Ne scriu deținuții: Ce se întâmplă în Penitenciarul nr. 15 (AUDIO)

4386
0
Celula din Penitenciarul nr. 15

Mai mulți deținuți care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 din orașul Cricova ni s-au plâns că administrația închisorii le încalcă cele mai elementare drepturi, inclusiv dreptul la hrană și de a scrie petiții. Solicitările privind respectarea drepturilor sunt respinse, iar cei care se plâng sunt de cele mai multe ori sancționați disciplinar. Deținuții care ne-au scris mai spun că viață lor este în pericol din considerentul că sunt obligați să plătească pentru haznaua structurilor criminale din sistemul penitenciar, iar cei din administrația penitenciarului nu le oferă protecție pentru că ar fi intrat în cârdășie cu liderii interlopi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Penitenciarul nr. 15 se află pe strada Luceafărul din orașul Cricova, suburbie a Chișinăului. Este o închisoare de maximă securitate, în care își ispășesc pedeapsa cei mai periculoși criminali, condamnați la ani grei pentru crime deosebit de grave. Majoritatea celor care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 are la activ cel puțin două condamnări.

Makena în celulă
Makena în celulă

În Penitenciarul nr. 15 se află și renumitul lider interlop Vladimir Moscalciuc, alias Makena, care deține titlul de „hoț în lege”, cel mai înalt în ierarhia criminală.

Penitenciarul are o capacitate de 470 de locuri, însă în el își ispășesc pedeapsa în jur de 500 de condamnați, suprapopularea fiind una din problemele majore din majoritatea închisorilor din R. Moldova.

Pedepsit pentru că s-a interesat de calitatea hranei

Deținutul Anatol Stenga susține că a intrat în conflict cu administrația închisorii după ce s-a revoltat în privința calității hranei pe care o primesc deținuții. „Hrana pe care ne-o dau este foarte proastă. Am auzit că pentru întreținerea unui deținut statul alocă câte 200 de lei pe zi. Eu am încercat să cer explicații privind calitatea hranei, dar pe numele meu au fost întocmite rapoarte că încalc regimul de detenție și în consecință m-am ales cu zece zile de carceră”, ne-a scris deținutul.

Anatol Stenga a precizat că a contestat în instanță sancțiunea disciplinară, din care cauză a fost amenințat de către persoane din administrația penitenciarului. Mai mult, i-au fost interzise și coletele de la rude.

O altă încălcare reclamată de către Stenga este că deținuții nu au acces la apă caldă, inclusiv pe timp de iarnă.

Fără remunerare după ce a tăiat piatră în carieră

Deținuții din Penitenciarul nr. 15 se mai plâng și de faptul că nu le-au fost achitate salariile pentru care au muncit în cariera de piatră. Deținutul Nicolae Reuleț ne-a prezentat un răspuns oficial, semnat de șeful Penitenciarului nr. 15, Victor Munteanu, în care se confirmă că statul îi este dator cu 16 mii 233 de lei pentru perioada martie-decembrie 2017, când a tăiat piatră în carieră. Banii urmau să ajungă pe un cont special cu dreptul de a-i folosi pentru procurarea obiectelor de primă necesitate de la magazinul închisorii sau să-și ajute familia.

Șeful adjunct al Penitenciarului nr. 15 mi-a declarat că nu voi primi niciodată banii, deoarece au fost folosiți în amenajarea stadionului și pentru reparația acoperișului închisorii. Am fost amenințat, inclusiv cu răfuiala fizică, ca să nu mai scriu plângeri și nici să-mi revendic salariul. Am fost inclus în lista celor care încalcă deliberat regimul de detenție. Îmi este frică pentru viața mea. Știu că sunt în pericol pentru că am scris această plângere, dar nu mai am ce pierde”, ne-a declarat condamnatul.

Siliți să voteze pentru Igor Dodon

La alegerile prezidențiale din toamna trecută, majoritatea celor care își ispășesc pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 au votat pentru Igor Dodon atât în turul I, cât și în turul II. Rezultatul votului nu s-a datorat faptului că cei privați de libertate și l-au dorit în unanimitate pe Dodon la cârma țării, ci pentru că le-ar fi cerut-o administrația închisori, iar gardienii ar fi avut grijă ca dispoziția celor din administrație să fie respectată.

Mai mult, în procesul electoral ar fi făcut alianță cu administrația și Vladimir Moscalciuc. „Am primit „pragon” (cuvânt din argoul pușcăriașilor ce ar însemna notă informativă) de la Makena că trebuie să-l votăm pe Igor Dodon dacă vrem să avem o viață mai bună în închisoare”, ne-a scris un deținut din Penitenciarul nr. 15.

Precizăm că despre „pragonul” lui Makena privind susținerea candidatului Igor Dodon ne-au comunicat și deținuții care își ispășesc pedeapsa în alte penitenciare. „La intrarea în secția de votare stăteau doi din cei „blatnîe” (castă a deținuților care fac parte din structuri criminale organizate, care se declară superiori celorlalți deținuți și se conduc de reguli specifice castei lor), de ai lui Makena. Înainte de votare ei ne amenințau ca să votăm pentru Dodon, iar după ce ieșeam de la vot, ne întrebau pentru cine am votat și eram lăudați când le spuneam că pentru Igor Nicolaevici”, ne-a mărturisit un bărbat eliberat recent din detenție.

De ce s-a sinucis Stas?

În dimineața zilei de 29 octombrie într-o celulă a fost descoperit cadavrul strangulat al unui deținut în vârstă de 40 de ani, pe nume Stanislav. Acesta fusese escortat la data de 14 octombrie din Penitenciarul nr. 13 și ar fi avut probleme cu organizația criminală condusă de Moscalciuc. „Stas s-a aflat în carantină și urma să fie trecut în zonă. Dar acolo îl așteptau băieții lui Makena. El a depus o solicitare în scris la administrație, a informat despre conflictul pe care îl are cu gruparea și a rugat să i se acorde protecție și să fie plasat în zona de siguranță. Administrația însă i-a refuzat solicitarea”, ne-a comunicat un deținut sub protecția anonimatului.

Acesta nu este singurul caz de suicid din acest an în Penitenciarul nr. 15. În luna februarie, și-a pus capăt zilelor un tânăr în vârstă de 26 de ani, care a fost încarcerat în 2014 și condamnat la 9 ani de detenție pentru jaf și viol. Bărbatului îi mai rămăseseră trei ani până la ispășirea pedepsei și avea toate șansele la eliberare condiționată înainte de termen. Cadavrul acestuia a fost găsit spânzurat în uscătorie, iar autoritățile au lansat din start versiunea unui suicid, fără să mai facă eforturi pentru alte detalii precum motivul real al suicidului.

Makena, vedeta Penitenciarului nr. 15

Vladimir Moscalciuc își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 15 în condiții pe care majoritatea deținuților nu le-au avut nici în libertate. În mass-media au apărut mai multe poze cu celula lui Makena, cu reparație modernă, mobilată frumos și dotată cu electrocasnice. Temutul interlop apare la mese bogate, pe care se văd și băuturi tari de branduri renumite. Deținuții, dar și surse din rândul angajaților sistemului penitenciar ne-au comunicat că Moscalciuc ar fi protejat de funcționari de rang înalt din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Cu toate acestea, Makena luptă pentru a fi eliberat înainte de termen. Vara trecută, magistrații de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău au redus cu 1.927 de zile termenul de detenție al lui Moscalciuc, pentru că ar fi fost deținut în condiții inumane și degradante. Totodată, instanța a dispus ca statul să-i acorde o despăgubire de 350 de lei pentru șapte zile petrecute în condiții inumane care nu au putut fi luate în calcul.

Reprezentantul ombudsmanului: „Plângerile deținuților, de cele mai multe ori, se adeveresc”

Alexandru Zubco, șef de direcție în cadrul instituției de ombudsman din Republica Moldova, susține că a monitorizat situația din cadrul Penitenciarului nr. 15 și că de cele mai multe ori plângerile deținuților se adevereau. „Ultima dată am fost în Penitenciarul nr. 15 în 2019. În acest an nu am putut să merg din cauza pandemiei. Am investigat mai multe plângeri ale deținuților și până la urmă se adevereau. Am găsit limbaj comun cu administrația și au fost și progrese. Am reușit să închidem celulele din subsol, fără acces la lumina zilei”, ne-a declarat funcționarul.

Referindu-se la situațiile descrise mai sus, Alexandru Zubco le-a calificat drept tortură. „Dacă e adevărat, atunci sunt ilegalități grave și țin de competența procurorului”, a concis șeful de la oficiul avocatului poporului.

Cum comentează șefii de la penitenciare

Victor Munteanu, șeful Penitenciarului nr. 15, a refuzat să vorbească cu noi pentru a comenta acuzațiile aduse și ne-a sfătuit să ne adresăm la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP).

Vladimir Cojocaru, șeful de la ANP, s-a arătat deschis să ne facă declarații, dar a spus că nu este pregătit și a solicitat să expunem problemele în scris pentru a le investiga și a ne oferi un răspuns complex.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE