Constituționaliștii nu dau nicio șansă socialiștilor: Sau un guvern condus de Grosu, sau anticipate

1698
1

Parlamentul va fi oricum dizolvat, iar majoritatea formată de socialiști post-factum nu poate pretinde la noi consultări pentru înaintarea altui candidat la funcția de premier, dacă guvernul propus de Igor Grosu va fi respins în Parlament. De această părere sunt constituționaliștii Nicolae Osmochescu și Alexandru Arseni, solicitați de „Gazeta de Chișinău” să comenteze afirmațiile liderului PSRM, Igor Dodon, care interpretează în favoarea partidului său decizia de luni, 22 martie, a Curții Constituționale.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Dodon a scris pe canalul său de Telegram că decizia Curții presupune că, înainte de dizolvarea Parlamentului, președinta Maia Sandu va trebui să convoace noi consultări cu forțele parlamentare, care sunt dispuse să propună încă un candidat.

„Ceea ce spune tovarășul Dodon este lipsit de orice logică juridică. Este clar că, dacă nu va fi învestit guvernul propus de Grosu, atunci sunt întrunite toate criteriile de dizolvare a Parlamentului. Însă, pentru dizolvarea Parlamentului, președintele se adresează la Curtea Constituțională, pentru a solicita avizul: sunt întrunite sau nu toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului”, spune fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu.

La rândul său, Alexandru Arseni, unul dintre autorii Constituției, notează că Maia Sandu trebuie să consulte fracțiunile doar ca să constate care au fost motivele respingerii candidatului propus de ea. „Președintele emite decretul și motivația respectivă Curții Constituționale, iar Curtea, în ședința sa, va stabili circumstanțele care au dus la dizolvarea Parlamentului – cât de constituționale și de obiective au fost acestea. Și gata!”, explică el.

Conform normelor constituționale, mai spun cei doi experți, Igor Grosu are la dispoziție 15 zile ca să prezinte Parlamentului echipa și programul său de guvernare, pentru a cere deputaților votul de încredere. Acest termen a demarat din momentul emiterii decretului de desemnare a lui Grosu, pe 16 martie. Candidatul va prezenta propunerile sale Biroului permanent al Legislativului, care va decide data la care acestea vor fi dezbătute în plen.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here