Expert-Grup, despre tentativa repetată a PSRM de a anula „legea miliardului”: Ar putea echivala chiar cu „furtul miliardului”

938
0
Siglele băncilor fraudate - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank / Sursă COLAJ: Agora.md

Proiectul prin care socialiștii încearcă repetat anularea „legii miliardului”, chiar dacă o inițiativă similară a fost declarată anterior neconstituțională, amenință stabilitatea macrofinanciară și imaginea R.Moldova în fața potențialilor finanțatori, creditori și investitori, iar adoptarea acestuia în lectură finală ar putea avea efecte comparabile cu „furtul miliardului”. Constatarea este inclusă într-o notă de poziție emisă luni, 12 aprilie, de Centrul analitic independent „Expert-Grup”, după ce vinerea trecută coaliția majoritară „PSRM-Șor” a votat în Parlament, în prima lectură, un nou proiect pentru abrogarea legii prin care creditul de 14 miliarde de lei oferit de Banca Națională a Moldovei (BNM) celor trei bănci devalizate în urma fraudei bancare – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank –, este transformat în datorie de stat, ce urmează a fi întoarsă eșalonat timp de 25 de ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
  • Poziția analiștilor de la „Expert-Grup” este fundamentată în baza următoarelor constatări:
  • Efectul direct al anulării „legii miliardului” este decapitalizarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), ceea ce va crea noi presiuni pe bugetul de stat. Măsura respectivă va genera pierderi de circa 13 miliarde MDL pentru BNM;
  • Vor crește costurile de creditare pentru Republica Moldova pe fundalul creșterii riscurilor de țară;
  • Vor fi afectate în mod fundamental relațiile țării cu partenerii de dezvoltare, ceea ce înseamnă că Republica Moldova va primi mai puține finanțări preferențiale pentru proiecte economice și sociale;
  • Promovarea insistentă, fără a avizare din partea instituțiilor de resort, a unui proiect de lege atât de controversat trezește și mai multe semne de întrebare privind intențiile autorilor.

În consecință, „Expert-Grup” îndeamnă clasa politică să renunțe la aceasta și alte scheme ce pun în pericol sistemul financiar și bugetul de stat al R.Moldova și să se focuseze pe soluționarea miezului problemei – investigarea „furtului miliardului”, și tragerea la răspundere a vinovaților, din contul cărora să fie recuperați banii furați din sistemul bancar.

De asemenea, „Expert-Grup” amintește că, în 2016, a propus un mecanism conform căruia toate veniturile provenite din vânzarea activelor și executarea gajului deținut de băncile falimentare, iar ulterior și încasările din recuperarea banilor fraudați, să fie canalizați exclusiv pentru stingerea anticipată a datoriei față de BNM.

Menționăm în acest context o analiză recentă a jurnaliștilor de la Mold-Street.com, care au constatat că miliardul de dolari furat din sistemul bancar al R.Moldova nu va fi recuperat nici în 200 de ani, dacă se va menține viteza actuală de întoarcere a banilor, deoarece în primele trei luni ale anului 2021 au fost adunate doar 15 milioane de lei. În aceste luni, procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci din holdingul lui Ilan Șor, implicate în frauda bancară – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială – a încetinit și mai mult, Astfel, se combat declarațiile și rapoartele triumfaliste ale Centrului Național Anticorupție, Procuraturii Generale și ale autorităților guvernamentale privind procesul de recuperare a „miliardului furat”. De facto, se recuperează de 10 ori mai puțin ca în 2019, notează portalul specializat în informații din domeniul economiei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE