Deputații Jardan și Ulanov, de la Partidul „Șor”, reținuți imediat după ce au fost lipsiți de imunitate parlamentară

2001
0
Parlamentul a acceptat demersul procurorului general, Alexandr Stioianoglo, privind retragerea imunității deputaților Denis Ulanov și Petru Jardan, de la Partidul „Șor”

Deputații Partidului „Șor”, Petru Jardan și Denis Ulanov, au fost reținuți de procurori imediat după ce au fost lipsiți de imunitate parlamentară, în seara zilei de luni, 22 martie. Informația a fost confirmată jurnaliștilor de Maria Vieru, ofițerul de presă al Procuraturii Generale. Mai mult, procurorii au descins cu percheziții cel puțin la domiciliul lui Jardan, potrivit avocatului acestuia, Oleg Televca.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Convocat luni după-amiază într-o ședință specială, Parlamentul a acceptat cu 68 și, respectiv, 70 de voturi retragerea imunității lui Jardan și lui Ulanov.

Invitat în plen, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a invocat probe acumulate în cadrul cercetării penale ce ar demonstra că Jardan, ca director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău și membru al comisiei de concurs pentru concesionarea acestuia în 2013, a comis intenționat abuz în serviciu, în interesul unui grup criminal, prejudiciind întreprinderea cu 4,9 milioane de lei. În cazul lui Ulanov, acuzat de escrocherie și spălare de bani, Stoianoglo a declarat că acesta a prejudiciat statul cu 23,8 milioane de euro și 12 milioane de dolari. Acești bani ar fi fost achitați de fugarii Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor afaceristului Veaceslav Platon, în schimbul a 38% din acțiunile Victoriabank, pentru Casa Modei, edificiul companiei ASITO și activele altor firme de asigurări.

Ambii deputați s-au declarat nevinovați în ședința Parlamentului.

În apărarea lor a ținut un discurs șefa fracțiunii Partidului „Șor”, Marina Tauber, care de asemenea figurează în dosarele Procuraturii cu privire la frauda bancară. Ea a declarat de la tribună că-și va aduce bunica în Parlament, pentru a-i face pe deputați să simtă aceleași emoții pe care le-au avut rudele ei atunci când a fost acuzată de implicare în „furtul miliardului”. „Ceea ce se întâmplă azi cu domnii Jardan și Ulanov să nu credeți că poate să nu se întâmple și cu voi. Dacă o să ridicați mâna astăzi, nu vă dorim să treceți prin așa ceva”, a spus Tauber. Ca exemplu, ea a acuzat o implicare în frauda bancară a soacrei deputatului PAS, Sergiu Litvinenco.

„Nici nu știu, să mă uit în partea dreaptă sau în partea stângă, mai degrabă o să mă uit la socialiști. Vă place cum niște hoți de miliarde ne citesc lecții de bună purtare, ne spun cum să trăim?”, a declarat în replică Litvinenco.

La rândul său, independentul Octavian Țîcu, a anunțat că pregătește un proiect de lege prin care Partidul „Șor” să fie scos în afara legii.

„Eu am să pornesc astăzi de la o premisă declarată de procurorul general în care s-a vorbit clar despre faptul că grupul criminal „Șor” a fost principalul responsabil de fraudă, de escrocherie și spălare de bani, și este autorul principal al „furtul miliardului”, care constituie cel mai mare jaf al secolului XXI”, a argumentat Țîcu.

Cei doi deputați, lipsiți de imunitate luni, au ajuns în Parlament pe listele Partidului „Șor” în urma alegerilor din februarie 2019. Până atunci, Petru Jardan a administrat mai multe afaceri importante afiliate deputatului fugar Ilan Șor, inclusiv „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, în urma concesionării acestuia. Denis Ulanov, la rândul său, a fost timp de șapte ani avocatul lui Ilan Șor.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE