Șeful Misiunii UE în R.Moldova, Peter Michalko, consideră că ideea folosirii rezervelor BNM „pentru a ajuta cetățenii pe timp de pandemie”, așa cum dorește liderul PSRM, Igor Dodon, este nu doar populistă, dar și dăunătoare. Ar fi un atac la independența BNM, care ar genera noi probleme, similare celor din trecut, spune ambasadorul european. „Pe de altă parte, este disponibilă finanțarea care ar fi în R.Moldova când vor fi îndeplinite, de exemplu, condițiile pentru tranșa a doua (din asistența macrofinanciară a UE – n.red). A fost în trecut un efort pentru un nou program cu FMI. Eu nu pot să vorbesc pentru această instituție, dar cred că și acolo a fost o perspectivă care nu s-a realizat. R.Moldova trebuie să folosească aceste surse standard, care nu numai că nu aduc daună, dar pot fi cele care să ajute economia și oamenii”, a declarat Peter Michalko într-o emisiune la TVR Moldova.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEDiplomatul a specificat că, pentru a obține cea de a doua tranșă din asistența promisă de UE, autoritățile moldovene trebuie să îndeplinească o serie de condiții, însă actuala guvernare nu se grăbește să-și respecte promisiunile.
„De ce nu a fost votat, de exemplu, Codul vamal, care este pregătit încă din vara anului trecut? Nu a fost adoptat, deși este printre condițiile pentru finanțare din partea noastră. Întrebările sunt: Ce se întâmplă? De ce este așa? Ce înseamnă asta? Este nevoie să fie arătată voința politică, iar acestea sunt momentele în care asemenea întrebări apar”, a subliniat Peter Michalko.
De asemenea, el a criticat dur insistența socialiștilor de a abroga repetat așa-zisa „lege a miliardului”, chiar dacă o decizie similară a majorității parlamentare a fost declarată anterior neconstituțională. „Pentru UE este foarte important care este relația statului cu FMI. Nu mai vorbesc de unele standarde obișnuite în lumea instituțiilor financiare. Dacă ele nu sunt respectate, atunci sunt mari greutăți pentru țările respective să aibă acces la finanțare. Aici suntem în situație dificilă, pentru că am văzut în decembrie un număr de legi adoptate împotriva acestor standarde, care au fost luate drept angajamente de R.Moldova, angajamente pe care nu le-a respectat”, a specificat ambasadorul.
Amintim că sugestia lui Dodon adresată Guvernului în demisie, de a se împrumuta cu până la 20 de miliarde de dolari a fost respinsă categoric de BNM și dur criticată de experți în economie, la fel ca și intenția de a abroga repetat „legea miliardului”. Cu toate acestea, un proiect în acest sens a fost votat vineri, 9 aprilie, în prima lectură de către deputații din coaliția „PSRM-Șor”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE