Zi fierbinte în Parlament. „Zero voturi” pentru guvernul Nataliei Gavriliță și o nouă majoritate formalizată de PSRM

940
1
Parlamentul R.Moldova

Niciun deputat nu și-a dat votul de încredere, în ședința de joi a Parlamentului, pentru guvernul propus de Natalia Gavriliță, candidatul desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru. Concomitent, însă, în plen s-a anunțat formarea unei majorități compuse de 54 de deputați – din partea PSRM, partidului „Șor”, transfugilor din gruparea „Pentru Moldova” și a pretinșilor independenți, care ar urma să o susțină pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor, pe care socialiștii o vor promova la șefia Guvernului. Încercând să împiedice acest scenariu, Platforma DA i-a propus Maiei Sandu să-l înainteze de urgență ca premier pe liderul său, Andrei Năstase.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Convinsă că nu va obține votul de învestitură, deoarece a cerut asta atât ea, cât și PAS, Gavriliță a menționat totuși că programul său de guvernare conține cinci priorități: gestionarea eficientă a crizei COVID-19; creșterea veniturilor populației și protecția păturilor social vulnerabile; menținerea locurilor de muncă și susținerea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii; susținerea autorităților locale, precum și asigurarea resurselor necesare pentru deblocarea pachetului de asistență financiară externă.

Gavriliță a spus că aceste priorități urmează a fi implementate fie de un guvern învestit acum, fie de altul pe care PAS îl va promova după alegerile anticipate, care sunt necesare pentru a „curăța clasa politică” din R.Moldova.

„Nicio mână ridicată, zero voturi, așa văd. Felicitări, doamnă premier desemnat”, a ironizat președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, după ce Gavriliță nu a acumulat niciun vot.

Chiar pe parcursul ședinței, însă, cu mult înainte de a fi supuse votului echipa și programului de guvernare propuse de Gavriliță, liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon, a anunțat că vor propune un alt candidat, pentru o tentativă repetată de învestire a guvernului – pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră în guvernul condus altădată de Zinaida Greceanîi. Dodon a spus că pentru Durleșteanu se va angaja o „majoritate tehnică”, iar la foarte scurt timp după aceasta partidul „Șor”, împreună cu deputații din gruparea „Pentru Moldova”, au emis un comunicat prin care s-au arătat dispuși să se alăture acestei alianțe. Oficializarea acesteia s-a și produs, printr-un anunț făcut în plen de liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, chiar înainte de a fi pronunțat votul împotriva Guvernului Gavriliță.

În acest context, Maia Sandu a cerut fracțiunilor parlamentare să se prezinte în seara zilei de joi la consultări, la Președinție.

Până atunci, fruntașii Platformei DA au ieșit într-o conferință de presă, în care s-au declarat dispuși să-și asume o guvernare provizorie și l-au propus pe liderul lor, Andrei Năstase, drept candidat la funcția de prim-ministru. Acesta le-a spus jurnaliștilor că în seara zilei de marți a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu, căreia i-ar fi vorbit despre riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon și aliații săi. „Acum e timpul să ne comportam ca oameni politici adevărați, să găsim cea mai bună soluție pentru depășirea crizei politice care astăzi s-a adâncit”, a declarat Năstase.

Nici PDM, condus în prezent de fostul premier Pavel Filip, nici grupul „Pro Moldova”, al fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu, nu au adoptat o poziție tranșantă, anunțând că se pronunță cu privire la o eventuală susținere a candidaturii noii majorități din Parlament după „discuții în interiorul partidului” și „consultări cu președinta Maia Sandu”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU