Strategia PAS, între cinism și litera legii

1040
0

După ce șefa statului, Maia Sandu, l-a desemnat, pe 16 martie, pe Igor Grosu candidat la funcția de premier, socialiștii contestă demersul președintelui și au propus, joi, candidatul lor la funcția de șef al executivului. Pe moment, Moldova are doi candidați la funcția de premier. Această situație va fi tranșată de Curtea Constituțională. Chiar și așa, dacă Înalta Curte va considera decretul șefei statului constituțional, nu se știe dacă echipa lui Igor Grosu va fi învestită de înșiși colegii săi de partid.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După retragerea candidatei PSRM, Mariana Durleșteanu, în condițiile în care nu exista un alt candidat susținut de o majoritate parlamentară formalizată, Maia Sandu a decis să îl înainteze pe Igor Grosu la funcția de premier al Republicii Moldova.

Președintele a făcut acest demers, se menționează într-un comunicat al Președinției, după ce a avut consultări separate cu toate fracțiunile și grupurile parlamentare referitor la situația politică.

Socialiștii îl contestă pe Igor Grosu

Reacția socialiștilor nu s-a lăsat așteptată. Miercuri, deputații PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care au solicitat suspendarea și declararea drept neconstituțional a decretului președintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier. Socialiștii nu au invocat un anumit motiv de ce nu este constituțional decretul șefei statului.

Până în prezent, această formațiune are un mesaj ambiguu despre alianța cu Partidul Șor. Pe de o parte, reprezentanții PSRM susțin că alianța lor cu Partidul Șor nu este formalizată, că au agende diferite și, în același timp, atunci când e vorba de propunerea candidaturii la funcția de premier, insistă că există o majoritate constituită.

În acest context, joi, majoritatea parlamentară, PSRM-Șor, a înaintat candidatura colegului lor de partid, Vladimir Golovatiuc, la funcția de premier, în prezent ambasador al Republicii Moldova la Moscova. 

Șeful statului a respectat Constituția

În opinia expertului în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, socialiștii nu au niciun motiv să conteste la Curtea Constituțională desemnarea candidaturii lui Igor Grosu deoarece șefa statului a respectat litera legii.

Conform legii fundamentale a statului, președintele, după consultările cu fracțiunile parlamentare, propune candidatura prim-ministrului în termenele stabilite, care vine în fața Parlamentului, cu componența nominală și programul de guvernare”, a spus profesorul, detaliind cele două etape: „Maia Sandu a făcut acest lucru, prima dată, atunci când a înaintat-o pe doamna Gavrilița și, a doua oară, când l-a desemnat acum pe dl Igor Grosu. Propunerea candidatului la funcția de prim-ministru este dreptul discreționar al șefului statului. Acesta poate și trebuie să țină cont de propunerile fracțiunilor parlamentare, dar nu este obligat să le respecte.”

Prin urmare, a subliniat Osmochescu, președintele a respectat atât Constituția, cât și hotărârea Curții Constituționale.

Conspirație și rea-voință”

De partea cealaltă, comentatorul Cornel Ciurea o acuză pe șefa statului de „rea-voință” și de conspirație împotriva majorității parlamentare. În opinia sa, majoritatea este perfect valabilă, iar această situație confuză legată de cei doi candidați trebuie tranșată de către Curtea Constituțională.

Chiar și în aceste condiții nu este cert dacă PAS va susține candidatura colegului lor de partid la funcția de prim-ministru. Surse din cadrul formațiunii au comunicat că strategia acestui partid rămâne aceeași – dizolvarea actualului legislativ și declanșarea alegerilor anticipate.

Oficial, vom lua o decizie la birou, neoficial, nu vom vota (guvernul – n.a.)”, a spus un reprezentant al acestei formațiuni.

Potrivit sursei citate, șefa statului a organizat noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a nu lăsa oportunități de acuzații după data de 23 martie, când va solicita Curții Constituționale să decidă declanșarea alegerilor anticipate.

PAS trebuie să joace pe bune”

Strategia PAS pentru declanșarea alegerilor anticipate este de asemenea ambiguă, în opinia comentatorului politic Ion Tăbârță. Precizăm că, după desemnarea repetată a candidaturii Nataliei Gavrilița, șefa statului a lăsat să se înțeleagă că nu va mai propune un alt candidat la funcția de șef al executivului.

PAS are drept obiectiv să declanșeze alegerile parlamentare. Între timp, situația s-a complicat în Republica Moldova. Avem o situație extrem de gravă din cauza pandemiei. În acest context, ceea ce s-a întâmplat ieri (16 martie – n.a.), la consultări, PAS trebuie să joace pe bune”, a spus observatorul politic, având în vedere că trebuie să propună un guvern pentru învestire.

Dl Grosu trebuie să ceară în Parlament votul de încredere pentru că situația trebuie gestionată. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, se deschide calea spre alegeri anticipate. Sunt toate condițiile ca doamna președinte să declanșeze procedura de dizolvare a parlamentului.”

Ion Tăbârță consideră eronată mișcarea în care PAS nu va vota echipa propusă de premierul desemnat Igor Grosu. Totodată, un expert care și-a solicitat anonimatul a opinat că guvernul Grosu va fi votat oricum de toate fracțiunile parlamentare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE