Trei ani de injustiţie pentru un bărbat ars de viu

2500
1
Foto: Alexandru Bodiu

Alexandru Bodiu, un bărbat de 39 de ani din oraşul Şoldăneşti, a avut un sfârşit nemaipomenit de tragic. Bărbatul a ars de viu în maşină în timp ce se afla la serviciu – păzea un lan de floarea-soarelui. Acasă i-au rămas orfani doi copii minori, iar văduva a fost nevoită să pornească pe drumul străinătății ca să câştige suficient pentru a-şi întreţine copiii. La trei ani de la tragedie, rudele luptă ca organele de drept să-şi facă meseria, să elucideze misterul morţii lui Alexandru şi să i se facă dreptate. Dosarul rămâne însă pe linie moartă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Tragedia a avut loc în dimineaţa de 5 octombrie 2017, la marginea unui lan de floarea-soarelui de lângă satul Olişcani din raionul Şoldăneşti. Alexandru Bodiu era angajat de un an la întreprinderea agricolă We Trade Agro SRL. În acea noapte venise pentru prima dată în calitate de paznic, la rugămintea unui coleg de serviciu, care ar fi avut o urgenţă.

A ars ca o torţă

Maşina în care a ars Alexandru Bodiu

Automobilul în care se afla Alexandru Bodiu a ars ca o torţă sub ochii unui paznic şi a unui şofer de camion care aştepta să încarce dimineaţă recolta. Aceștia au declarat mai apoi că au încercat să-l salveze pe Alexandru, dar uşile la maşină erau blocate, apoi au încercat să spargă parbrizul, dar deja era târziu. Flăcările au cuprins automobilul şi le era frică de o explozie.

Pompierii au ajuns repede la locul incendiului şi au avut nevoie de 15 minute pentru a-l stinge. Dar din maşină au scos doar corpul carbonizat al victimei.

Era ars complet, era de nerecunoscut. Doar un picior i-a rămas întreg. În maşină am găsit verigheta lui”, îşi aminteşte Nicolae Pavlov, cumnatul victimei.

Versiunile oficiale

Poliţia din Şoldăneşti a lansat atunci două versiuni care ar fi provocat tragedia: o ţigară nestinsă sau un scurt circuit. Din spusele martorilor, Alexandru Bodiu s-a dus în maşină să se încălzească şi a pornit motorul.

La fața locului s-a constatat o unitate de transport de model VAZ, arsă totalmente, iar în interior, cadavrul carbonizat al proprietarului unității de transport. Unitatea de transport nu se deplasa, era la marginea câmpului. S-au înaintat două versiuni probabile: este vorba de un scurtcircuit și de imprudență în timpul fumatului”, a declarat  atunci Lilian Cazacu, pompier din Șoldănești.

Cadavrul victimei a fost transportat pentru efectuarea expertizei la Soroca. Motivul ar fi fost că în Şoldăneşti nu se efectuau expertize pe cadavre, iar la Rezina expertul ar fi fost în concediu.

Experţii din Soroca au constatat că Alexandru Bodiu a consumat alcool înainte de moarte.

Văduva respinge versiunile oficiale

Valentina Bodiu, soţia lui Alexandru, respinge versiunile oamenilor legii şi consideră că cel mai probabil este vorba de omor.

Soţul meu nu era angajat ca paznic. El era ca un fel de dispecer, obligația lui consta în supravegherea încărcăturilor, înregistrarea cantităţii de cereale încărcate în fiecare maşină. El lucra doar pe timp de zi. În ajun de tragedie Alexandru a venit acasă pe la ora 8 seara. Mi-a zis că trebuie să meargă să păzească noaptea în locul cuiva, că l-au rugat mult să ajute. Mi-a zis că este obosit şi că mai mult nu va accepta să se ducă noaptea la lucru. Eu i-am pregătit merindele, i-am pus şi cafea. Am înţeles că a băut cu cei doi cafea. Aşa că nu cred să fi adormit încât să nu simtă că maşina a luat foc”, ne-a spus văduva.

Valentina Bodiu se arată nedumerită şi de faptul că experţii au constatat că Alexandru a consumat alcool, iar incendiul ar fi fost provocat de o ţigară sau de un scurt circuit. „Alexandu era un bărbat responsabil, nu avea probleme cu alcoolul şi nici nu era fumător. Orice s-ar fi întâmplat, niciodată nu şi-a permis să bea măcar un strop de alcool şi să se aşeze la volan. Era tare principial în acest sens. Şi de maşină avea grijă, o verifica permanent şi nu admitea nici o mică defecţiune. Iar atunci, chipurile, a băut, s-a încuiat în maşină şi a pornit motorul”, a adăugat femeia.

Văduva consideră că expertiza ar fi fost falsificată ca Alexandru să fie făcut vinovat, iar cineva să fie scos basma curată. Aceasta ne-a mai spus că soţul ei avea duşmani din cauza serviciului: „Era foarte corect, nu permitea să se fure. De mai multe ori a refuzat rugăminţilor de a „nu observa” când cineva voia să se căpătuiască cu o tonă-două de cereale. Mulţi îl urau din această cauză şi nu exclud că unii i-au dorit chiar şi moartea”.

Ce a constatat Inspecţia Muncii

Inspecţia Muncii a investigat moartea tragică a lui Alexandru Bodiu şi a ajuns la concluzia că este vorba de un accident de muncă. Întreprinderea nu a creat condiţii de muncă pentru angajaţi, să amenajeze o încăpere unde aceștia să se încălzească pe timp de noapte. Mai mult, firma a pus condiţia la angajare ca potenţialul salariat să dispună de automobil propriu pe care să-l folosească în interes de serviciu, fapt care se regăseşte în contractul de muncă. În acelaşi timp, întreprinderea nu şi-a asumat obligaţii legate de starea tehnică a maşinii.

Constatarea celor de la Inspecţia Muncii a fost transmisă procurorilor din Şoldăneşti, iar două persoane cu funcţii de răspundere de la compania We Trade Agro au ajuns în vizorul oamenilor legii. Astfel, dacă dosarului i se va da curs, cei doi suspecţi ar putea să facă puşcărie, iar compania, obligată să achite prejudiciile, inclusiv o pensie pentru întreţinerea copiilor minori rămaşi fără tată.

Valentina Bodiu ne-a declarat că a primit pentru înmormântarea soţului un ajutor de 50 de mii de lei, dar cu anumite condiţii. „Mi-au dat banii, dar mi-au cerut să stau liniştită, să nu răscolesc nimic, să nu insist pe investigarea cazului”, ni s-a confesat femeia.

Cercul vicios al justiţiei

În cazul morţii lui Alexandru Bodiul a fost pornit un dosar penal în baza articolului 183 alineatul 2 din Codul penal, pentru încălcarea regulilor de protecţie a muncii, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Dosarul însă a fost clasat în august 2018 de către procurorul din Şoldăneşti, Ruslan Ştirbu, care pur şi simplu a ignorat concluziile celor de la Inspecţia Muncii şi a invocat că ar fi vorba de un accident nefericit, iar singurul vinovat s-ar face Alexandru Bodiu. Ion Popa, şeful Procuraturii din Şoldăneşti, a anulat ordonanţa semnată de subalternul său şi i-a dat termen ca până în luna februarie 2019 să finalizeze dosarul şi să-l trimită în judecată.

Ruslan Ştirbu nu s-a conformat indicaţiilor superiorului său şi a tergiversat investigaţiile până pe data de 17 mai 2019, când a emis o ordonanţă, aproape identică cu cea din august 2018, prin care a dispus repetat clasarea dosarului şi scoaterea celor doi suspecţi de sub urmărire penală.

Familia victimei a contestat în instanţă ordonanţa Procuraturii Şoldăneşti privind clasarea dosarului şi scoaterea de sub urmărire penală a celor doi responsabili de la We Trade Agro. Instanţa de fond i-a obligat pe procurori să continue investigaţiile, însă aceştia nu s-au conformat şi au contestat decizia. Curtea de Apel Chişinău a menţinut irevocabil decizia primei instanţe şi procurorii din Şoldăneşti au fost obligaţi să revină la dosar.

La solicitarea familiei Bodiu, avocatul Vasile Galescu a depus o plângere pe numele procurorilor Ion Popa şi Alexandru Bodiu la Inspecţia Procurorilor. „Ruslan Ştirbu a emis ordonanţele, cum s-ar spune, pe furiş, le-a semnat şi le-a ascuns într-un sertar. Nu am fost anunţaţi. Iar familia victimei aştepta să fie citată la procesul de judecată. L-am întrebat în repetate rânduri pe Ruslan Ştirbu ce se întâmplă cu dosarul Bodiu, iar el îmi zicea că nu ştie unde este. Am aflat despre ordonanţa din 17 mai tocmai în luna decembrie 2019. Am aflat eu prin canalele mele, nu vreau să precizez cum anume, dar procurorii m-au indus în eroare şi nu mi-au oferit un răspuns oficial”, a precizat apărătorul.

Inspecţia Procurorilor n-a constatat abateri din partea lui Ruslan Ştirbu şi a lui Ion Popa.

După ce Curtea de Apel Chişinău a dispus reluarea investigaţiilor în dosarul Alexandru Bodiu, avocatul celor doi suspecţi s-a adresat cu o plângere la Procuratura Generală, care a dispus ridicarea dosarului de la Procuratura din Şoldăneşti şi transmiterea acestuia la Procuratura Orhei pentru continuarea investigaţiilor. Dosarul a ajuns în gestiunea procurorului Vitalie Machidon.

L-am contactat pe omul legii la telefon ca să aflăm la ce etapă sunt investigaţiile în dosarul morţii lui Alexandru Bodiu. După ce a ascultat întrebarea, acuzatorul ne-a spus că nu poate vorbi pentru că intră în sala de judecată şi a promis că ne va suna. Vitalie Machidon nu şi-a onorat promisiunea şi nici n-a răspuns la apeluri.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE