Moftul lui Mărcuță

2334
0

În plină criză pandemică și economică, foștii democrați, mai nou – membri ai formațiunii „Pro Moldova”, în consiliul raional Nisporeni, au decis să aloce 600 de mii de lei în 2021 pentru reparația edificiului Consiliului raional Nisporeni, și 555 de mii de lei pentru un automobil de serviciu pentru președintele raionului, Vasile Mărcuță. Și asta în timp ce președintele beneficiază deja de un automobil de model Șkoda-Superb la scară, inclusiv de șofer. Decizia a fost introdusă suplimentar pe agendă ședinței Consiliului raional, la 4 februarie, chiar în ziua în care a avut loc ședința.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Consilierul raional Dumitru Lazăr, membru al Platformei Demnitate și Adevăr, ne-a informat că, în decembrie 2020, când a fost votat bugetul, s-a decis și procurarea unui automobil nou de serviciu.

Guvernarea 0301” de la Nisporeni

Atunci consilierii de la „Pro Moldova”, care dețin majoritatea în consiliu, au decis să procure un automobil de 500 de mii de lei. Iar în cadrul ședinței care a avut loc la 4 februarie, dimineața, a fost introdusă pe ordinea de zi o decizie cu o formulare destul de confuză, care sună în felul următor: „Cu privire la suplinirea programului de activitate „Exercitarea guvernării -0301”. Ce e cu această „guvernare 0301”, nici până azi n-am aflat”, se revoltă consilierul.

Decizia prevede procurarea unui mijloc de transport, cu substituirea sumei de „500 de mii de lei”, cu „555 de mii de lei”. Și atât.

În afară de cei de la „Pro Moldova” mulți consilieri nici nu au prea înțeles ce se va cumpăra din acești bani și pentru cine. Cât pe ce să votez și eu, dar m-am abținut când am văzut că e vorba de o sumă de peste jumătate de milion de lei”, mai spune Dumitru Lazăr.

Conform deciziei, responsabil de executarea ei este însuși președintele raionului, Vasile Mărcuță.

Cu prețul mașinii ar fi putut păstra o școală

Consilierul raional Ion Terguță menționează că deficitul raionului Nisporeni pentru educație este de 4,5 milioane de lei. Anul trecut, șapte școli au rămas fără buget prin luna martie. Două școli au fost închise în mai 2020 prin decizia majorității „Pro Moldova” din Consiliul raional. Printr-un efort extraordinar al consilierilor din Platforma DA, aceste școli și-au reluat activitatea la 2 septembrie.

În aceste condiții, președintele raionului decide să-și cumpere o nouă mașină de 555 de mii de lei. Deficitul școlii de la Ciutești, pe care au închis-o anul trecut, oscila între 600 și 700 de mii. Ca să fim mai expliciți, președintele raionului preferă să lase un sat întreg fără școală, dar să-și procure o mașină nouă din bani publici. Interesant e că acest proiect de decizie nu a trecut prin comisii. A fost introdus suplimentar pe ordinea de zi chiar de președintele raionului, cu titlul „exercitarea guvernării”, fără a anunța dacă are sau nu avizul unei comisii, așa cum o cere legislația”, afirmă Ion Terguță.

Nu mai guvernați. Lehamite!”

Consilierul a mai precizat că Vasile Mărcuță a fost prezent la ședințele comisiilor la care a fost discutată situația financiară dificilă a raionului, inclusiv problema închiderii școlilor și deficitul bugetar care a crescut în acest an în raport cu anul trecut. „Președintele chiar s-a obosit să se ridice de la locul lui din prezidiu și să se apropie de masa mea ca să-mi demonstreze cu poze, cât de mult am greșit că am insistat pentru redeschiderea celor două școli.

Dacă „exercitarea guvernării” înseamnă supunerea bugetului public mofturilor președintelui de raion, mai bine să-i cheltuim pe educație. Și îi rog – să nu mai guverneze. Lehamite”, spune consilierul.

Funcționari tot mai costisitori

Primarul de Ciutești, Nisporeni, Sergiu Țarnă (PAS), a confirmat că gimnaziul din localitatea sa se confruntă cu mari probleme financiare din cauza numărului mic de copii. Probabil, este unica instituție școlară care a fost închisă în luna mai 2020, ca la 2 septembrie să fie redeschisă și copiii să revină pe băncile școlii. „Am avut un deficit de 710 mii de lei. Avem 70 de copii și, din păcate, am calculat că și în următorii ani nu vom avea o creștere a numărului acestora. Cu toate acestea părinții și profesorii doresc ca gimnaziul să activeze, nu ne putem imagina satul fără școală”, susține primarul.

Vestea că președintele raionului își dorește o mașină de peste jumătate de milion a ajuns și la Ciutești. Primarul califică decizia consilierilor ca fiind iresponsabilă. „Desigur, era mai logic dacă acești bani ar fi fost investiți în educație. Părerea mea e că aceste consilii raionale trebuie reorganizate ori lichidate. Banii pot fi alocați direct primăriilor. Nu-i clar cu ce se ocupă ei acolo. Despre mulți funcționari, cum sunt cei de la Direcția agricultură, nici nu știi care-i aportul lor la dezvoltarea acestui domeniu”, relevă primarul.

Nivelul președintelui”, așa cum îl percepe un primar

Și Grigore Cananău („Pro-Moldova”), primarul localității Valea Trestieni, Nisporeni, ne spune că gimnaziul din localitatea sa, unde învață 91 de copii, riscă ca în anii următori să fie închis. „Avem o clădire cu două niveluri, luminoasă și asigurată cu agent termic. Noi luptăm ca să ne menținem pe linia de plutire și sperăm că în următorii ani școala va continua să activeze”, se arată încrezător primarul.

Întrebat ce crede despre faptul că, ignorând dificultățile din sate, lipsa locurilor de muncă, sărăcia, infrastructura degradată, președintele își cumpără un automobil de lux, primarul, membru al aceluiași partid, schimbă macazul. „Eu am o Niva veche de vreo 15 ani, în reparația căreia investim enorm. Dar primarul trebuie să aibă mașină pentru nivelul său, iar președintele, pentru nivelul său. Cumpărarea mașinii nu are nimic comun cu pensiile ori sărăcia oamenilor”, consideră Cananău.

Amintim că în Ucraina, de mai mulţi ani, funcţionează un proiect de lege care interzice demnitarilor să-și procure din bugetul de stat automobile de serviciu scumpe. Mai mult, sunt introduse restricții privind achiziționarea de către funcționarii publici a notebook-urilor, telefoanelor mobile sau a mobilierului pentru birou.

Gangan: „Interesați-vă ce mașini au ceilalți președinți!”

Timp de două zile am încercat să luăm legătura și cu președintele raionului Nisporeni, Vasile Mărcuță. Secretara președintelui, Ana Drăgan, aflând că suntem de la presă, ne-a spus inițial că e în ședință, apoi că ar mai avea pe cineva în audiență și, mai apoi, că șeful e plecat în deplasare. Mărcuță nu ne-a răspuns nici la telefonul mobil. „V-am dat numărul lui personal. El, vrea, răspunde, nu vrea – nu răspunde”, ne-a spus Ana Drăgan.

Solicitat de GAZETA de Chișinău, Ion Gangan, liderul fracțiunii „Pro Moldova” din cadrul consiliului raional Nisporeni, s-a arătat extrem de nemulțumit de întrebare. „27 din 29 de consilieri au votat această decizie. Înainte de a purcede la astfel de întrebări, interesați-vă cu ce mașini umblă președinții raionului Ungheni, raionului Călărași, apoi vedeți ce mașină are președintele raionului Nisporeni. De râsul lumii!”, ne-a tăiat-o revoltat Gangan și a închis telefonul.

Decizia încă nu a fost contestată

Consilierii raionali din opoziție au declarat că vor contesta decizia. Solicitat de GAZETA de Chișinău, Leonid Butnari, șef adjunct al oficiului teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, ne-a informat că știe de această decizie. „Am înțeles că va fi contestată, dar deocamdată nu am primit nici un demers în acest sens. Ne vom pronunța referitor la conținutul ei după ce vom examina decizia”, conchide Butnari.

Potrivit Transparency International Moldova, achiziţionarea automobilelor de serviciu în RM se efectuează în baza Legii cu privire la achiziţiile publice, care nu prevede restricţii referitor la costul autovehiculelor sau la echipamentul tehnic pentru acestea.

Din această cauză, modalitatea de selectare a automobilelor de serviciu rămâne la discreţia funcţionarilor publici. Ţinând cont de situaţia delicată în care se află atât bugetul central, cât şi cele locale, cât de dificil se repartizează banii pentru fiecare capitol al acestor bugete, procurarea unor automobile de lux în această perioadă este lipsită de etică, susțin experții. Or aceste autovehicule nu sunt procurate pentru misiuni diplomatice, care reprezintă în exterior imaginea RM, ci e vorba de autorităţi locale, care s-ar bucura de mai mult respect și credibilitate dacă ar da dovadă de responsabilitate la cheltuirea banilor publici.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE