Zi fierbinte în Parlament. „Zero voturi” pentru guvernul Nataliei Gavriliță și o nouă majoritate formalizată de PSRM

327
1
Parlamentul R.Moldova

Niciun deputat nu și-a dat votul de încredere, în ședința de joi a Parlamentului, pentru guvernul propus de Natalia Gavriliță, candidatul desemnat de președinta Maia Sandu la funcția de prim-ministru. Concomitent, însă, în plen s-a anunțat formarea unei majorități compuse de 54 de deputați – din partea PSRM, partidului „Șor”, transfugilor din gruparea „Pentru Moldova” și a pretinșilor independenți, care ar urma să o susțină pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor, pe care socialiștii o vor promova la șefia Guvernului. Încercând să împiedice acest scenariu, Platforma DA i-a propus Maiei Sandu să-l înainteze de urgență ca premier pe liderul său, Andrei Năstase.

Convinsă că nu va obține votul de învestitură, deoarece a cerut asta atât ea, cât și PAS, Gavriliță a menționat totuși că programul său de guvernare conține cinci priorități: gestionarea eficientă a crizei COVID-19; creșterea veniturilor populației și protecția păturilor social vulnerabile; menținerea locurilor de muncă și susținerea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii; susținerea autorităților locale, precum și asigurarea resurselor necesare pentru deblocarea pachetului de asistență financiară externă.

Gavriliță a spus că aceste priorități urmează a fi implementate fie de un guvern învestit acum, fie de altul pe care PAS îl va promova după alegerile anticipate, care sunt necesare pentru a „curăța clasa politică” din R.Moldova.

„Nicio mână ridicată, zero voturi, așa văd. Felicitări, doamnă premier desemnat”, a ironizat președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, după ce Gavriliță nu a acumulat niciun vot.

Chiar pe parcursul ședinței, însă, cu mult înainte de a fi supuse votului echipa și programului de guvernare propuse de Gavriliță, liderul PSRM, ex-președintele Igor Dodon, a anunțat că vor propune un alt candidat, pentru o tentativă repetată de învestire a guvernului – pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră în guvernul condus altădată de Zinaida Greceanîi. Dodon a spus că pentru Durleșteanu se va angaja o „majoritate tehnică”, iar la foarte scurt timp după aceasta partidul „Șor”, împreună cu deputații din gruparea „Pentru Moldova”, au emis un comunicat prin care s-au arătat dispuși să se alăture acestei alianțe. Oficializarea acesteia s-a și produs, printr-un anunț făcut în plen de liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, chiar înainte de a fi pronunțat votul împotriva Guvernului Gavriliță.

În acest context, Maia Sandu a cerut fracțiunilor parlamentare să se prezinte în seara zilei de joi la consultări, la Președinție.

Până atunci, fruntașii Platformei DA au ieșit într-o conferință de presă, în care s-au declarat dispuși să-și asume o guvernare provizorie și l-au propus pe liderul lor, Andrei Năstase, drept candidat la funcția de prim-ministru. Acesta le-a spus jurnaliștilor că în seara zilei de marți a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu, căreia i-ar fi vorbit despre riscurile pe care le comportă organizarea alegerilor anticipate de către un guvern controlat de Igor Dodon și aliații săi. „Acum e timpul să ne comportam ca oameni politici adevărați, să găsim cea mai bună soluție pentru depășirea crizei politice care astăzi s-a adâncit”, a declarat Năstase.

Nici PDM, condus în prezent de fostul premier Pavel Filip, nici grupul „Pro Moldova”, al fostului președinte al Parlamentului Andrian Candu, nu au adoptat o poziție tranșantă, anunțând că se pronunță cu privire la o eventuală susținere a candidaturii noii majorități din Parlament după „discuții în interiorul partidului” și „consultări cu președinta Maia Sandu”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here