Moldova nesănătoasă: în condiții de pandemie, politicienii împing criza guvernamentală in extremis

891
0

Republica Moldova se cufundă în incertitudine după respingerea de către Parlament a candidatului desemnat la funcția de premier de către șeful statului. Ieșirea din acest hău o poate decide, în opinia comentatorilor politici, doar Curtea Constituțională. Numai că decizia Înaltei Curți trebuie să fie precedată de noi consultări dintre șeful statului și fracțiunile parlamentare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Unii numesc aceste consultări de dizolvare a legislativului, iar alții le consideră o oportunitate de a accepta candidatura PSRM, Șor, „Pentru Moldova” la funcția de premier.

Deputații socialiști, cei ai Partidului „Șor” și cei din „Pentru Moldova” au refuzat, joi, să participe la ședința legislativului pentru acordarea votului de încredere echipei premierului desemnat Igor Grosu. PSRM, Partidul „Șor” și „Pentru Moldova” au boicotat ședința și, din cauza lipsei de cvorum, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi a considerat subiectul „epuizat”.

După „epuizarea” subiectului Grosu, majoritatea parlamentară a insistat în continuare pe candidatul lor, „real și competent, Vladimir Golovatiuc, și nu unul fake, ca cel al Maiei Sandu”.

Domnul Golovatiuc este candidatul care întrunește toate condițiile politice și constituționale pentru a fi votat. El nu va putea fi dat la o parte prin șantaj, nici intern și nici extern. Deci, Golovatiuc este un candidat veritabil, gata să își asume împreună cu guvernul său toată răspunderea pentru a scoate țara din criză”, se menționează într-un comunicat al PSRM.

Candidatul veritabil”

Totodată, miercuri seară, socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decretul prin care președinta Maia Sandu a desemnat-o, pentru prima dată, pe Natalia Gavriliță la funcția de premier.

Deputații socialiști Vasile Bolea și Alexandru Suhodolski au solicitat Înaltei Curți să examineze constituționalitatea decretului din 27 ianuarie 2021 prin care Maia Sandu a desemnat-o pentru prima dată, pe Natalia Gavriliță, pentru funcția de prim-ministru.

Acest lucru este consumat, relevă comentatorul Nicolae Negru, deoarece la ședința cu pricina au participat înșiși socialiștii.

După desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier și declararea decretului șefului statului drept constituțional, nici măcar în PAS nu a existat o decizie unanim acceptată privind învestirea cabinetului respectiv. O parte din membrii acestei formațiuni a pledat pentru votarea guvernului, în timp ce a doua a optat pentru alegeri anticipate.

Cel puțin, premierul desemnat a declarat că mizează pe votul deputaților celorlalte fracțiuni și chiar a anunțat un program, „Moldova Sănătoasă”. Igor Grosu îşi propunea drept priorități imediate gestionarea crizei pandemice, deblocarea asistenței financiare externe şi curățarea instituțiilor statului.

El a avut marți întrevederi cu deputații democrați, care au publicat un comunicat după întâlnire unde și-au exprimat sprijinul pentru „un guvern funcţional care să rezolve problemele oamenilor”.

În ciuda modului în care s-a produs această desemnare unilaterală, fără dialog şi consultări, vrem să credem declarațiilor premierului desemnat. N-aş vrea să cred că se merge în continuare pe scenariul absurd al anticipatelor în plin război cu pandemia”, a declarat Pavel Filip după întrevederea cu premierul desemnat.

Președintele democraților s-a declarat convins că „ţara are nevoie de guvern. Orice guvern e mai bun decât niciun guvern (aşa cum e acum)”.

Orice guvern e mai bun decât niciun guvern”

Totuși situația din cadrul PAS a fost contagioasă pentru celelalte formațiuni politice. Deputații din Platforma DA s-au declarat, miercuri seară, surprinși de atitudinea șovăielnică a foștilor lor aliați din Blocul ACUM.

Mi se pare că toți colegii din fracțiune am înțeles acest lucru. Nu am înțeles sincer dacă dumnealui și colegii lui de la PAS vor învestirea acestui guvern. Noi nu am primit un răspuns tranșant la această întrebare și, din punctul nostru de vedere, este iresponsabilă această abordare”, a spus în cadrul unei emisiuni TV vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Cu alte cuvinte, potrivit surselor noastre, Platforma DA ar fi fost dispusă să voteze acest guvern cu condiția ca acesta să fie votat de înșiși cei din PAS.

Ședința de joi a legislativului a reprezentat „un spectacol politicianist” în opinia comentatorului politic Nicolae Negru.

Un spectacol politicianist”

Cei care s-au pornit să strângă voturi nu au vrut să le strângă, s-au comportat de parcă nu îi interesează acest lucru sau sunt interesați doar de un anumit număr de voturi. Echipa propusă a fost de o singură culoare și nu putea să suscite entuziasmul celorlalte fracțiuni”, a observat el.

În același timp, cealaltă parte nu vrea să dea vrabia din mână. Mă refer la vrabia puterii executive. Dodon, Șor, Plahotniuc controlează guvernul Ciocoi și nu vrea să cedeze guvernul pe această perioadă de tranziție executivul.”

La rândul său, observatorul Cornel Ciurea a menționat că majoritatea parlamentară a demonstrat prin demersul ei de joi că există, refuzând premierului desemnat Grosu, „acestui impostor”, să își prezinte programul.

Curtea Constituțională trebuie să decidă

În continuare, majoritatea parlamentară va miza pe șansa de a-și promova propriul candidat – pe Golovatiuc, care, din cauze neserioase, nu ajunge să fie desemnat premier.”

După expirarea celor două tentative de formare a unui guvern, în opinia lui Nicolae Negru, șefa statului poate să emită decretul de dizolvare a Parlamentului, dar nu înainte de a consulta din nou fracțiunile parlamentare conform Constituției.

Evident, Dodon, Șor și Plahotniuc vor insista ca Maia Sandu să îl desemneze pe Vladimir Golovatiuc la funcția de premier. Maia Sandu va refuza și cazul va ajunge la Curtea Constituțională.”

De cealaltă parte, Cornel Ciurea consideră că există un singur pas prevăzut de Constituție, consultările dintre președinte și fracțiunile parlamentare în vederea dizolvării legislativului.

Însă în cadrul acestor consultări, majoritatea parlamentară are dreptul să propună propriul candidat, solicitare care nu trebuie ignorată de președinte.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE