O decizie înțeleaptă! Ambasadorul României vorbește despre tentativa de re-oficializare a limbii ruse

1648
0
Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, consideră că decizia Curții Constituționale a Moldovei (CCM), care a invalidat încercarea de a re-oficializa limba rusă în R. Moldova, este firească și înțeleaptă. El crede că, prin decizia adoptată, Curtea a confirmat că limba română trebuie să fie cunoscută și vorbită „în egală măsură de absolut toți”, deoarece în Declarația de Independență a R. Moldova elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, cultură și tradiții – elemente ce au făcut posibilă separarea de fosta URSS.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale”, a accentuat Daniel Ioniță într-o emisiune la TVR Moldova.

Drept exemplu, diplomatul român a invocat faptul că în Parlamentul de la București reprezentanții minorităților au rezervat un loc deosebit, ceea ce însă nu înseamnă că ei nu trebuie să cunoască limba română. „Este, dacă vreți, o formă de respect pentru statul în care trăiești”, a conchis Daniel Ioniță.

Amintim că, joi, Curtea Constituțională a decis că modificările care urmau să confere un statut special limbii ruse în circuitul administrativ al R. Moldova sunt neconstituționale. Potrivit Domnicăi Manole, președinta Curții, unele dintre amendamentele adoptate în grabă, la sfârșitul anului trecut, de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, puteau să imprime limbii ruse un rol dominant în raport cu limbile altor minorități etnice pe întreg teritoriul R. Moldova, fără să distingă între raioanele în care ponderea acesteia este neînsemnată și cele unde ocupă un rol relevant.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, a amenințat cu proteste, pe care formațiunea sa le-ar putea organiza săptămâna viitoare, în legătură cu refuzul de a constituționaliza statutul limbii ruse în R. Moldova.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE