Abrogarea „legii miliardului” de către alianța „PSRM-Șor”, declarată neconstituțională

484
2

Abrogarea așa-numitei „legi a miliardului” printr-o decizie adoptată la miez de noapte, pe 16 decembrie, de către deputații din majoritatea „PSRM-Șor-Pentru Moldova”, a fost declarată neconstituțională. Decizia a fost luată în ședința de joi, 18 martie, a Curții Constituționale (CC), care a suspendat anterior acțiunea legii votate la miez de noapte, pe 16 decembrie, de deputații din alianța „PSRM-Șor-Pentru Moldova”. Legea abrogată abuziv de majoritatea parlamentară stipula că un credit de 14 miliarde de dolari, oferit celor trei bănci devalizate în urma fraudei bancare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank –, este transformat în datorie de stat, ce urmează a fi întoarsă eșalonat timp de 25 de ani Băncii Naționale a Moldovei.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Curtea a reținut că, în cazul unui proiect de lege care are impact bugetar, Parlamentul trebuie să solicite avizul Guvernului privind proiectul în discuție, iar Guvernul este obligat să avizeze proiectul trimis de Parlament în baza procedurii prevăzute de articolul 131 alin. (4) din Constituție. Curtea a constatat că, la secțiunea rezervată avizului Guvernului de pe site-ul Parlamentului, nu este anexat un asemenea Aviz”, se arată în motivația Hotărârii făcută publică de președinta CC, Domnica Manole.

Decizia CC este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac și intră în vigoare de la data adoptării.

Anularea acestei legi s-a înscris, de altfel, în programul electoral al lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016, însă pe parcursul celor patru ani ai mandatului său și peste un an în care au deținut toate funcțiile cheie în stat, socialiștii au abandonat ideea, revenind la aceasta doar după ce liderul socialiștilor a pierdut scrutinul din 2020 în fața Maiei Sandu.

Menționăm că, în conformitate cu proiectul votat în ședința nocturnă din decembrie 2020, Guvernul urma să elaboreze și să propună, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor „Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank” față de BNM.

Acum Guvernul este obligat să transfere BNM anual aproximativ un miliard de lei din bugetul statului, iar suma totală ce urmează să fie restituită se ridică, cu tot cu dobânzi, la circa 25 de miliarde de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

2 COMENTARII

  1. […] dur insistența socialiștilor de a abroga repetat așa-zisa „lege a miliardului”, chiar dacă o decizie similară a majorității parlamentare a fost declarată anterior neconstituțională. „Pentru UE este foarte important care este relația statului cu FMI. Nu mai vorbesc de unele […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here