Rusia concentrează trupe la granițele din est ale Ucrainei. Cum vor afecta aceste acțiuni Transnistria

3227
2
Trupe ruse la granița cu Ucraina / Sursă FOTO: Voice of America

Moscova își concentrează trupele în apropierea regiunilor separatiste Donetsk și Luhansk, amenințând cu o nouă invazie în estul Ucrainei. Observația aparține analiștilor de la „Janes”, o agenție britanică specializată pe probleme militare, care a identificat, pe baza unor surse publice, 14 unități de infanterie rusești transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina, precum și mai multe sisteme de rachete balistice „Iskander” cu rază scurtă de acțiune într-o regiune rusă de la frontiera ucraineană, potrivit Agerpres. Asta în timp ce un expert militar independent din Rusia spune că Kremlinul ar putea ajunge până la granița cu România, pentru a „debloca Transnistria”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Janes” a remarcat la frontiera cu Ucraina un aflux de trupe din cadrul Brigăzilor 74 şi 35 motorizate, Brigăzii 120 de artilerie și Regimentului 6 de tancuri din cadrul Districtului militar central, care sunt însoțite de tancuri, vehicule de luptă pentru infanterie și echipamente de artilerie cu rază lungă de acțiune, inclusiv tunuri autopropulsate, lansatoare de rachete multiple TOS-1A și „Uragan”, transportate în Voronej cu trenul.

Potrivit experților britanici, sisteme de rachete balistice „Iskander” cu rază scurtă de acțiune, aparținând probabil Brigăzii 119 de rachete din regiunea Sverdlovsk, au fost desfășurate în Voronej.

În context, analistul rus Pavel Felgenhauer susține, într-un interviu pentru portalul Rosbalt.ru, că Moscova va fi pregătită să lanseze un nou atac asupra Ucrainei „într-o lună”. Chiar dacă e departe de a fi sigur dacă Kremlinul s-ar putea decide la o măsură ce ar putea duce la un război european sau chiar mondial, expertul este convins că puterile occidentale nu au nicio idee ce să facă în această situație. O mișcare a Rusiei ar putea merge până la granița cu România, susține analistul, care e de părere că există și câteva „vești bune”: „având în vedere concentrarea actuală a Moscovei asupra Ucrainei, aceasta nu va lansa un atac asupra țărilor baltice prea curând”, spune Felgenhauer.

Chiar dacă mulți analiști, atât ruși, cât și ucraineni, precum și occidentali consideră că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina, un alt expert militar rus, Aleksandr Golţ exprimă o opinie diferită. În opinia sa, Moscova a decis să negocieze cu Occidentul problema estului Ucrainei, Crimeii și a statutului țării vecine, precum și alte dosare, șantajându-l cu începerea unui conflict în țara vecină, notează Agerpres.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

2 COMENTARII