Controversatul executor judecătoresc Nicolae Paşa a fost lipsit de licenţă la 4 decembrie 2020 de către Colegiul Disciplinar al Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ). Aceasta însă nu l-a împiedicat pe Paşa să evacueze din casă, în plină iarnă, o familie din trei persoane: o bătrână cu dizabilităţi locomotorii, fiica sa, care este mamă celibatară, şi copilul ei în vârstă de 12 ani. În timp ce persoanele rămase pe drumuri se gândesc cu disperare la ziua de mâine, executorul Paşa luptă în instanţă cu Colegiul Disciplinar pentru licenţă.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEFamilia Negară-Oriol a fost dată afară din casă săptămâna trecută, într-o zi când afară era ger de crăpau pietrele. Probabil că executorului i-a fost frică de cele două femei, dintre care una imobilizată, şi de copilul de 12 ani, încât a apelat la serviciile unei firme particulare de pază şi protecţie pentru a executa evacuarea.
Show cu mascaţi pentru evacuarea a două femei şi un copil
Familia a rămas fără casa din Chişinău şi terenul aferent în 2018, după ce un alt executor judecătoresc a vândut proprietatea la nimeni altul decât vecinul acestora. În 2016, Ion Negară, capul familiei, a comis un accident rutier cu tamponare de pietoni şi a fost obligat de judecată să achite despăgubiri de o sută de mii de lei. Executorul Vitalie Guţu a vândut proprietatea familiei Negară, fără să ţină cont de preţul de piaţă şi că acolo mai locuiesc şi alte persoane.
Aliona Oriol, fiica lui Ion Negară, spune că vecinul i-a zis că a plătit pe casă 300 de mii de lei, dar nu ştie ce s-a făcut cu diferenţa de 200 de mii de lei.
Toamna anului 2020, a trecut ca un val negru peste familia Negară-Oriol. Au decedat pe rând capul familiei, Ion Negară, fiul său, apoi la câteva zile, şi ginerele, soţul Alionei.
„Nu am ştiut nici noi, nici tata, că ne-au vândut casa. Cel puţin să ne spună. Vecinul a pus mai demult ochii pe terenul din jurul casei. Cu mai mulţi ani în urmă a reuşit prin judecată să ne ia 2 ari din teren. Acum ne-au luat toată gospodăria pentru 5 mii de euro. Pe lângă casă mai este un garaj şi o construcţie accesorie. Am depus plângeri la organele de drept, dar am fost trataţi cu dispreţ. Suntem oameni simpli”, ne-a spus femeia.
Aliona Oriol susţine că executorul Paşa nu i-a oferit, cel puţin, un termen ca să-şi găsească un loc de trai: „Pe data de 10 februarie am fost invitată la biroul executorului Paşa. Dumnealui mi-a zis ca să-mi iau hainele şi să părăsesc locuinţa, că-i aparţine lui Tolici. I-am zis că nu am unde să mă duc în plină iarnă cu mama paralizată şi copilul bolnav. Dar Paşa a spus că pe el nu-l interesează nimic altceva decât onorariul pe care trebuie să-l încaseze de la vecinul meu. A doua zi, a venit cu oameni înarmaţi şi ne-a scos afară. Niciun câine nu-l arunci în stradă pe aşa un ger. În casă au rămas documente, bijuterii din aur, ceva economii şi mai multe lucruri personale. Nu ştiu cum aş putea să mi le restitui”.
Familia Negară-Oriol a fost adăpostită temporar de un centru de plasament. Aliona Oriol spune că nu are posibilitate să închirieze acum o locuinţă. Lucrează ca servitoare într-un centru comercial şi este remunerată lunar cu 4000 de lei, care abia îi ajung pentru trai. Iar din cauza problemelor cu care se confruntă, riscă să-şi piardă locul de muncă.
Femeie cu dizabilităţi, lăsată fără surse de existenţă
Olga E., o locuitoare cu probleme locomotorii din Comrat, a rămas fără surse de existenţă după ce executorul Nicolae Paşa i-a blocat cardul salarial. Astfel femeia a fost pusă în situaţia să achite o datorie pe care o avea soţul faţă de o companie de microcreditare. Mai mult, executorul a aplicat sechestru pe toate imobilele pe care le deţine familia şi pe conturile bancare ale acestora.
Olga E. a solicitat de la executor să-i dea copia încheierii privind executarea silită, dar a fost refuzată. Femeia s-a adresat în judecată şi a câştigat procesul.
Avocatul Olgăi a înaintat către executorul judecătoresc patru cereri de executare a încheierii judecătorești și anularea sechestrului pe mijloacele financiare. Executorul judecătoresc nu a răspuns însă la nici o cerere din cele menționate. Mai mult, la intervenția avocatului și a părintelui Olgăi E., deoarece aceasta este cu dizabilități și se deplasează cu greu, Nicolae Paşa le-a reproșat că el nu are de gând să execute încheierea judecătorească până când nu se vor achita cu creditorul și cu cheltuielile de executare, deoarece el nu lucrează pe gratis.
Olga E. a depus o plângere la Colegiul Disciplinar al UNEJ, care la 4 decembrie 2020 i-a retras licența lui Nicolae Paşa. „Ignorarea de către executorul judecătoresc a prevederilor legale și aplicarea măsurilor de asigurare în privința soției debitorului, refuzul anulării măsurilor de asigurare în baza încheierii judecătorești irevocabile, sau anulării abia peste șase luni din momentul recepționării primei cereri și după mai bine de 11 luni din momentul devenirii irevocabile a încheierii judecătorești, a avut drept consecinţă nu doar încălcarea drepturilor soției debitorului în procedura de executare, aceasta neavând nicio calitate, ori nu a fost atrasă în nici-o calitate și nici nu a fost informată despre aplicarea măsurilor de asigurare în privința acesteia, prin urmare a fost încălcat dreptul acesteia de a beneficia de veniturile sale, în afara oricăror urmăriri”, se arată în decizia Colegiului Disciplinar.
Paşa şi dreptatea lui
Nicolae Paşa nu recunoaşte abaterile comise şi în scurt timp după ce Colegiul Disciplinar i-a retras licenţa s-a dus să-şi caute dreptatea în instanţa de judecată. În acest timp, Paşa continuă să activeze ca executor, motivând că decizia Colegiului Disciplinar nu este definitivă pentru că a fost contestată.
Dosarul a ajuns în gestiunea controversatului magistrat, Oleg Melniciuc, cu statut de învinuit într-un dosar pentru îmbogăţire ilicită.
Iurie Frunză, avocatul Olgăi E., ne-a comunicat că instanţa a solicitat o referinţă din partea Colegiului Disciplinar şi s-a arătat nemulţumit de faptul că clienta sa nu a fost atrasă în proces şi nu i s-a solicitat o referinţă. „Olga este parte direct interesată. Nu este corect. Mai ales felul cum a procedat Nicolae Paşa cu clienta mea. Nu văd motive ca decizia Colegiului Disciplinar să fie anulată”, ne-a declarat Iurie Frunză.
Dosar penal şi plângeri cu nemiluita
Nicolae Paşa nu este la prima presupusă abatere, iar pe parcursul anilor pe numele său au fost depuse zeci de plângeri. Mai multe persoane au apelat şi la ajutorul presei şi au ieşit în conferinţe de presă pentru a reclama pretinsele abuzuri comise de executor.
Colegiul Disciplinar a dat curs mai multor plângeri în care era reclamat executorul Paşa.
În 2014, Nicolae Paşa s-a ales cu un dosar penal pentru abuz în serviciu, soldat cu urmări grave. Executorul a fost învinuit că a aplicat sechestru pe conturile unei firme debitoare şi pe marfa deţinută, câteva tone de peşte congelat, fără să ţină cont de valoarea mărfii. Astfel, suma sechestrului, care a pus firma în imposibilitatea de a activa, depăşea cu mult suma datorată de firmă.
În martie 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Nicolae Paşa la 6 ani şi 6 luni cu executare. Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa, însă Curtea Supremă de Justiţie a transmis dosarul la rejudecare. La 13 iulie 2018, Curtea de Apel Chişinău a pronunţat o altă sentinţă, prin care Nicolae Paşa a fost achitat. Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia de achitare, o opinie separată având magistrata Elena Cobzac.
În breasla executorilor se vehiculează că Nicolae Paşa ar fi protejat de naşul său de cununie, Roman Talmaci, care a deţinut mai mult timp funcţia de preşedinte al UNEJ şi ar rămâne în continuare o persoană influentă în breaslă.
Nicolae Paşa şi dreptul la replică: „Să vă fie ruşine!”
L-am contactat la telefon pe Nicolae Paşa pentru a-i oferi dreptul la replică. Întrebarea noastră l-a supărat pe executor care a răspuns cu voce ridicată: „Glumiţi? Eu vă întreb, dumneavoastră glumiţi? Credeţi că fiecare poate să-mi sune mie cu aşa întrebări? Documentaţi-vă înainte de a-mi telefona şi nu vă prefaceți naivă. Să vă fie ruşine! Ruşine!”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE