Desemnarea lui Grosu la șefia guvernului, constituțională. Dacă vrea, majoritatea parlamentară poate să nu acorde vot de încredere candidatului

1261
1
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole,

Decretul președintei Maia Sandu cu privire la desemnarea liderului interimar al PAS, Igor Grosu, în calitate de candidat la funcția de prim-ministru a fost recunoscut constituțional. O decizie în acest sens a fost luată luni, 22 martie, de Curtea Constituțională (CC), care a respins astfel sesizarea deputaților PSMR Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Bătrîncea, potrivit cărora șefa statului nu ar fi avut dreptul să propună un candidat la șefia guvernului fără acordul unei majorități din Parlament.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fostul deputat socialist Vladimir Țurcan a fost singurul judecător al Curții Constituționale care a formulat o opinie separată.

În cadrul ședinței, socialistul Vasile Bolea a afirmat că Președinția ar fi fost obligată să verifice dacă mesajul Marianei Durleșteanu, care a anunțat pe Facebook că își retrage candidatura la șefia guvernului, este veridic și nu a fost influențat de nimeni. Un alt autor al sesizării, Vlad Bătrîncea, a declarat că desemnarea lui Igor Grosu ar fi fost făcută cu scopul de pune sub presiune Parlamentul, iar consultările cu fracțiunile organizate de Maia Sandu pe 16 martie ar fi fost mimate.

În replică, reprezentanta Președinției la CC, Olesea Stamate a calificat argumentele socialiștilor drept o „opinie subiectivă”.

În final, prin hotărârea sa, Curtea a constatat că deputații care formau majoritatea ce a propus-o pe Mariana Durleșteanu nu au retras această candidatură nici până, nici în timpul, nici după consultările cu forțele parlamentare convocate de Maia Sandu. Mai mult, nici refuzul persoanei înaintate de majoritatea parlamentară formalizată de a mai candida, nici faptul că majoritatea nu s-a asigurat de acordul acestei persoane nu-i pot fi imputate șefei statului, potrivit președintei CC, Domnica Manole. „Curtea a admis că refuzul Marianei Durleșteanu pe o rețea de socializare este valabil și are efect imediat din momentul publicării” și, în aceste condiții, președintele țării are competența să desemneze un candidat, chiar dacă fracțiunile nu sunt de acord cu decizia sa, a explicat Domnica Manole.

Pe lângă aceasta, judecătorii constituționali au constatat că majoritatea parlamentară absolută, a cărei formalizare a fost anunțată vineri, 19 martie, după emiterea decretului contestat, beneficiază de suficiente garanții constituționale.

„Majoritatea parlamentară poate să nu acorde vot de încredere programului de activitate şi întregii liste a Guvernului, vot care va fi solicitat de candidatul pentru funcția de prim-ministru. În al doilea rând, în ipoteza în care expiră termenul prevăzut la articolul 85 alin. (2) din Constituție, majoritatea parlamentară absolută are posibilitatea să abordeze problema învestirii Guvernului în cadrul consultărilor obligatorii cu Președintele Republicii, în cazul dizolvării Parlamentului”, a subliniat Domnica Manole.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU