Ministerul Sănătății discută privind o eventuală începere, înainte de termen, a etapei a II-a a vaccinării anti-COVID

4979
1

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) discută în prezent, pe platforma grupului tehnic de coordonare a procesului de vaccinare, despre o eventuală începere înainte de termen a imunizării persoanelor incluse în etapa a II-a. Se întâmplă în legătură cu faptul că procesul de vaccinare a angajaților din sistemul medical se desfășoară anevoios, mai ales în provincie, unde se dă o luptă la limita intereselor politice, sunt invocate ca pretext proceduri birocratice și se face simțită propaganda.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Se discută acum cu privire la imunizarea altor grupuri țintă, cum ar fi din sistemul de educație și securitate – poliție ș.a. Dar deja în funcție de accesibilitatea vaccinului. Urmează să mai obținem un lot de AstraZeneca, după care vom trece și la alte grupuri țintă”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” Cristina Stratulat, responsabilă pentru relații cu presa la MSMPS.

Ea spune că Ministerul și specialiștii în imunizare promovează toate tipurile de vaccin, pentru că toate sunt sigure și eficiente, precalificate de OMS.

„Respectiv, noi nu promovăm un X sau Y vaccin. Cele care sunt disponibile, cu acelea ne vaccinăm și promovăm vaccinarea în rândul personalului medical”, a subliniat Cristina Stratulat.

În același timp, autoritățile de la Comrat anunță că vaccinarea „în masă” începe în Găgăuzia abia de miercuri, 24 martie, din moment ce acolo a ajuns primul lot de vaccin Pfizer/BioNTech obținut de R.Moldova prin intermediul platformei COVAX. Potrivit directorului Centrului regional de Sănătate publică, Ivan Hasta, 170 de lucrători medicali din trei raioane ale autonomiei și-au exprimat dorința de a se vaccina cu acest preparat. Anterior, presa a relatat că personalul medical din Găgăuzia ar fi refuzat să se vaccineze cu serul AstraZeneca, invocând efecte secundare pe care le-ar provoca administrarea acestuia, și că așteaptă să le fie adus vaccinul rusesc Sputnik V. Astfel, până în prezent, autoritățile responsabile raportează că în Găgăuzia s-au vaccinat doar 38 de persoane, deși disponibile erau 1.210 doze de AstraZeneca.

Altfel stau lucrurile în nordul R.Moldova, la Edineț bunăoară, unde, potrivit jurnalistului Vitalie Călugăreanu, medicii „s-au certat de la cele 30 de doze primite, pentru ca erau puține. Asta în timp ce alte doze, primite anterior, stau inexplicabil în frigider.

„Gazeta de Chișinău” nu a reușit să obțină o confirmare a acestui fapt de la responsabilii din raion, însă Cristina Stratulat, de la MSMPS, neagă insuficiența vaccinurilor în raioane. Nu avem așa informații. Proporțional cu numărul de lucrători medicali s-a distribuit vaccinul. Nu există lipsă de vaccin, să rămână lucrători medicali nevaccinați”, spunea ea.

Cu toate acestea, potrivit datelor oficiale de pe site-ul Ministerului, la Edineț au fost administrate până în prezent 112 doze de vaccin. Outsideri la acest capitol sunt raioanele Dondușeni – cu doar 50 de doze administrate, Dubăsari – 87 de doze, Taraclia – 10 doze, precum și suburbiile administrate de autoritățile constituționale ale R.Moldova din municipiul Tighina – doar 8 doze. În Transnistria, acolo unde sunt expediate 10% din fiecare lot de vaccin anti-COVID care ajunge în R.Moldova, au fost vaccinate până miercuri, 24 martie, doar 31 de persoane, iar liderul separatist Vadim Krasnoselski declară că așteaptă vaccinul Sputnik V de la Moscova.

Date cu privire la vaccinarea anti-COVID în R.Moldova, valabile la 24 martie 2021

Conform datelor oficiale, până la data de 24 martie, în R.Moldova au fost administrate 23.454 de doze de vaccin anti-COVID.

Menționăm, în acest context, că președinta Maia Sandu a acuzat, într-o emisiune la TV8, acțiuni de sabotaj al procesului de imunizate din partea anumitor politicieni în provincie. „Este foarte greu să obținem vaccin și după atâtea săptămâni, de exemplu, spitale raionale, cum ar fi Dondușeni, Edineț, au 30% utilizare a dozelor de vaccin, nu mai zic de Taraclia, Găgăuzia, unde sunt 4,6%. Dacă oamenii acolo nu vor să se vaccineze, atunci aceste vaccinuri trebuie transmise în altă parte, să se vaccineze oamenii care le așteaptă”, a declarat șefa statului.

Potrivit unui studiu al agenției americane Bloomberg, R.Moldova ar avea nevoie de aproape șase ani pentru a vaccina 75% din populație, dacă imunizarea se va menține în același ritm ca până acum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] prezent, se discută pe platforma grupului tehnic de coordonare a procesului de vaccinare despre o eventuală începere înainte de termen a imunizării persoanelor incluse în etapa a II-a. Se întâmplă în legătură cu faptul că procesul de vaccinare a angajaților din sistemul […]