Eminescu pe scena teatrelor noastre

2200
0

De ziua lui Eminescu, i-am întrebat pe câțiva actori basarabeni, cât de dificilă e apropierea de opera poetului de geniu și cum contribuie ei la promovarea poeziei eminesciene pe scenele teatrelor noastre.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nicolae Jelescu, Teatrul Poetic „Alexei Mateevici”: „Încerc să exist în poezia lui Eminescu”

Versurile lui Eminescu m-au însoțit mereu în cariera mea artistică. Am realizat de-a lungul anilor Tabloul dramatic „Andrei Mureșanu”, spectacolul „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, am recitat „Doina”, „Glossă”, Odă (în metru antic), „Melancolie”, „Noaptea”, „Departe sunt de tine…” și multe, multe altele. Opera lui Mihai Eminescu ne oferă posibilitatea de a ne cizela, de a ne aprofunda sentimentele, gândurile, existența. Citindu-i scrierile, învățăm multe despre modelarea realității obiective, despre capacitatea de a reda emoții. Imaginile din versurile Lui incită la crearea unui tablou complex racordat la sensibilitatea publicului. În verbul marelui Eminescu se aude vocea universului, poezia Lui este mai adevărată decât viața. Nu știu ce vreau să subliniez atunci când recit din Eminescu. Intru în scenă pronunțând cuvinte, aruncând mesaje, mă înghesui în filosofia Lui cu riscul de a fi bântuit de obsesii. Încerc să exist în poezia lui Eminescu”.

Lidia Noroc-Pânzaru, Artistă Emerită, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din Bălți: „Bălțenii îl iubesc pe Mihai Eminescu”

Uneori, cuvintele par doar niște cutii goale cu câteva pietricele în interior: mult zgomot, puțin sentiment. Alteori, ele reușesc să transmită tot ce ai vrea să spui. Versurile lui Eminescu au întotdeauna un conținut bogat, adânc, ne impresionează, ne răscolesc sufletul. Eminescu este un izvor nesecat de subiecte de dezbatere, e și o sărbătoare, e mândria neamului nostru. În repertoriul meu, tot timpul a fost prezent Mihai Eminescu. Am recitat poemele sale „Ce te legeni?…”, „De ce nu-mi vii”, „De-or trece anii…”, „Și dacă ramuri bat în geam” și altele.

Se știe că Bălțiul e un oraș rusificat, totuși, ne-am apărat și ne vom apăra limba română. Chiar atunci când sunt solicitată de mass-media în limba rusă, eu vorbesc întotdeauna în română și spun câte un vers din poeții români. Lucrând la Muzeul de Istorie și Etnografie, am pregătit adesea recitaluri de poezie și invitam actori de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”. Bălțenii îl iubesc pe Mihai Eminescu, e un geniu, nu se compară cu nimeni. Rusofonii niciodată n-o să ne pună călușul în gură”.

Ana Bunescu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”: „Eminesciana ocupă un loc aparte în viața mea”

Am recitat și cunosc multe poeme de Mihai Eminescu: „O, adevăr sublime”, „Dintre sute de catarge”, „Când marea”, „Scrisoarea a 4-a”. Creația lui Mihai Eminescu are un mesaj concret, redă sentimente de dragoste, e pătrunsă de suferință, frământări, zbucium cosmic, ne scufundă în adâncimi existențiale, are o filosofie care ne tulbură, ne emoționează. Eminesciana ocupă un loc aparte în viața mea. Particip cu drag, în fiecare an, la seratele eminesciene prezentate de Teatrul Național „M. Eminescu” pe 15 ianuarie. Și anul acesta voi participa, mă bucur mult că publicul are din nou acces în sală. Demult mă urmărește ideea unui spectacol pe versuri de Mihai Eminescu, mi-ar plăcea să-l realizez. Emoția trăită de mine în scenă sper să ajungă și la măria sa Spectatorul”.

Angela Ciobanu, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu”: „Voi participa la serata consacrată lui Eminescu de la Național”

Știu numeroase poezii, romanțe pe versuri de Eminescu. O perioadă nu am fost implicată în seratele de ziua lui Eminescu, fiindcă ne pregăteam de premiere. Dar spre bucuria mea, anul acesta voi fi alături de colegi la serata „Al meu nume o să-l poarte”, care va avea loc azi, 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, la Teatrul Național „M. Eminescu”. Vor participa actorii teatrului nostru și muzicieni din Orchestra de cameră a TNME. Eu voi cânta un tangou din perioada interbelică”.

Eugeniu Matcovschi, actor la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”, regizor, fondator al Teatrului Laborator AG

Cunosc pe de rost peste 100 de poezii de Mihai Eminescu. Cele mai dragi îmi sunt „Glossă”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, „Epigonii”, „Criticilor mei”, „Pe lângă plopii fără soț”, „Mai am un singur dor”, poemul „Luceafărul” etc. Creația lui Eminescu e mereu vie și actuală, trezește emoții fine și stări de euforie, poate fi asociată cu catharsisul – vindecă și purifică. Nu pot spune exact cât de dificil e să pregătești un recital, acest lucru depinde de foarte mulți factori. Însă cert este că am avut nevoie de cinci ani pentru a construi spectacolul poetic „Ultima zi din viața lui Eminescu”. Acesta este unul dintre spectacolele Teatrului Laborator AG („Arta și Gândul”). Aș aminti că în calitate de regizor și director-fondator al Teatrului Laborator AG am montat și jucat opt spectacole la Chișinău, trei în Elveția, unul la Ștefan-Vodă și unul la Fălești.

Versurile lui Mihai Eminescu sunt mereu aproape de mine, ca semn al verticalității. Eminescu e unul din cei trei piloni care au contribuit la formarea mea ca artist și creator, ca om și personalitate, alături de Anton P. Cehov și Gabriel García Márquez.

Spectacolul „Ultima zi din viața lui Eminescu” include date biografice ale poetului, precum și poeziile sale renumite, cu el am participat la mai multe evenimente artistice importante. Cu acest spectacol, am câștigat premiul pentru originalitate în cadrul Concursului-recital „Valeriu Cupcea”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE