Litvinenco: PAS încă nu a decis dacă va acorda voturile pentru învestirea Guvernului Grosu

1062
1
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco

PAS nu a decis încă dacă va cere sau nu deputaților săi să voteze pentru învestirea Guvernului propus de candidatul desemnat, Igor Grosu, cel puțin potrivit deputatului Sergiu Litvinenco. „Vom convoca forurile statutare (ale partidului – n.red.) și vom lua decizia acolo”, a declarat el pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Parlamentarul mai spune că o decizie în acest sens depinde prea puțin de disponibilitatea socialiștilor de a acorda vot de încredere unui cabinet de miniștri condus de liderul interimar al PAS și mai mult de alți factori, care vor fi luați în considerare.

„În primul rând, cum facem ca pandemia să fie gestionată mai bine decât în prezent – acest val de infectări trebuie să fie minimizat. Și mai trebuie să coroborăm acest lucru cu necesitatea stringentă pentru R.Moldova de a curăța clasa politică, începând cu Parlamentul. Parlamentul este problema acestei țări și acest lucru este clar pentru marea majoritate a cetățenilor. Ei, atât prin sondaje, cât și prin votul de la alegerile prezidențiale, s-au exprimat clar în favoarea schimbării Parlamentului actual prin alegeri anticipate și, respectiv, prin a oferi cetățenilor dreptul de a alege oameni adevărați care să-i reprezinte, dar nu pe unii care se reprezintă pe ei înșiși și grupurile de interese care stau în spatele lor”, afirmă Litvinenco.

De asemenea, el confirmă că, în cazul unei eventuale învestiri, Guvernul Grosu este gata să-și asume responsabilitatea pentru actul guvernării până la alegerile anticipate.

În acest context, Litvinenco declară că administrarea crizei pandemice este pentru PAS primordială, deopotrivă cu curățarea instituțiilor statului de persoane compromise din punct de vedere al integrității.

Menționăm, în acest context, că premierul desemnat, Igor Grosu, a declarat la fel, în ajun, la ProTV Chișinău că este gata să-și asume responsabilitatea, iar dacă va obține vot de încredere al Parlamentului va începe remanierile guvernamentale pentru a depolitiza funcțiile de demnitate publică. Grosu a mai declarat că poartă discuții cu reprezentanții PSRM, PDM, PAS și Platforma DA, însă nu are de gând să ceară sprijinul deputaților de la Partidul „Șor”, al celor din grupările „Pentru Moldova” sau „Pro Moldova”. „Suntem pregătiți pentru ambele scenarii. În cazul în care Guvernul va fi votat, vom intra repede în acțiune, în cazul în care nu va fi votat – vom intra pe altă pistă”, a declarat Grosu, sugerând că atunci președinta Maia Sandu va cere Curții Constituționale să constate circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că i-a cerut lui Igor Grosu să formeze o echipă care să facă față situației în cazul unui vot favorabil învestirii sale. Echipa prezentată de candidatul desemnat este, însă, aproape identică celei cu care s-a prezentat în Parlament Natalia Gavriliță.

Conform unei decizii de ultimă oră a Biroului permanent, Parlamentul se va reuni joi, 25 martie, în plen pentru a examina componența și programul guvernului propuse de Igor Grosu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] PAS nu a decis încă dacă va cere sau nu deputaților săi să voteze pentru învestirea Guvernului propus de candidatul desemnat, Igor Grosu, cel puțin potrivit deputatului Sergiu Litvinenco. „Vom convoca forurile statutare (ale partidului – n.red.) și vom lua decizia acolo”, a declarat el pentru ”Gazeta de Chișinău”. […]