O decizie înțeleaptă! Ambasadorul României vorbește despre tentativa de re-oficializare a limbii ruse

933
0
Ambasadorul României, Daniel Ioniță

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, consideră că decizia Curții Constituționale a Moldovei (CCM), care a invalidat încercarea de a re-oficializa limba rusă în R. Moldova, este firească și înțeleaptă. El crede că, prin decizia adoptată, Curtea a confirmat că limba română trebuie să fie cunoscută și vorbită „în egală măsură de absolut toți”, deoarece în Declarația de Independență a R. Moldova elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, cultură și tradiții – elemente ce au făcut posibilă separarea de fosta URSS.

„Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale”, a accentuat Daniel Ioniță într-o emisiune la TVR Moldova.

Drept exemplu, diplomatul român a invocat faptul că în Parlamentul de la București reprezentanții minorităților au rezervat un loc deosebit, ceea ce însă nu înseamnă că ei nu trebuie să cunoască limba română. „Este, dacă vreți, o formă de respect pentru statul în care trăiești”, a conchis Daniel Ioniță.

Amintim că, joi, Curtea Constituțională a decis că modificările care urmau să confere un statut special limbii ruse în circuitul administrativ al R. Moldova sunt neconstituționale. Potrivit Domnicăi Manole, președinta Curții, unele dintre amendamentele adoptate în grabă, la sfârșitul anului trecut, de deputații din grupul „Pentru Moldova – Șor” împreună cu cei din PSRM, puteau să imprime limbii ruse un rol dominant în raport cu limbile altor minorități etnice pe întreg teritoriul R. Moldova, fără să distingă între raioanele în care ponderea acesteia este neînsemnată și cele unde ocupă un rol relevant.

Pe de altă parte, liderul PSRM, Igor Dodon, a amenințat cu proteste, pe care formațiunea sa le-ar putea organiza săptămâna viitoare, în legătură cu refuzul de a constituționaliza statutul limbii ruse în R. Moldova.

Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat.

Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here