Igor Grosu: „Maia Sandu și-a asumat să scoată țara de sub povara lui Dodon, Șor și Plahotniuc”

3738
0
Igor Grosu

Desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier în condițiile în care alianța Dodon–Șor a înaintat-o, la rândul său, pe Mariana Durleșteanu la aceeași funcție a provocat o anumită teamă și îngrijorare la cetățeni pentru viitorul apropiat. GAZETA de Chișinău vă oferă mai jos un interviu cu președintele interimar al PAS, Igor Grosu, despre confruntarea politică cu PSRM, Partidul „Șor” și Platforma „Pentru Moldova”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

– Stimate Domnule Grosu, cum apreciați comentariile critice la adresa PAS pentru echipa premierului desemnat Natalia Gavriliță? Unele voci susțin că acest guvern, Gavriliță, chiar dacă nu are sprijinul formațiunii pe care o reprezentați, ar fi trebuit alcătuit din oameni cu mai multă experiență…

Evident că nu mă așteptam ca adversarii PAS să ne laude miniștrii, dar m-a surprins să văd atacuri atât de rupte de realitate. Este un semn că am făcut alegeri bune.

PAS a propus o echipă de profesioniști, de oameni integri, care au demonstrat, unii în mediul public, alții în mediul privat, că pot face performanță respectând legea. Sunt toți oameni cu cariere solide în spate, care și-au făcut banii în mod cinstit și care au dat un semnal de implicare acceptând nominalizarea într-o poziție ministerială, când știau foarte bine decizia noastră de a susține alegerile anticipate.

În plus, PAS a venit în fața oamenilor cu un adevărat plan anticriză, cu măsuri de luat din prima zi de guvernare pentru a îmbunătăți situația din sănătate și economie. Moldovenii știu la ce să se aștepte dacă, în urma alegerilor anticipate, PAS va prelua guvernarea.

A existat percepția la un moment dat că PAS a fost luat prin surprindere de decizia subită a PSRM să propună candidatura proprie la funcția de premier. S-a așteptat formațiunea pe care o reprezentați la o asemenea întorsătură după atitudinea șovăielnică, posibil mimată, a socialiștilor privind alegerile anticipate?

Nu ne-a surprins această alianță toxică PSRM–Șor pentru că ea exista de ceva timp în subteranele politice din Moldova. Acum a ieșit la lumină, acum toți oamenii pot vedea cum s-a unit partidul kuliokului cu partidul furtului miliardului. Este o alianță a disperării și a fricii, a fricii de o justiție independentă și dreaptă și de un stat care lucrează pentru cetățean, nu pentru cei care s-au îmbogățit doar din scheme și monopoluri.

Chestiunea nu e ce vor face ei, ci ce vom face noi. Pentru că ei au foarte mult de pierdut și se vor agăța de orice pentru a-și menține controlul asupra guvernării și pentru a nu da socoteală pentru ce au făcut în ultimii ani.

Noi, cei care am ascultat ce ne-au spus oamenii în noiembrie 2020, trebuie să mergem până la capăt și să facem ce am promis: alegeri anticipate, urmate de o majoritate parlamentară curată și de un guvern competent, care să crească nivelul de trai în țară și să facă viața oamenilor mai ușoară.

Alegerile anticipate reprezintă, în opinia Dvs., singura posibilitate de a declanșa reformele și de a lupta cu adevărat cu corupția mare. Cum apreciați Dvs. opiniile că anticipatele avantajează doar PAS și că o asemenea opțiune ar fi un „moft” al colegilor Dvs. și al șefei statului, Maia Sandu?

În campania prezidențială noi am vorbit de fiecare dată despre soluția alegerilor anticipate. Maia Sandu și-a asumat explicit acest obiectiv ca modalitate de a ieși din criza politică și de a scoate țara de sub povara unei majorități toxice Dodon–Șor–Plahotniuc.

A respecta un angajament electoral este esențial, nu este un moft. Nu poți promite oamenilor un lucru și apoi face exact opusul după ce ai fost ales. Nu așa se face politică responsabilă.

Întrebarea nu este pe cine avantajează anticipatele. Întrebarea principală este dacă ele sunt necesare. Se pot face oare reforme majore cu actuala configurație a Parlamentului? Răspunsul pe care îl știm cu toții este nu.

În acest caz, cel mai sănătos este să mergem în fața oamenilor, să spunem cine suntem, ce am făcut și ce vrem să facem, să avem curajul dialogului și al unui vot. Alegerile sunt cel mai important moment într-o democrație, văd însă că pentru unii ele au devenit o sperietoare. Eu spun să avem încredere în votul oamenilor, pentru că doar el poate aduce Moldova pe un drum corect.

În opinia Dvs., președintele statului a comis un abuz atunci când a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru, având în vedere pretinsa majoritate formalizată?

Președintele și-a folosit atribuțiile constituționale și a respectat legea fundamentală. După toate trădările și răpirile pe care le-am văzut în Parlament în ultimii ani, nu știe nimeni cum au fost strânse acele semnături.

Acești oameni și-au pierdut de mult timp legitimitatea. Ei s-au constituit pe bază de traseism, de șantaj și de înțelegeri necinstite, de pe urma cărora a suferit o țară întreagă. Această înțelegere este doar pentru păstrarea puterii și dobândirea de imunitate în fața justiției.

Președintele nu avea cum să valideze prin semnătura sa o astfel de majoritate toxică. A fost aleasă cu un mandat clar anti-corupție și nu se va abate de la agenda cetățeanului. Nu va reuși nimeni să fure voința oamenilor, cei de la PSRM – Șor să nu creadă că își pot bate joc de oameni și că îi pot minți. Poate au reușit ei să fure miliardul, dar acum societatea moldovenească s-a trezit și nu mai tolerează astfel de comportamente.

Ce opinie aveți Dvs. despre estimările că un eventual legislativ ar putea să devină la fel de corupt ca cel actual, luând în considerație preferințele politice ale electoratului moldovenesc?

Eu am încredere în moldoveni, în capacitatea lor de a vota pentru o majoritate parlamentară curată, care să facă ordine în țară.

După cum spuneam, moldovenii știu mai bine. Ei sunt cei care dau încredere celor care o merită și îi pedepsesc pe cei care uită de interesul public. Haideți să ajungem la alegeri anticipate și veți vedea că, așa cum s-a întâmplat și în noiembrie 2020, moldovenii vor produce încă o dată o surpriză frumoasă pentru viitorul acestei țări!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE