Comunista din Bălţata şi dosarul de 15 ani

2112
1

Olga Coronciuc, fostă primăriţă şi actuală consilieră a satului Bălţata din raionul Criuleni, continuă să activeze cu succes în administrația publică locală, în pofida faptului că este învinuită într-un dosar penal intentat cu 15 ani în urmă pentru organizarea migraţiei ilegale şi escrocherii în proporţii deosebit de mari, care se află pe rol la Judecătoria Chişinău de 11 ani. În tot acest timp cât justiţia se chinuie să descâlcească dosarul pornit încă în 2006, Olga Coronciuc care a rămas fidelă Partidului Comuniştilor a deţinut două mandate de primar la Bălţata, a născut câţiva copii şi s-a mai ales cu cel puţin încă 20 de dosare penale. Iar procurorii şi poliţiştii care i-au investigat pretinsele infracţiuni, fie că au avansat în grad, fie că au ajuns ei înşişi pe banca acuzaţilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dosarul penal pe numele Olgăi Coronciuc a fost pornit în anul 2006, în urma mai multor plângeri depuse de persoanele care au plătit bani grei firmelor deţinute de aceasta ca să ajungă în ţările europene pentru a câştiga un ban. Mânaţi de sărăcie, oamenii s-au împrumutat de la bănci şi cămătari neautorizaţi, lăsând locuinţele, au vândut animalele de pe lângă casă pentru ca să aibă un câştig decent şi să-şi poată întreţine familia. O bună parte din ei au rămas şi fără case, şi fără bani, dar nu au mai ajuns să lucreze în Europa. O parte din ei au depus plângeri la poliţie.

180 de părţi vătămate într-un singur dosar

Fostul director adjunct al Centrului pentru Combaterea traficului de fiinţe umane, Iurie Podarilov, îşi aminteşte că investigarea cazului Coronciuc s-a desfăşurat foarte greu. „Avea pile peste tot, era membru activ al Partidului Comuniştilor, aflat atunci la guvernare. Se făcea presiune din partea diferitor instituţii şi persoane publice. Cu mare greu am reuşit să finalizăm dosarul şi să-l trimitem în judecată, în 2010”, ne-a declarat fostul poliţist.

Podarilov susţine că acest dosar nu a oprit-o pe Olga Coronciuc din activităţile sale şi astfel s-a ales cu dosare noi: „Poate dacă ar fi fost plasată în arest preventiv lucrurile ar fi mers altfel. Dar când i-a fost intentat dosarul penal a rămas însărcinată. A început să nască un copilaş după altul, iar acum are șapte copii. Astfel, instanţa a refuzat să aplice arestul. Olga Coronciuc şi-a continuat ilegalităţile, iar cei care au lucrat la dosar s-au confruntat cu probleme. Eu personal am stat un an în arest preventiv fiind învinuit de luare de mită, dar am fost achitat. Dosarul mi-a fost fabricat inclusiv de persoane care o protejau pe Coronciuc”, a precizat Podarilov.

11 ani în instanţa de judecată

Procesul în dosarul intentat Olgăi Coronciuc pentru escrocherie şi organizarea migraţiei ilegale a început în luna ianuarie a anului 2010, de către magistrata Nadejda Mazur de la Judecătoria Chişinău. De atunci au fost numite peste 280 de şedinţe de judecată. Majoritate din aceste şedinţe nu s-au putut desfășura, fiind amânate de cele mai multe ori din cauza lipsei părţilor la proces.

Părţile vătămate s-au plâns pe Nadejda Mazur la Consiliul Superior al Magistraturii, învinuind-o că ar tergiversa deliberat examinarea dosarului. Inspecţia Judiciară a disculpat-o pe magistrată, menţionând că nu există abateri disciplinare.

Între timp, mai multe din părţile vătămate au dat a lehamite din mână, fiind convinse că nu li se va face niciodată dreptate. Unii păgubaşi au decedat.

Începând cu anul 2015, în gestiunea Judecătoriei Chişinău au ajuns în jur de 10 alte dosare intentate pe numele Olgăi Coronciuc pentru escrocherie sau abuz în serviciu. Câteva din dosare au fost conexate la dosarul aflat în gestiunea magistratei Mazur.

Păgubaşii se adresează în instanţa civilă

Dosarele legate de organizarea migraţiei ilegale nu au oprit-o pe Olga Coronciuc. Fiind deja primăriţă de Bălţata, Coronciuc şi-a reprofilat afacerile în domeniul turismului, întreprinderile fiind înregistrate pe numele tatălui şi soţului ei. Mai mulţi doritori de a-şi petrece vacanţe în afara ţării au rămas fără bani şi fără vacanţa de vis.

Printre păgubaşi a ajuns şi fostul procuror anticorupţie şi şef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale, Dorin Compan. Acesta revendică în instanţa de judecată o datorie de 2300 de euro de la Olga Coronciuc. Anterior, Compan a figurat printre procurorii care au gestionat dosarele intentate fostei primăriţe de la Bălţata.

Cu cca cinci ani în urmă am vrut să plecăm cu un prieten împreună cu familiile la odihnă în Turcia. Am fost pe la mai multe firme turistice, iar oferta firmei lui Coronciuc mi-a părut cea mai bună. La firmă am fost întâlnit de o tânără cu care am semnat contractul. Aceasta s-a dovedit a fi fiica Olgăi Coronciuc. Atunci nu mai eram implicat în dosarele ei. Am văzut-o la firmă şi pe Olga Coronciuc şi ne-am salutat. Când a venit timpul să zburăm în Turcia, nu am zburat. Nu mi s-au oferit explicaţii şi nici banii nu au fost restituiţi. Am depus o plângere la poliţie, a fost intentat un dosar penal şi, deşi au trecut câţiva ani, nu am fost citat pentru audieri. Am aflat de la cunoscuţii mei că mai multe persoane prejudiciate de Coronciuc s-au adresat în instanţa civilă pentru a-şi recupera banii şi m-am adresat şi eu”, ne-a mărturisit Compan.

Cum se justifică Olga Coronciuc

Olga Coronciuc recunoaşte că a organizat plecarea a sute de cetăţeni din Republica Moldova şi nu vede nimic ilegal în aceasta. Fosta primăriţă susţine că procurorii sunt cei care i-au distrus afacerea pentru că nu a vrut să le dea mită.

Eu am început această activitate încă în 1996, erau mai multe firme care se ocupau cu aceasta. Am făcut nişte calcule şi am constatat că dacă fiecare moldovean ajutat de mine să ajungă în Europa a trimis acasă măcar 500 de euro, se formează un buget anual al Republicii Moldova. Eu am lucrat întotdeauna cinstit, am semnat contract cu fiecare client şi am plătit impozite. Spuneţi-mi în ce constă crima dacă omul a ajuns peste hotare datorită firmei mele? Şi ce, omul ajuns, de exemplu, în Franţa, nu are dreptul să-şi perfecteze un contract de muncă numai pentru că a fost ajutat de mine să ajungă acolo? Procurorii sunt cei care mi-au distrus afacerea. Şi m-au distrus şi pe mine. Acum sunt internată în spital, am avut un atac de cord. Nu ştiţi prin câte am trecut. Începând cu anul 2006, aproape peste o zi mi se făceau controale, percheziții. Totul era condus de Eduard Bulat din Procuratura Generală. El mi-a transmis prin intermediul avocaţilor că vrea 16 mii de euro ca să mă lase în pace. Eu i-am zis că mai degrabă îi voi înălţa un monument după moartea sa. Şi procurorul Dumitru Robu mi-a mâncat sănătatea. A vrut să-i dau 50 de mii de euro. Anterior am fost achitată într-un dosar penal pentru organizarea migraţiei ilegale şi procurorii practic au turbat. Acum am 22 de dosare penale, iar unul se află în judecată de 11 ani. Cum credeţi, mai eram eu acum în libertate dacă eram vinovată?”, ne-a declarat Coronciuc.

Întrebată de ce nu a restituit banii celor care nu au ajuns peste hotare, Olga Coronciuc, la fel, a dat vina pe oamenii legii: „Procurorii nu le-au permis să iasă din ţară. La indicaţia procurorului Bulat toţi clienţii mei erau opriţi la hotare. Dar de unde să le restitui banii, dacă firma a fost pusă pe brânci? Căci s-au făcut cheltuieli pentru perfectarea vizelor. Sau aţi auzit vreodată ca un avocat care a pierdut un proces de judecată să restituie banii pe care i-a dat clientul pentru munca prestată?”.

Consiliera din Bălţata recunoaşte şi litigiul cu ex-procurorul Compan. „I-am vândut foi turistice pentru el şi familia sa. Urma să fie cazaţi într-un hotel de lux. I-am făcut reduceri generoase, de peste 30 la sută. Dar în acel an în Turcia au avut loc o serie de acţiuni teroriste şi mulţi au renunţat să plece. Eu nu am putut să-i oblig, dar banii au fost cheltuiţi, pentru cazare, asigurare medicală, transport etc. Nu este Compan singurul procuror care a beneficiat de serviciile mele şi nimeni nu a avut pretenţii”.

L-am contactat pe Dumitru Robu, unul din procurorii învinuiţi de Coronciuc de extorcare de mită. Omul legii a respins acuzaţiile şi a declarat că sunt nişte aberaţii lansate în scop de apărare.

Ce spune primarul din Bălţata

Vadim Perepicica, actualul primar de Bălţata, ne-a declarat că a descoperit mai multe fraude comise de predecesoarea sa şi a depus o plângere la poliţie. „Au dispărut nejustificat o parte din banii destinaţi pentru apeduct. Ridică semne de întrebare şi felul cum au fost cheltuiţi banii pentru instalarea iluminatului stradal. Sunt jurist şi văd semne de spălare de bani. De când am venit, tot descopăr ceva în urma activităţii lui Coronciuc. Este consilieră din partea PCRM, dar aproape că nu am văzut-o la şedinţele consiliului. Poate că e din cauza dosarelor”, ne-a spus edilul.

Coronciuc a avut şi aici o justificare: „Sunt comunistă şi sunt stimată în partid pentru că sunt cinstită. Nu am furat niciun bănuţ şi nu am trădat partidul. Socialiştii au vrut să fiu candidatul lor, dar am obosit. Nu am vrut încă un mandat. Am făcut tot de ce avea nevoie satul şi m-am retras, iar oamenii mi-au rămas recunoscători”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Olga Coronciuc, fostă primăriţă şi actuală consilieră a satului Bălţata din raionul Criuleni, continuă să activeze cu succes în administrația publică locală, în pofida faptului că este învinuită într-un dosar penal intentat cu 15 ani în urmă pentru organizarea migraţiei ilegale şi escrocherii în proporţii deosebit de mari, care se află pe rol la Judecătoria Chişinău de 11 ani. În tot acest timp cât justiţia se chinuie să descâlcească dosarul pornit încă în 2006, Olga Coronciuc care a rămas fidelă Partidului Comuniştilor a deţinut două mandate de primar la Bălţata, a născut câţiva copii şi s-a mai ales cu cel puţin încă 20 de dosare penale. Iar procurorii şi poliţiştii care i-au investigat pretinsele infracţiuni, fie că au avansat în grad, fie că au ajuns ei înşişi pe banca acuzaţilor, transmite SafeNews.md cu referire la gazeta de chișinău. […]