovschi a mai spus că după încheierea tranzacției a avut probleme cu Valentina Vezetiu: „După ce a luat banii, Dna Valentina a zis că trebuie să plece urgent, că cineva s-a îmbolnăvit și astfel nu a semnat un document la notar. A trebuit să o caut vreo patru luni, ca, în cele din urmă, să semneze la notar toate actele și eu să pot intra în posesia imobilului”.

Şi Andrei Culizmin ne-a spus că Valentina nu i-a dat toţi banii pentru jumătatea sa de imobil, dar cu vreo 700 de euro mai puţin. „A zis că are nevoie de perfectarea unor documente, apoi îmi va restitui banii. Dar nu a mai răspuns”, ne-a spus Culizmin.

Noi am asistat la o întâlnire dintre cei doi fraţi. Andrei a ţipat la Victor şi i-a zis că nu vrea să mai audă de el şi să se ducă la „maică-sa” Valea.

Cine este misterioasa Valea

În 2016, Valentina Vezetiu era proprietara unui mic magazin de rochii de mireasă de pe strada Bulgară. L-a cunoscut pe Victor Pahomis, care făcea curăţenie pe lângă magazinele din apropierea casei sale.

Nu era o femeie simplă, se vedea că este bogată, venea cu mașină frumoasă, avea șoferul ei personal. Ea era tare bună cu Victor, i-a dăruit un covoraș, haine, îi cumpăra de mâncare. Pe urmă Victor a dispărut, dar nici pe Valea nu am văzut-o”, ne-a declarat o vecină.

Noi am reuşit să aflăm cine este Valentina Vezetiu. Este vorba de fosta soţie a lui Nicolae Vizitiu, secretarul Federaţiei de Handbal din Moldova, arbitru de talie internaţională, în trecut jucător de handbal şi ministru al sportului în perioada sovietică.

Deşi erau divorţaţi oficial, în 2016 cei doi locuiau într-un apartament dintr-un cartier rezidenţial de lux, situat peste drum de Pretura sectorului Centru, unde au fost perfectate şi documentele de tutelă ale Valentinei Vezetiu asupra lui Victor Pahomis.

Nicolae şi Valentina Vizitiu sunt socrii lui Eduard Bănăruc. Acesta a ajuns în atenţia presei ca un apropiat al lui Vlad Filat, fiind şi directorul societăţii pe acţiuni IPTEH care aparţinea fostului lider al PLDM. După ce Filat preia în 2009 conducerea cabinetului de miniştri, Eduard Bănăruc este numit secretar adjunct al Guvernului. Fostul funcţionar are statut de învinuit în dosarul de corupţie a ex-directorului de la Fisc, Nicolae Vicol, care acum se află la rejudecare la Curtea de Apel Chişinău.

Judecând după deciziile instanţelor de judecată, Victor Pahomis nu este singurul nevoiaş pe care Valentina Vezetiu l-a deposedat de locuinţă.

Centrul de găzduire apelează la organele de drept

În august 2018, ca să nu mai doarmă în stradă, l-am dus pe Victor Pahomis în Centrul de găzduire din Chişinău. Totodată, am raportat cazul la Institutul pentru Drepturile omului din Moldova care s-a oferit să-i acorde lui Victor asistenţă juridică gratuită în procesul de recuperare a imobilului. Victor însă a fost luat în scurt timp de la Centrul de găzduire de către Valentina Vezetiu care a prezentat documente confirmative că i-a procurat lui Pahomis o casă în Transnistria şi a dat asigurări că va avea grijă de el.

Ulterior, pe parcursul anilor 2019-2020 am fost contactaţi de către foștii vecini ai lui Victor care ne-au spus că acesta doarme din nou pe scările magazinelor de pe strada Bulgară.

Un an în urmă, ne-a telefonat Mariana Ciobanu, psiholog la Centrul de găzduire, care ne-a spus că Victor Pahomis a ajuns din nou la ei. Atunci am reuşit să vorbim cu Valentina Vezetiu. Aceasta ne-a dat asigurări că Victor are imobil în Tiraspol, este întreţinut în condiţii excelente, dar deseori fuge de acolo pentru că „nu-i judecă capul”. După discuţia avută, Valentina Vezetiu l-a luat pe Victor Pahomis de la Centrul de găzduire, semnând pe propria răspundere.

De această dată despre soarta lui Victor am fost informaţi din nou de către Mariana Ciobanu. Psihologul ne-a informat că au contactat-o pe Valentina Vezetiu care le-a spus că se află în carantină din cauza coronavirusului, dar va veni peste câteva zile după Pahomis. Ulterior, pretinsa tutore a blocat apelurile de la numărul de telefon al şefului de la Centrul de găzduire.

Mariana Ciobanu a precizat că a fost sesizată poliţia în legătură cu situaţia lui Victor Pahomis.

Valentina Vezetiu: „Eu sunt o femeie foarte deşteaptă. Să nu vă intereseze ce fac eu!”

Am reuşit şi de această dată s-o contactăm la telefon pe Valentina Vezetiu care s-a arătat revoltată de apel. „Victor are casă de o sută de metri pătraţi lângă Tiraspol, este foarte bine îngrijit. El are cetăţenia Transnistriei, are cont bancar şi bani mulţi în cont. Eu am grijă de el din 2006 şi voi avea grijă până la sfârşitul vieţii. Unde aţi fost voi, jurnaliştii, atunci când nimeni nu avea grijă de el?”, ne-a declarat pe un ton ridicat Valentina Vezetiu.

Pretinsa tutore nici nu ştia din ce cauză i-au fost amputate lui Victor ambele picioare: „L-a călcat o maşină”. La insistenţa noastră de a primi răspuns la întrebările de ce Victor, dacă era aşa de bine îngrijit, a fugit, cum a reuşit să ajungă în Chişinău şi de ce a fost lăsat atâta timp fără supraveghere ca să ajungă fără picioare, Valentina Vezetiu a început să strige şi să ameninţe: „Cine sunteţi voi ca să vă intereseze ce fac eu? Să nu mă şantajaţi! Eu înregistrez discuţia şi voi depune o plângere la CNA! Eu sunt o femeie foarte deşteaptă şi pentru mine lucrează mai mulţi avocaţi”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE