Politica de înstrăinare din stânga Nistrului, legalizată la Chișinău

1451
0

Așa-numita „limbă moldovenească” cu alfabet rusesc, inventată de sovietici cu aproape un secol în urmă, nu a dispărut de pe teritoriul Republicii Moldova, ci continuă să fie predată în satele controlate de regimul neconstituțional din stânga Nistrului și la așa-numita Universitate Nistreană „Taras Şevcenko” din Tiraspol. Guvernul de la Chişinău, în loc să contribuie la lichidarea acestui proces de analfabetism şi deznaţionalizare (conform ultimului recensământ, în stânga Nistrului 31% din populație sunt moldoveni), de trei ani deja îi atribuie o alură de legalitate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Funcționarii de la Biroul de Reintegrare au anunțat săptămâna aceasta că au apostilat 407 diplome de studii eliberate de Universitatea „Taras Șevcenko”.

Potrivit autorităților de la Chișinău, au fost apostilate diplome cu destinaţia Italia (89), SUA (56), Bulgaria (48), Israel (35), Polonia (32), Franţa (28) şi alte state.

Amintim că apostilarea diplomelor este posibilă după ce executivul de la Chişinău a aprobat la 7 februarie 2018 o hotărâre care permite aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană. Mai exact este vorba de recunoaşterea actelor de studii „eliberate începând cu anul 1992, de către instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului şi mun. Bender, inclusiv cele eliberate de Universitatea „T. Şevcenko”.

La baza procesului stau negocierile în formatul 5+2 care au avut loc la 25 noiembrie 2017 la Viena, Chișinăul fiind reprezentat atunci de ex-deputatul Eugen Carpov. Partea transnistreană a solicitat apostilarea diplomelor eliberate de Tiraspol în schimbul reducerii taxei de chirie pentru cele opt instituții cu predare în limba română (taxă majorată anterior arbitrar și ilegal).

Întors de la negocieri, Eugen Carpov a declarat că a avut mai multe semne de întrebare legate de apostilarea diplomelor și că „nu s-au depășit liniile roșii”. „Nu a fost recunoscută calitatea studiilor acestor instituții, nu a fost recunoscută curricula; prin apostilare doar se certifică existența unei asemenea instituții și a unor diplome eliberate de aceasta. Și este la latitudinea deja a partenerilor noștri internaționali să accepte sau să nu accepte aceste diplome”, afirma atunci negociatorul.

Transformați într-o rezervație rusească

Directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, spune că este foarte dezamăgit de decizia autorităţilor de la Chişinău, cu atât mai mult cu cât în şcolile, dar şi la Universitatea din Tiraspol nu găseşti o carte ori un manual în limba română. Potrivit lui, în stânga Nistrului are loc un proces de rusificare fără precedent. Numărul copiilor a scăzut drastic. Totodată, nu există nicio grădiniţă pentru copiii vorbitori de română.

Pentru mine personal această universitate („T. Șevcenko” – n.a.) nu exista, ci doar universitatea de la Tiraspol evacuată în 1992 cu automate kalașnikov la Chișinău. O mulțime de angajați ai Universității și-au pierdut atunci locul de muncă, au plecat lăsând totul: case, baza materială a universității, laboratoare. Pe când liceul nostru nu are sediu acum, nu avem sală de sport. Le creăm condiții ca ei să facă ce vor. Eu nu înțeleg o astfel de politică”.

Foto: PRO TV

În 2014, fiind reținut ilegal la așa-numita vamă, cu salariile pentru profesori, fiind acuzat de „contrabandă cu valută”, Ion Iovcev a fost dus la Procuratura din Tiraspol. Acolo a făcut cunoștință cu șefa catedrei de filologie „moldovenească”, Elena Oprea, care i-a fost prezentată în calitate de traducător.

Atunci am aflat că există o astfel de catedră, dar nu sunt doritori de a ajunge profesori de „limba moldovenească”, pe care s-o predea ulterior în grafia chirilică. Nu au pe cine trimite în şcoli. Ca rezultat, aproape întreg procesul de studii are loc în limba rusă. Astfel, regiunea este transformată într-o rezervaţie rusească. Totodată, în cadrul acestei universități se fac seminare cu cei mai reacționari mentori ai Kremlinului, adepți ai moldovenismului, stataliști, separatiști. Măcar acest lucru ar fi trebuit să pună în gardă autoritățile de la Chișinău”, spune Ion Iovcev.

Potrivit profesorului, la școala din Slobozia pe timpuri învățau peste 2000 de copii. Acum sunt circa 100 de elevi. Școala care se numea „moldovenească”, a fost transformată în școală mixtă, unde copiii vorbesc doar în limba rusă. La fel se întâmplă și la Caragaș. „Acest proces are drept scop distrugerea învățământului în limba română din stânga Nistrului. Noi, profesorii celor opt școli, suntem categoric împotriva acestui proces de recunoaștere a diplomelor”, conchide Ion Iovcev.

Chișinăul susține politica de înstrăinare a Tiraspolului

Aceeași poziție o împărtășește și Eugenia Halus, directorul singurului liceu cu predare în limba română din Râbnița. „Noi ne-am mirat de ce Chișinăul a acceptat să apostileze documentele celor care absolvă instituții de învățământ cu predare în grafie chirilică. Nu este corect în raport cu ceilalți copii. Totodată, acest proces este în defavoarea instituțiilor cu predare în limba română deoarece împiedică copiii să învețe după programa elaborată de Ministerul Educației de la Chișinău”. Potrivit Eugeniei Halus, elevii care învață la instituțiile subordonate autorităților de la Tiraspol studiază „Istoria Rusiei”, „Istoria Ținutului Natal”, în școlile din satele de moldoveni copiii învață limba română din manuale în grafie chirilică.

Tiraspolul promovează o politică de înstrăinare și această programă de studii nu este taxată, ci din contra, absolvenții mai au și privilegii. La noi vin copii din Jura și Ofatinți care până a se înscrie la liceu au învățat în grafia chirilică. Este grav nivelul acestor cunoștințe”, a declarat directorul liceului.

Ex-viceministrul Educației, deputatul Igor Grosu, a declarat anterior referitor la această problemă că prin aplicarea apostilei pe actele de studii emise în regiunea transnistreană Guvernul a creat un precedent periculos – oricine ar dori o diplomă de studii superioare ar putea să o obţină, fără efort, contra unei sume modice.

În același timp, Universitatea „T. Şevcenko” ar trebui să parcurgă procesul de acreditare a programelor de studii la Agenţia de evaluare şi acreditare a învăţământului profesional din Republica Moldova, aşa cum fac toate instituţiile din R. Moldova. Altfel, prin acest gest le este adusă o ofensă tuturor universităţilor care au trecut ori sunt în proces de evaluare şi acreditare a programelor de studii.

Kievul nu ar fi admis un astfel de proces”

Solicitat de GAZETA de Chișinău, Ion Manole, director executiv al Asociației „Promo Lex”, a declarat că autoritățile de la Chișinău prin astfel de decizii doresc să demonstreze că manifestă deschidere, dar, pe de altă parte, încalcă drepturile copiilor la un proces de studii de calitate. „Acest proces ar fi de înțeles dacă ar fi temporar și pe parcurs ar fi îmbunătățit. Copiilor le sunt asigurate drepturi egale, dar între timp problema trebuie să fie analizată. Nu cred că Kievul, care are regiuni ocupate, ar permite apostilarea unor diplome în aceste condiții”, a spus expertul.

Directorul Asociației a mai adăugat că, din păcate, de multe ori s-a confruntat cu reticența și nepăsarea autorităților de la Chișinău în cazurile de apărare a drepturilor omului din această regiune. De regulă, autoritățile de la Chișinău invocă unul și același răspuns la toate problemele: nu cunosc, deoarece autoritățile constituționale nu controlează acea regiune și vom propune soluții după rezolvarea pașnică a conflictului.

În acest caz, considerăm că e nevoie de dialog, trebuie să fie consultați profesorii de la cele opt instituții cu predare în limba română, pentru a veni cu soluții care ar contribui la aducerea în albia normalității a acestui proces”, a mai spus Ion Manole.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE