Grosu și-a prezentat la Parlament echipa și programul de guvernare. Dacă va deveni sau nu premier depinde acum de PSRM

1977
0

Premierul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, a depus marți, 23 martie, la secretariatul Parlamentului documentele cu privire la echipa și programul său de guvernare. Concomitent, el a început discuțiile cu fracțiunile parlamentare privind obținerea votului de încredere necesar pentru învestirea unui guvern pe care ar urma să îl conducă. Cel puțin două fracțiuni – PDM și Platforma DA – au anunțat că au purtat deja convorbiri cu echipa PAS. Surse din Parlament au comunicat pentru „Gazeta de Chișinău” că Grosu urma să se întâlnească marți și cu deputații din PSRM, de voința cărora ar depinde dacă PAS va opta pentru un guvern cu mandat deplin, dar restrâns în timp, sau va lăsa cale liberă pentru declanșarea imediată a alegerilor anticipate.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, bunăoară, afirmă că Igor Grosu ar căuta voturi în susținerea guvernului său.

„Tare confuză situația politică. De la colegii care au purtat discuții cu PAS, am înțeles că domnul Igor Grosu a solicitat susținerea de la Platforma DA în vederea votării guvernului și că PAS își asumă guvernarea Republicii Moldova. PAS va vota guvernul Grosu și caută voturi la alte fracțiuni”, a scris Plîngău pe Facebook.

La fel, și liderul PDM, Pavel Filip, susține că Igor Grosu ar vrea să fie votat și mizează pe voturile democraților. „În ciuda modului în care s-a produs această desemnare unilaterală, fără dialog și consultări, vrem să credem declarațiile premierului desemnat. (…) Noi rămânem consecvenți și în continuare: țara are nevoie de Guvern. Orice Guvern e mai bun decât niciun Guvern (așa cum e acum)”, spune Filip.

În context, menționăm că echipa prezentată de premierul desemnat, Igor Grosu, afișată pe site-ul oficial al PAS, este aproape la fel cu lista prezentată anterior Parlamentului de Natalia Gavriliță, cu diferența că aceasta ar urma să ocupe funcția de prim-viceprim-ministru, ministră la Finanțe, în locul Rosalinei Albu, iar în locul lui Ion Luca, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, este nominalizat Vladimir Bolea. În rest, Viorel Cibotaru este propus din nou pentru funcția de viceprim-ministru, responsabil pentru Reintegrare, Mihai Popșoi – ministru la Externe, Andrei Spînu – ministru la Economie și Infrastructură, Anatolie Nosatîi – ministru la Apărare, Anatolie Topală – ministru la Educație, Cultură și Cercetare, Ala Nemerenco – ministră la Sănătate, Muncă și Protecție Socială, Ana Revenco – ministră la Interne și Sergiu Litvinenco – ministru la Justiție.

Amintim, de asemenea, că luni, 22 martie, Curtea Constituțională a respins sesizarea PSRM cu privire la desemnarea lui Igor Grosu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

În aceste condiții, în opinia unor experți, Parlamentul urmează fie să-i acorde lui Grosu vot de încredere, fie să se împace cu declanșarea alegerilor anticipate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT