Tot mai mulți basarabeni merg să se vaccineze în România

1368
1

 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Basarabenii care și-au redobândit cetățenia română se programează în România pentru a se imuniza. Programarea se face prin intermediul Platformei naționale de informare despre vaccinarea Covid-19 (https://vaccinare-covid.gov.ro/). Din 15 martie România a început etapa a treia de vaccinare. La această etapă se pot vaccina și cetățenii români din Republica Moldova.

Vaccinarea poate fi făcută în orice centru de vaccinare disponibil de pe teritoriul țării. Nu există restricții în acest sens.

Medicul Ion Eșanu, lector la USMF „N. Testemițanu”, Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică și pedodonție „Ion Lupan”, s-a înscris prin intermediul Platformei să se vaccineze cu vaccinul Pfizer, care, în opinia lui, are cea mai mare rată de succes și 67% de succes la tulpina braziliană, a mărturisit acesta pentru GAZETA de Chișinău.

Jurnalistul Vitalie Condrațchi a optat pentru imunizarea în România deoarece „este disponibil, în primul rând. De când se făcuse anunțul că România începe etapa a treia de vaccinare la 15 martie, mă documentasem despre proceduri și așteptam data să mă pot înscrie și eu, având cetățenie română încă din studenție, din 1999.

M-am programat pe platforma https://vaccinare-covid.gov.ro. Am ales o localitate din județul Iași, unde erau mai multe locuri libere și, respectiv, șanse mai mari de a prinde vaccinul mai repede. M-am programat miercuri, iar duminică deja m-am vaccinat cu prima doză. Am optat pentru AstraZeneca, după ce m-am documentat din știrile și deciziile instituțiilor internaționale și am consultat mai mulți medici. Am tras pentru mine concluzia că cel mai bun vaccin este cel disponibil acum și mi-am asumat riscul”.

Profesorul de la UTM, Alexei Leahu, 73 de ani, s-a imunizat azi, 24 martie, în România cu vaccinul Moderna. Spune că se simțea perfect după două ore de la vaccinare.

Rezultatul testului la Covid–19 e obligatoriu?

„Da, mi-am făcut test PCR și test la anticorpi, ca să pot urmări evoluția lor. În plus, am tipărit și programarea, dar se pare că autoritățile române sunt destul de loiale față de noi. Nu mi-au cerut în vamă nici un document, cu excepția buletinului de identitate”, ne-a mărturisit Condrațchi.

Potrivit lui, programarea se face în baza Codului Numeric Personal (CNP). Românii cu reședința în R. Moldova pot alege orice localitate din orice județ din România. Iar cei care dețin buletinul românesc – orice localitate din județul de reședință.

Și jurnalista Elena Cioina, la fel, s-a programat, prin intermediul unui prieten, într-o localitate din România.

„România oferă această posibilitate cetățenilor săi din afară și, având în vedere că etapa la care urmează să fim noi vaccinați e încă departe, am decis să merg în România. Nu am optat pentru un vaccin anumit. În localitatea în care am reușit să mă programez se administrează doar AstraZeneca”, ne-a spus jurnalista.

Elena Cioina va primi prima doză de vaccin săptămâna viitoare,  apoi peste două luni, la 25 mai.

Potrivit informațiilor cunoscute, ea susține că testul la Covid-19 e o cerință, ca să nu fii obligat să stai în carantină.

Campania de vaccinare din România se află în etapa finală. A treia etapă a început din 15 martie 2021, care va fi deschisă tuturor persoanelor care au împlinit 16 ani și care doresc să se vaccineze.

Informație pentru cetățenii români din Republica Moldova

Cetățenii români din Republica Moldova se pot vaccina în România, chiar dacă nu au buletin. Tot ceea ce contează este CNP, un număr pe care îl are orice cetățean român și care apare și în pașaport.

  1. Vă puteți vaccina în orice centru de vaccinare disponibil de pe teritoriul țării. Nu există restricții în acest sens.
  2. Pentru a vă vaccina, trebuie să vă înscrieți pe platforma de vaccinare.
  3. E nevoie de un CNP (în baza căruia este verificată eligibilitatea) și de un număr de telefon valabil pe teritoriul României.

Puteți accesa Platforma națională de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 aici: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU