LIRPS – oază de formare a excelenței în sportul pentru cadeți și juniori

1378
0

Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv din Chișinău (LIRPS) este o instituție care, începând de la fondarea acesteia (mai întâi, în 1971, ca Școală-Internat de opt clase, apoi, din 1972 – Școală-Internat Republicană cu Profil Sportiv), a lansat în sportul mare atleți de cea mai înaltă clasă, cu rezultate răsunătoare obținute la diferite ediții de Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene. Domeniul sportului de performanță în Republica Moldova este indisolubil legat de activitatea acestei școli de un randament de-a dreptul impresionant, specializată în pregătirea atleților în scopul completării selecționatelor pentru participare la competiţii internaționale printre cadeți și juniori.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În această instituție de învățământ cu profil sportiv au studiat și s-au antrenat talentați performeri de pe întreg teritoriul Moldovei, aici ei cizelându-și măiestria și maturizându-se din punctul de vedere al pregătirii fizice și instruirii tehnico-tactice, procese realizate la antrenamente sistematice, ore educative și sanitare, meditații didactice, activități extracurriculare etc.

Pe parcursul a cinci decenii, antrenorii profesori din cadrul instituției au pregătit mii de atleți în diferite genuri de sport, care au reprezentat republica cu demnitate și mult succes pe arena internațională. Antrenamentele desfășurate sub îndrumarea unor specialiști de talie mondială și talentul pedagogic al acestora au constituit acea platformă de lansare pentru o pleiadă de atleți excepționali, toți elevi ai LIRPS, reprezentanți ai mai multor generații ce au dus faima sportivă a meleagurilor noastre în lumea întreagă.

Ne referim la marii specialiști Vasile Luca, Mihai Ciudin, Marcel Trudov (judo); Serghei Mureico, Victor Curchin (lupte greco-romane); Alexandru Afteni, Vera Ostapenco (atletism); Vadim Sălcuţan (caiac-canoe); Petru Marta, Boris Sava (lupte libere); Ghenadie Amelicichin, Valeriu Răileanu (fotbal); Dumitru Catran, Nicolae Mereuță (haltere); Grigore Liutîi (box); Alexei și Irina Colin (judo feminin); Vladislav Mazur, Ludmila Iudina (taekwondo WT) ș.a., în activitatea lor plină de dăruire ei fiind ghidați, începând cu anul 2012, de neobositul director Ion Robu, un manager iscusit, de un talent incontestabil.

Strălucirea olimpică

Chiar de la fondare, instituția publică de învățământ s-a remarcat prin succesele sale, mai întâi pe plan unional, iar apoi și pe arena internațională. Astfel, în perioada 1975-1980 echipa de atletism a acesteia se clasa pe poziția a III-a din cele 28 de școli de profil ale URSS, iar judocanul Valeriu Corlăteanu devine în două rânduri campion european, în 1977 printre cadeți și în 1979 la juniori.

Mai multe generații de discipoli educați și formați la această instituție model au obținut rezultate cu adevărat remarcabile la Jocurile Olimpice, cel mai prestigios eveniment sportiv de pe mapamond. Astfel, gimnasta Stela Zaharova a devenit campioană olimpică la Moscova (1980), iar canotorul Nicolae Juravschi – dublu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Seul și o dată cu argint la JO de la Atlanta; Igor Dobrovolski s-a învrednicit de titlul de campion olimpic la Seul, în componența echipei de fotbal a URSS; înotătorul Iuri Başcatov a obținut în două rânduri distincția de argint la ştafeta 4×100 metri, stil liber (în 1988 la Seul şi în 1992 la Barcelona); Serghei Marcoci a fost medaliat cu bronz în proba de polo pe apă la Seul şi la Barcelona; Serghei Mureico a intrat în posesia medaliei de bronz la lupte greco-romane în cadrul Jocurilor Olimpice de la Atlanta 1996.

De asemenea, campioni şi premianţi la Mondiale şi Europene au devenit Victor Peicov, Ghenadie Tulbea, Anatol Guidea, Ruslan Bodişteanu (lupte libere); Veronica Tataru, Ecaterina Crețu (sambo); Valeriu Calancea (haltere); Dan Olaru (tir cu arcul); Veaceslav Sofroni (fotbal); Nadejda Luca (gimnastică), Larisa Andrieș-Kuzelenkova, Ion Luchianov (atletism); Valentin Petic (greco-romane); Anastasia Nichita (lupte feminine); Oleg Nuță, Ilie Oprea (canoe), Denis Vieru, Eugen Matveiciuc (judo) ș.a

Prezentul ca făuritor al viitorului

În prezent, în cadrul liceului studiază 516 elevi (cu 20 de ani în urmă învățau 425 de copii), care practică zece probe sportive, dintre care cinci cu grupe de băieţi şi fete: atletism, caiac-canoe, lupte libere și greco-romane, judo, taekwondo, haltere, fotbal, handbal și box. Ei sunt pregătiți de 56 de specialiști, dintre care 30 sunt absolvenți ai LIRPS, iar 25 dețin titlul de Antrenor Emerit al Republicii Moldova. În plus, 29 de tehnicieni sunt maeștri ai sportului, iar încă șase – maeștri internaționali. De asemenea, corpul didactic include 31 de profesori (20 dintre aceștia dețin grade didactice) și 34 de educatori.

Între pereții primitori ai Liceului a fost creată o întreagă infrastructură menită să asigure buna desfășurare a procesului instructiv. Astfel, aici funcționează un cabinet medical, în cadrul căruia activează cinci persoane, toți specialiști de forță, cu mare dragoste pentru meseria medicinei sportive. De asemenea, aici este aplicat conceptul celor cinci categorii de alimente (în funcție de genul de activitate, calorii consumate etc.), bucătarii având grijă ca alimentația să fie consistentă și sănătoasă. LIRPS dispune de un bloc de studii cu 26 de săli de instruire, trei cămine (cu circa 550 de locuri, un etaj fiind rezervat unui minihotel), săli de sport amenajate în conformitate cu standardele internaționale, destinate probelor de judo, lupte libere și greco-romane, box, atletism, taekwondo, haltere, precum și o sală de forță.

Pentru performanțe sportive și promovarea valorilor olimpice, Liceul a fost decorat cu următoarele distincții: Medalia „Meritul Olimpic” (2011), Trofeul Comitetului Internațional Olimpic „150 de ani Pierre de Coubertin. Sportul – școala vieții” (2013), Trofeul „Excelența Olimpică” al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (2016).

Este remarcabil faptul că LIRPS este prima instituție de învățământ preuniversitar din R. Moldova ce are imn („Sub flamura eternei tinereți”, compozitor – Daria Radu, maestru în artă, versuri – Dorin Cherchelan), drapel și stemă, autori Boris Boguş și Ion Comendant.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE