Expert: Procesul de recuperare a banilor furați din sistemul bancar moare înainte ca să se nască

1046
0
Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”
Veaceslav Ioniță, expert IDIS „Viitorul”

Șansele de recuperare a miliardului furat din sistemul bancar al R.Moldova scad în fiecare zi, în timp ce clasa politică, în cârdășie cu instituțiile corupte din țară, nu întreprinde nimic pentru identificarea banilor și bunurilor provenite din jaful bancar, sechestrarea acestora și vânzarea lor în favoarea bugetului de stat, estimează Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”. Prognozele sale se bazează pe faptul că, potrivit ultimului raport publicat de Banca Națională a Moldovei (BNM), în 2020 au fost recuperate doar 190 de milioane. Această sumă este cea mai mică din toți anii de după jaful bancar, menționează Ioniță. El accentuează că toată suma recuperată până în prezent provine din rambursarea creditelor, vânzarea activelor și vânzarea datoriilor debitoare.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Nici un leu din banii furați nu a fost recuperat până în prezent și nu se știe, dacă vor fi recuperați cândva”, scrie expertul.

El amintește că, „la situația din 25 noiembrie 2016, cetățenii Republicii Moldova, mulțumită Guvernului, au oferit garanții de 14,1 miliarde de lei celor trei bănci devalizate în cadrul operațiunii cunoscute ca „furtul miliardului” – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Împreună cu dobânda aferentă garanțiilor oferite, cetățenii au de achitat și, respectiv, de recuperat 25 de miliarde de lei, din care, până în prezent, au fost întoarse 2,6 miliarde de lei, sau 10% din suma totală.

Recuperarea banilor din credite și active se apropie de sfârșit, notează Veaceslav Ioniță, care nu exclude că suma totală din această sursă nu va depăși 3 miliarde de lei. Restul de 22 de miliarde sunt bani și bunuri care provin din jaful bancar, pentru identificarea cărora nu se întreprinde nimic.

„În astfel de circumstanțe, nu ne rămâne decât să urmărim neputincios cum șansele de recuperare a banilor furați de la noi se reduc cu fiecare zi”, conchide Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT