Un nou record absolut al remitențelor prin bănci, înregistrat în primele două luni ale anului 2021

671
0

Transferurile de peste hotare, efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor, au înregistrat în primele două luni ale anului 2021 un nou record absolut pentru R.Moldova – de 219 milioane de dolari, constată analistul economic de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Precedentul record a fost stabilit în 2013, când remitențele în primele două luni au fost de 203 milioane de dolari, precedat de anul 2008, când acestea au fost de 194 de milioane de dolari, menționează el.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Totodată, expertul e de părere că, de fapt, volumul real al transferurilor este constant, iar volumul de bani transmis prin bănci a crescut din contul reducerii banilor trimiși pe alte canale.

Astfel, un studiu IDIS „Viitorul” arată că maxim 80% din banii trimiși acasă de moldovenii din diasporă sunt transferați prin intermediul băncilor. Ceilalți sunt expediați cu microbuzele, de pe cardurile bancare emise în străinătate, cu ajutorul rudelor sau prietenilor.

„Altfel spus, volumul de bani trimiși acasă de moldoveni mai crește cu încă 55 de milioane USD. La această sumă mai trebuie adăugată cel puțin o sumă similară de 55 de milioane USD, care, conform estimărilor noastre, este adusă personal de cetățenii noștri, când ei revin în Moldova. Astfel volumul total de bani, care au intrat în țară de la cetățenii noștri prin toate canalele posibile, se ridică în primele două luni ale anului la cel puțin 330 de milioane USD”, scrie Ioniță pe blogul său.

Menționăm că, în 2020, volumul total al remitențelor a ajuns la 1 miliard 487 de milioane de dolari, valoarea maximă din ultimii șase ani. Volumul remitențelor continuă să crească, media anuală a acestora fiind în prezent de 1 miliard 533 de milioane de dolari.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT