Administrația separatistă de la Tiraspol mobilizează rezerviștii, sub pretextul unor instrucții militare în cadrul așa-ziselor „forțe de menținere a păcii” din Transnistria. În paralel, surse neoficiale raportează o creștere a prezenței trupelor ruse în zona aeroportului din Tiraspol, la numai 13 kilometri distanță de granița cu Ucraina. Toate acestea se întâmplă pe fundalul unor acțiuni militare ale Kremlinului la frontiera de est a Ucrainei, care amenință cu declanșarea unui nou război în Donbas și îi îngrijorează atât pe experți, cât și pe exponenții marilor puteri.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPotrivit unui comunicat difuzat de agenția oficială a regimului de la Tiraspol, „Novosti PMR”, bărbații cu vârsta de până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar, sunt „invitați” să participe la un exercițiu militar timp de trei luni, începând de la 1 iunie.
„Participanților le vor fi asigurate echipamentele, cazarea și mâncarea. Indemnizația lunară achitată acestora va fi de cel puțin 2.500 de ruble transnistrene (aprox. 150 USD – n.red.)”, se arată în comunicat.
În același timp, canalul de Telegram NEXTA, cunoscut pentru reflectarea protestelor din Belarus, publică imagini cu blindate din dotarea Grupului Operațional de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria, care se deplasează în zona aeroportului din Tiraspol. Acesta a fost până la destrămarea URSS aerodromul militar al fostei Armate a 14-cea. „În ciuda teritoriului său mic, a populației reduse și insolvenței economice, Transnistria are o poziție strategică importantă, ca o fâșie îngustă de 10-15 km (până la 30 km) întinsă de-a lungul întregii granițe moldo-ucrainene, care reprezintă un cap de pod ideal pentru o ofensivă surpriză în spatele armatei ucrainene”, scriu jurnaliștii de la NEXTA.
Totodată, Ministerul rus al Apărării a anunțat că în cadrul GOTR, pe parcursul acestei săptămâni, a fost desfășurat un control al disponibilității contingentului de a trece testele programate pentru 2021.
Menționăm că acțiunile administrației separatiste de la Tiraspol, coordonate cu cele ale comandamentului trupelor ruse dislocate ilegal în Transnistria, au loc în paralel cu desfășurarea demonstrativă de către Rusia a unităților sale militare în Crimeea și în regiunile din est ale Ucrainei, unde se presupune că ar pregăti o nouă invazie în Donbas. O analiză realizată de BBC arată că e puțin probabil ca Moscova să decidă un atac direct în Ucraina, însă califică drept foarte probabilă invazia „omuleților verzi”, așa cum s-a întâmplat în 2014, când militari fără însemne de grad și-au făcut apariția în Crimeea, preluând controlul asupra peninsulei ucrainene.
În acest context, unii experți avertizează că Kremlinul ar putea ajunge până la granița cu România, pentru a „debloca Transnistria”, iar liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declara zilele trecute că Transnistria are armată pentru a se apăra de un presupus atac din partea Chișinăului și că „pacificatorii” ruși vor rămâne în regiune.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE