În PSRM a învins Plahotniuc

1290
0
Mariana Durleșteanu

După mai multe săptămâni de șovăieli între alegeri anticipate și propriul guvern, PSRM a preferat să înainteze candidatul său la funcția de premier. Aceasta este nimeni alta decât Mariana Durleșteanu, fostă ambasadoare a Republicii Moldova la Londra (2004–2008) și fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi (2008–2009).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit Forbes România, Mariana Durleșteanu este locul 7 în Top 50 cele mai influente femei din România, ediția 2019.

Cu peste două decenii de experiență în domeniul financiar, Mariana Durleșteanu este vicepreşedinte management financiar și al riscului KMG International (fostul Grup Rompetrol), companie cu o prezență în 11 țări.”

Asigură conducerea strategică a tuturor activităților financiare la nivelul Grupului KMG International, prin stabilirea unor indicatori de perfomanță financiară a companiilor membre, stabilește și implementează strategia de risk management a grupului: strategic, operațional, financiar (hedging), juridic și este responsabilă pentru crearea unor mecanisme integrate de prevenire, monitorizare și mitigare a riscurilor la nivelul grupului”, scrie Forbes România.

În afară de funcțiile publice de ministru de Finanțe în perioada guvernului Greceanîi și ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie, subliniază sursa citată, Durleșteanu a fost senior banker în cadrul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare pentru partea de vest a regiunii Balcanilor, Belarus, Moldova și Turcia.

Deputații din anturajul lui Plahotniuc, alături de Dodon

Lansăm inițiativa de a crea o majoritate parlamentară de cel puțin 51 de deputați pentru această candidatură de tranziție. Nu vorbim de niciun fel de alianță. Este o majoritate tehnică pentru a salva țara. La această majoritate pot să adere toți deputații responsabili, inclusiv PAS. Propunerea este constituțională. Orice fel de refuz din partea președintelui Maia Sandu va fi o gravă încălcare a Constituției”, a declarat Igor Dodon joi, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că propunerea va fi expediată șefului statului în aceeași zi.

După anunțarea candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru, Platforma „Pentru Moldova” a anunțat, la rândul său, că va sprijini candidatura socialiștilor.

Considerăm că spectacolul de azi, regizat de președintele Maia Sandu și partidul său, este o profanare a normelor constituționale și o bătaie de joc față de cetățeni, care așteaptă rezultate în urma acțiunilor autorităților. Pentru noi, este evident că alegerile parlamentare anticipate, în această situație, sunt inevitabile”, se menționează într-o declarație a acestui grup parlamentar.

În același timp, înțelegem că până la organizarea acestor alegeri, țara trebuie să fie guvernată. În caz contrar, ne așteaptă un haos total și o adâncire totală a crizei în care ne aflăm.”

Pentru observatorul politic Cornel Ciurea, comportamentul șovăielnic al PSRM se explică prin „situația foarte complicată”.

Socialiștii sunt foarte atenți la opiniile care sunt exprimate de colegii de parlament. Spre deosebire de PAS, socialiștii sunt mai atenți la vocile altor partide, întrucât ei au șanse să devină un pol de coagulare.”

Facțiunea lui Plahotniuc a câștigat în PSRM

De partea cealaltă, comentatorul Ion Tăbârță consideră că PSRM este o formațiune unde sunt mai multe grupuri de influență și, prin urmare, astfel se explică comportamentul acestei forțe politice.

Acești factori nu sunt neapărat din interiorul PSRM. Este vorba, în primul rând, de Rusia și, în al doilea rând, de Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. După cum se vede, Rusia vrea în continuare ca puterea politică în Republica Moldova să aparțină partidelor de stânga – PSRM, Partidul Nostru, Congresul Civic, PCRM, care nu sunt în Parlament”, a relevat comentatorul.

Numai că, observă el, totodată, socialiștii sunt tentați să voteze un nou guvern, cu susținere clară în Parlament. „E clar că pe acest scenariu apasă Plahotniuc și Sor”, insistă comentatorul.

Chiar dacă PSRM reușește să adune peste 50 de voturi, subliniază profesorul în drept constituțional Nicolae Osmochescu, lucrurile nu se limpezesc în legislativul moldovenesc.

Dacă o fracțiune parlamentară ar avea majoritatea în Parlament, în primul rând, are prioritate și dreptul să propună președintelui candidatura primului-ministru. Deoarece noi nu avem acum nicio fracțiune care ar deține 50+1, adică majoritatea, președintele trebuie să consulte toate fracțiunile.”

Lucrurile rămân tulburi

Chiar dacă există o fracțiune care are majoritate de mandate, 50+1, și are dreptul prioritar să propună președintelui candidatura la funcția de prim-ministru, șeful statului nu este obligat să accepte.”

PSRM nu este o fracțiune majoritară, după cum nu este parte a unei alianțe de fracțiuni. Ceea ce avem în Parlament este o majoritate neformală. Pot să ajungă la 80 de deputați care votează Guvernul, asta nu înseamnă că este majoritatea PSRM”, a insistat Osmochescu.

Conform Constituției, președintele propune candidatura primului-ministru. Din momentul în care șeful statului emite decretul, candidatului la funcția de prim-ministru i se acordă 15 zile pentru a pregăti programul de guvernare și a forma componența nominală a guvernului, pe care le prezintă în Parlament.

În caz de nevotare, președintele înaintează a doua oară candidatul și, în cazul în care deputații îl resping, șeful statului dizolvă legislativul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE