Scheme în justiție: martorul făcut inculpat

1642
0
Imagine simbol

Gloria B. are 24 de ani şi a fost condamnată la 16 ani de închisoare pentru trafic de copii cu mai bine de un an în urmă. De atunci tânăra este fugară. Până să ajungă în vizorul oamenilor legii, tânăra ducea o viaţă fără griji şi avea în faţă un viitor promiţător. Mama care muncea la negru în Israel avea grijă să-i trimită lunar bani, iar Gloria făcuse cursuri de alungire a genelor şi câştiga destul de bine. Tânăra visa să ajungă telejurnalistă, era studentă la facultatea de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării şi făcuse primele reportaje pentru un post de televiziune din Chişinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Gloria susţine că a fost doar martoră a infracţiunii, că nu are nicio implicaţie şi că a ajuns pe banca acuzaţiilor după ce a denunţat chiar ea infracţiunea la care a fost martoră.

Racolarea minorei

Gloria B. a fost învinuită că, în decembrie 2017, a adus din Călăraşi la Chişinău o adolescentă de 15 ani pe care a silit-o să se prostitueze. Minora traficată provine dintr-o familie vulnerabilă dintr-un sat din raionul Străşeni, iar la cei 15 ani reuşise să dea naştere unui prunc, pe care l-a abandonat imediat după ce l-a adus pe lume.

Din materialele dosarului penal reiese că cei care au organizat aducerea minorei la Chişinău sunt cu totul alte persoane, un cunoscut al prietenului Gloriei şi o tânără din Transnistria care în adolescenţă a făcut şi ea trotuarul. Cei doi, în complicitate cu un taximetrist din Chişinău şi cu un verişor de al Gloriei, au pus la cale, la finele anului 2017, o reţea de prestare a serviciilor sexuale contra plată, racolând în acest scop tinere din familii vulnerabile din localităţi rurale. Totodată, ei au plasat şi un anunţ pe Internet privind angajarea tinerelor. Ancheta a demonstrat că gruparea a reuşit să racoleze trei tinere pentru prestarea serviciilor sexuale.

Din gaşcă mai făcea parte şi Vitalie B., un tânăr chipeş din Chişinău, orfan de părinţi, de care Gloria era îndrăgostită. Fiind în căutarea unui loc de muncă bine plătit, Vitalie a acceptat să îndeplinească diferite sarcini ale proxeneţilor, legate în special de servicii de transport.

Minora din Străşeni, pe nume Elena, i-a contactat singură pe proxeneţi şi i-a rugat să-i găsească de lucru în Chişinău. Peste o seară, Elena i-a contactat din nou şi le-a zis că se află la Inspectoratul de Poliţie din Călăraşi. A ajuns acolo după ce a stat două săptămâni la un bărbat din oraş. Poliţia a fost alertată de vecinii bărbatului pentru că acesta o bătea cu bestialitate pe tânără.

Pentru că Elena era minoră, poliţiştii i-au zis că poate pleca acasă doar dacă va veni cineva din rude.

Capii reţelei au decis să se ducă la Călăraşi, iar Oxana, fata din Transnistria, urma să se dea drept verişoara mai mare a Elenei.

Sarcina cu transportul i-a revenit lui Vitalie B. Acesta şi-a amanetat celularul ca să poată închiria o maşină. Când era pe punctul de a pleca la Călăraşi, Gloria s-a arătat geloasă şi i-a pus condiţia ori merge şi ea, ori termină relaţia.

„Îi cunoşteam pe majoritatea din gaşcă. Erau băieţi veseli, ne distram în discoteci, baruri. Verişorul meu se întâlnea cu Oxana, au locuit vreo două săptămâni la mine, dar i-am alungat. Nu-mi plăcea cu ce se ocupă ei. Vitalie e un băiat foarte bun. Ştiam cu ce se ocupă şi i-am zis să se lase”, îşi aminteşte Gloria.

Traficarea de la Călăraşi la Chişinău

Planul proxeneţilor a reuşit, poliţiştii din Călăraşi i-au permis minorei Elena să plece cu Oxana, fără ca să o verifice pe ultima. Elena i-a rugat pe proxeneţi să treacă prin satul ei de baştină ca să-şi ia lucrurile de acasă. Acolo au fost întâlniţi de tatăl minorei care, fiind în stare de gravă de ebrietate, i-a ameninţat cu un topor, astfel încât Elena nu a putut să-şi ia măcar o haină.

Fata le-a spus noilor săi „prieteni” că tatăl este un alcoolic violent, mama a plecat peste hotare cu mai mulţi ani în urmă, iar ea a ajuns să se culce cu diferiţi bărbaţi: „M-am gândit să mă duc la Chişinău ca să fac bani buni din sex, decât să mă culc pentru o sticlă de vin”.

La Chişinău, fata a fost cazată într-un apartament închiriat, unde mai locuiau două tinere care lucrau pentru gaşcă. Oxana i-a adus haine, prezervative şi produse alimentare şi i-a zis să aştepte comenzile.

Elena a fost scoasă la muncă a doua zi. Din rechizitoriul întocmit de procurori, rezultă că aceasta a lucrat pentru gaşca de proxeneţi trei zile, deservind câţiva clienţi pe seară, la domiciliul lor. Pentru o partidă de sex se încasa în jur de o mie de lei, banii fiind luaţi de Oxana şi prietenul ei.

A patra seară minora a refuzat să iasă la muncă pentru că avea ciclu şi a fost bătută de proxeneţi. Fata şi-a luat puţinele lucruri şi a plecat să lucreze pe cont propriu.

Arestul şi denunţul

Gaşca a fost reţinută cu câteva zile înainte de Revelionul 2018. Aceștia ajunseseră în vizorul oamenilor legii pentru proxenetism. Vitalie, Gloria, verişorul ei şi Oxana luau cina când casa închiriată de Gloria a fost înconjurată de mascaţi. Au urmat câteva zile de interogatorii dure. Ca să scape, Gloria a decis să colaboreze cu ancheta, a solicitat să facă declaraţii la ofiţerul de urmărire penală şi a povestit şi despre Elena din Străşeni. Poliţiştii nu cunoşteau despre acest caz şi au mai întocmit un capăt de acuzare pentru trafic de copii, în care Gloria ajunge învinuită. Tânăra a fost scutită de acuzaţiile de proxenetism.

„Dacă nu le-aș fi spus despre Elena, nu aş fi avut acum probleme. Mie nu mi s-au adus învinuiri de proxenetism. Am avut încredere în organele de drept şi le-am povestit totul. Iar pentru asta am avut de plătit. Am avut imprudenţa să le spun că mama lucrează în Israel. După asta s-a început totul. Din dosar a dispărut denunţul meu. Apoi din rudele mele au fost extorcate sute de mii de lei”, ne-a povestit Gloria.

Gloria a stat timp de un an în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. A fost eliberată pentru că expirase termenul de ţinere în arest preventiv şi obligată să poarte brăţară electronică.

Procesul de judecată şi sentinţa

Procesul de judecată a durat aproape doi ani. Singura probă care a condus la condamnarea Gloriei a fost declaraţia Elenei care a acuzat-o că a tras-o de păr şi i-a cerut bani. „Partea vătămată a ignorat de mai multe ori citaţiile de a se prezenta în instanţă, iar declaraţiile făcute erau contradictorii. Nu a fost făcută confruntarea. Eu am atras atenţia instanţei la aceste şi alte momente care arătau că Gloria nu este vinovată, dar nu am fost auzită”, ne-a declarat avocata Ludmila Cecan.

Sora Gloriei ne-a pus la dispoziţie o înregistrare avută cu minora Elena. Prima îi reproşează de ce a dat în instanţă declaraţii false ca Gloria să fie condamnată. Elena i-a răspuns că nu are nimic cu Gloria, îi pare rău că a ajuns la închisoare şi că a făcut aceste declaraţii fiind obligată de către procuror. La finalul discuţiei Elena îşi cere scuze de la sora Gloriei.

Sentinţa a fost pronunţată la începutul lunii noiembrie 2019. Cea mai aspră pedeapsă, 16 ani de închisoare, a primit-o Gloria. Ceilalţi s-au ales cu termene de până la 12 ani de detenţie, instanţa invocând că la momentul comiterii infracţiunii aceştia nu atinseseră vârsta de 21 de ani.

Gloria a părăsit ţara la scurt timp după pronunţarea sentinţei. Peste nouă luni a dat naştere unui băieţel. Este dată în urmărire generală. Vitalie a reuşit să plece şi el, mai întâi în Germania, apoi în Cehia, unde a fost reţinut şi extrădat autorităţilor de la Chişinău. În detenţie se mai află încă un membru al găştii. Verişorul Gloriei şi Oxana, la fel, au reuşit să dispară fără urmă, fiind daţi şi ei în urmărire generală.

Dosarul se află de aproape un an la Curtea de Apel Chişinău, iar şedinţele de judecată sunt amânate din cauza lipsei a o bună parte din inculpaţi.

Cum a fost „ajutată” Elena de către autorităţi

Toată asistenţa acordată de autorităţi minorei din Străşeni ajunsă în dificultate pare-se că a luat sfârşit odată cu condamnarea Gloriei. Fata prestează în continuare servicii sexuale contra plată, iar portalurile de socializare abundă în anunțuri publicate de aceasta, însoţite de poze indecente. Este un personaj cunoscut printre prostituatele de pe strada Calea Basarabiei, având poreclele de „Lenka maloletka” şi „Fura cu minciuni”.

Am reuşit s-o găsim pe Elena cu ajutorul unui taximetrist care spune că a dus-o până la Străşeni şi înapoi la Chişinău, dar nu i-a plătit şi l-a ameninţat că-l va da pe mâna poliţiei. Tânăra se afla la „vânătoare” de clienţi în apropiere de cafeneaua „Floricica” de pe strada Calea Basarabiei. Taximetristul a întrebat-o când îi restituie datoria, iar aceasta l-a ameninţat că acuşi cheamă vreo „două canareici” (maşini de poliţie cu girofar n.r.).

Peste o perioadă am aflat că Elena a ajuns în arest preventiv pentru trafic de persoane şi proxenetism. Tânăra nu a fost ţinută prea mult în izolator. În acel moment fata încă nu atinsese majoratul şi a fost eliberată.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE