Lumină pentru voturi: „PSRM-Șor” a votat un proiect populist, care ar putea submina economia R.Moldova pe timp de pandemie

2395
0

Coaliția majoritară „PSRM-Șor” au reușit să promoveze în Parlament un nou proiect de lege extrem de controversat, prin care tuturor consumatorilor casnici ar urma să le fie compensate cheltuielile pentru energia electrică pe parcursul lunilor aprilie-mai, perioada de acțiune a stării de urgență. Inițiativa, anunțată de liderul socialiștilor, Igor Dodon, pe 14 aprilie, și înregistrată în aceeași zi în Parlament de deputații PSRM, a fost votată vineri, 16 aprilie, în prima lectură, în pofida criticilor dure din partea parlamentarilor din opoziție, dar și a experților.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dezbaterea pe marginea acestui proiect s-a transformat într-o confruntare verbală vehementă între deputații din majoritatea parlamentară și cei din opoziție.

Ultimii i-au acuzat pe autori de populism, pe care socialiștii îl manifestă în contextul alegerilor anticipate inevitabile. „Propunerea asta nu este un fel de socialism în stil dodonist? Luați bani de la săraci și dați la bogați. Raportul comisiei nu a avut voturi pentru această propunere”, a declarat deputatul PAS Mihai Popșoi, argumentând, la fel ca și colegii lui, că aceste compensații nu sunt destinate celor care au cu adevărat nevoie de ele, ci chiar și celor care au venituri excesive.

„Înțeleg că această sală va fi plină de populism în următoarele săptămâni. Nu vă întreb de unde luați bani, nu vă întreb despre faptul că majorați datoria din buget. Vreau să știu de ce propuneți această compensare și pentru un grup de oameni care trăiesc bine mersi. Vrem ca șefii ANRE, BNM să nu moară de foame? De ce nu ați mers diferențiat, astfel ca banii să fie alocați celor care are au nevoie?”, a declarat, la rândul său, deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

În replică, Petru Burduja, unul dintre autori, a declarat că s-a procedat astfel pentru a nu complica procesul de obținere a compensațiilor cu necesitatea de a obține diverse certificate. „E un aspect nobil. Este o idee de consolidare, să nu-i împărțim în ai noștri și ai voștri. Vrem să o facem sincer”, susține socialistul.

Cu toate acestea, opoziția a insistat ca în lectura a doua să fie clar specificate categoriile beneficiarilor.

Menționăm că, potrivit proiectului, statul ar urma să compenseze cheltuielile pentru energia electrică timp de două luni, pe care le estimează la un consum mediu de 428 de lei – câte 214 de lei pe lună, pentru fiecare gospodărie casnică. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică, se arată în nota informativă la proiect. Potrivit lor, mijloacele necesare în acest scop se estimează la 532, 959 milioane lei.

Anterior, această propunere a lui Dodon, votată acum în prima lectură, a fost calificată ca o „diversiune” și ca un „atentat” la securitatea statului. „Această diversiune economică este egală cu acele diversiuni din decembrie 2020, când în Parlament au fost adoptate un șir de legi antinaționale. Și asta trebuie să înțeleagă toți cetățenii: oameni buni, Dodon lucrează împotriva securității Republicii Moldova”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu, într-o emisiune la Jurnal TV. Iar consilierul prezidențial pe probleme economice, Veaceslav Negruța, a inclus inițiativa lui Dodon într-un „șir mai lung de propuneri năstrușnice” care au drept efect „subminarea sistemului financiar și economic al Republicii Moldova”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE