Nominalizarea lui Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat al majorității parlamentare la funcția de prim-ministru a fost făcută de socialiști cu speranța că Curtea Constituțională va da un verdict negativ decretului prezidențial cu privire la desemnarea lui Igor Grosu. De această părere este analistul politic Anatol Țăranu, care crede însă că o asemenea decizie a Curții este puțin probabilă și, drept urmare, PSRM acționează în anticipare, fără să fie convins că anume candidatura lui Golovatiuc la șefia Guvernului va ajunge să fie dezbătută în Parlament.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEMai mult, expertul admite că majoritatea „PSRM-Șor” ar putea vota un guvern condus de Grosu, chiar dacă acum exponenții acesteia declară contrariul, pentru a îndepărta alegerile anticipate și deoarece „pentru ei fiecare lună în plus înseamnă bani”.
„În această situație, nu există soluții bune pentru nimeni. Există riscuri pentru toți jucătorii. Dar Sandu și echipa ei are un obiectiv categoric – alegeri anticipate cât mai curând, pentru a folosi la maximum avantajele care decurg din victoria ei la prezidențiale. Eu cred că acest lucru îl înțeleg foarte bine și socialiștii, și șoriștii, care încearcă din răsputeri să împingă cât mai departe alegerile parlamentare, pentru a oferi șanse echipei Maiei Sandu să se înglodeze în rezolvarea situației complicate, economice și pandemice. Asta mă întărește încă o dată în convingerea că actuala majoritate parlamentară ar putea să voteze guvernul Grosu”, a declarat Anatol Țăranu într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”.
Iar dacă va fi învestit un guvern condus de Igor Grosu, în opinia lui Țăranu, protestele stradale sunt unicele care pot înlătura impedimentele din calea dizolvării actualului Parlament.
Amintim că socialistul Vladimir Golovatiuc, numit recent ambasador al R.Moldova la Moscova, a fost anunțat joi, 18 martie, drept candidat din partea alianței „PSRM-Șor-Pentru Moldova”.
Nominalizarea acestuia a fost abordată critic de formatorii de opinie. Prezența pe lista susținătorilor lui Golovatiuc din Parlament a unor deputați infectați cu COVID-19, l-a determinat, bunăoară, pe jurnalistul Alex Cozer să scrie: „Mă mir că nu a semnat acolo și Sergiu Sîrbu de la terapie intensivă (să fie sănătos, apropo). Dacă în cazul Durleșteanu mai suna cât de cât ok până s-a apucat doamna candidat să scrie pe Facebook, aici lucrurile devin triste și ridicole. Să ajungi să propui la funcția de premier un om pe care numai ce l-ai trimis la Moscova ambasador, care nici măcar nu vorbește limba română, denotă că e mare criză de idei și soluții la alianța Dodo-Candu-Plaha-Șor…”.
La fel, și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, constată că Golovatiuc nu cunoaște limba oficială a statului. „Cum e majoritatea – așa și candidatul…”, punctează Tănase.
Între timp, Curtea Constituțională a anunțat că va examina vineri, 19 martie, sesizarea socialiștilor care au cerut suspendarea decretului Maiei Sandu cu privire la desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier, iar Președinția a respins cererea PSRM de a iniția noi consultări cu fracțiunile parlamentare.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE