Liderul separatist de la Tiraspol: Transnistria are armată pentru a se apăra și „pacificatorii” ruși vor rămâne în regiune

1899
1
Liderul separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski / Sursa FOTO: RFE/RL

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, declară că Transnistria, regiune pe care o controlează cu ajutorul trupelor rusești, este „pașnică”, dar are o armată capabilă să respingă un presupus atac din partea Chișinăului. „Să nu aveți nicio îndoială în acest sens!”, spune el.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Despre un asemenea atac vorbește tot mai insistent propaganda rusească, din perspectiva ofensivei Kremlinului la granițele din estul Ucrainei.

Ofițer de miliție sovietică, Krasnoselski promovează ideea că militarii ruși dislocați în Transnistria au misiunea de „pacificatori”, care „împiedică reizbucnirea unui conflict armat, și exclude retragerea acestora sau o transformare a formatului operațiunii instituite în urma războiului din 1992”. „Noi în Transnistria avem o atitudine specială față de pacificatori. Noi îi iubim și ne punem speranțe în ei. Anume ei sunt un garant al păcii în ziua de astăzi. În Moldova de multe ori răsună atacuri naționaliste la adresa noastră. Revanșismul nu a dispărut încă. De aceea pacificatorii trebuie să-și îndeplinească misiunea”, a declarat Krasnoselski pentru Sputnik, o agenție cunoscută ca portavoce a propagandei administrației de la Kremlin.

La fel, Krasnoselski insinuează că, în lipsa capacităților de a interveni militar, Chișinăul și Kievul ar coordona o blocadă economică a Transnistriei.

Menționăm că Vadim Krasnoselski s-a aflat săptămâna trecută la Moscova, în aceeași perioadă cu liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon. Nu se știe dacă cei doi s-au intersectat acolo, însă presa de la Chișinău a presupus că ei au plecat în Rusia cu același avion. După întâlnirile pe care le-a avut la Moscova, Dodon a anunțat, într-o intervenție live de la Ambasada R.Moldova de la Moscova, care a provocat reacția Ministerului de Externe de la Chișinău, că Rusia va dona peste 180 de mii de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, inclusiv 60 de mii de doze destinate Transnistriei.

Amintim, de asemenea, că trupele ruse concentrate în număr excesiv la granița din est a Ucrainei au generat discuții cu privire la o nouă ofensivă în Donbas, care, potrivit unor experți militari, ar putea ajunge până la granița cu România, pentru a „debloca Transnistria”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU